Hormonmentes fogamzásgátlás

·
12 perc olvasás
Női méh absztrakt rajza, méhszájsapka helye

A hormonmentes fogamzásgátlás alatt az olyan fogamzásgátló módszerek összességét értjük, ami szintetikus hormonok nélkül akadályozza meg a nem kívánt terhességet. Ezáltal nem a menstruációs ciklus mesterséges elnyomása révén hatnak, hiszen nincsenek befolyással a nők hormonrendszerére. Ebből kifolyólag, férfi is alkalmazhatja (például óvszer). Tehát ezen eszközök vagy módszerek használata mellett ugyanúgy lesz ovulációd és menstruációs vérzésed is. A hatóanyag (márha egyáltalán van) nem jut be a véráramba, így nem terheli a szervezetedet. Ennek köszönhetően mellékhatások tekintetében jobbak, mint a hormonális megoldások. Az óvszer az egyik legismertebb hormonmentes eszköz, de örömmel látom, hogy már a szimptotermális-módszer avagy termékenységtudat is egyre elterjedtebb a fiatal nők körében.

Kiknek ajánlott a hormonmentes fogamzásgátlás?

Igazából mindenkinek, aki olyan módszerrel szeretne védekezni, ami nem terheli meg a májat és nem nyomja el a természetes menstruációs ciklust. Ha már volt rossz tapasztalatod valamilyen hormonális készítménnyel (mellékhatások jelentek meg), mindenképpen érdemes a hormonmentes módszerekkel is próbálkoznod. Ha pedig a közeljövőben babát szeretnél, érdemes áttérned hormonmentes módszerre, ugyanis például a tabletta vagy injekció abbahagyása után akár az is előfordulhat, hogy hónapok múlva tér csak vissza a termékenységed. Az óvszer pedig bármikor “abbahagyható”, sőt, például a szimptotermális-módszert akár arra is használhatod, hogy hamarabb megfoganjon a várva várt jövevény. És ha már babázás, a szoptatási időszak alatt is előnyösebb, ha hormonmentes módszerrel védekeztek.

Femella Tipp: Ha 35 év feletti dohányzó nő vagy, jószívvel csakis hormonmentes fogamzásgátlást javaslok a trombózisveszély megnövekedett kockázata miatt. Ha valami miatt egyik hormonmentes módszer sem szimpatikus, akkor kizárólag progeszteron tartalmú (azaz ösztrogént nem tartalmazó) készítmény is jó lehet (például fogamzásgátló implantátum, minitabletta vagy injekció), amennyiben a kezelőorvosod is javasolja.

A hormonális fogamzásgátlók hátrányai

Semmi kétség, hogy a hormonális fogamzásgátlók, mint a fogamzásgátló tabletta, implantátum, hüvelygyűrű, injekció, spirál vagy a tapasz alapvetően kényelmesek és rendkívül megbízhatóak. A legfőbb hátrányuk mindegyiknek az, hogy a ciklusod elnyomása révén fejtik ki hatásukat, így ha ilyen módszert választasz, gyakorlatilag megszűnik a ciklusod, és a havi vérzésed is csak megvonásos vérzés: nem igazi mensturáció. Ezen felül néhány ember számára nem feltétlenül ideális választás, például a következő okok miatt:

  • A tablettát minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni, és erre nehéz lehet odafigyelni.
  • Orvoshoz kell menned a receptért, körülbelül 3 havonta.
  • A spirált csak orvos helyezheti fel, az injekciót is csak egészségügyi szakember adhatja be.
  • Nem védenek a szexuális úton terjedő betegségektől.
  • Növelhetik a vérrögök vagy a mellrák kialakulásának esélyét.
  • A tipikus mellékhatások is megjelenhetnek: hangulatingadozás, súlygyarapodás, libidócsökkentés, stb.
  • Viszonylag ritkán élsz nemi életet, emiatt nincs igazán szükséged folyamatos fogamzásgátlásra.

A hormonmentes fogamzásgátlás típusai

Alapvetően megkülönböztetünk barrier és nem-barrier típusú módszereket. A barrier-típusú fogamzásgátlás lényege, hogy a spermiumok petesejttel való találkozásának fizikai akadálya van, hiszen gyakorlatilag egy válaszfalat képeznek. Ilyen például a gumióvszer is. A pesszárium és a méhszájsapka is barrier típusú eszköz, azonban a kellő biztonság eléréséhez ezek mellé mindig kell valamilyen spermicidet (spermaölő szert) is használni. A teherbeesés esélye a fogamzásgátló módszertől függően nagy mértékben változhat. Lássuk hát a jelenleg elérhető hormonmentes fogamzásgátlási módszereket.

1. Gumióvszer (kondom)

A férfi óvszer az egyik legnépszerűbb hormonmentes fogamzásgátlási módszer. Nem meglepő, hiszen könnyű haszálni, és viszonylag egyszerű beszerezni is (nem kell receptet íratni és igazából szinte mindenhol kapható). Ha a szexuális együttlét során végig a helyén marad, az óvszer hatékony módja lehet annak, hogy megvédd magadat és partneredet a szexuális úton terjedő fertőzésektől. A megfelelő óvszer nem kényelmetlen. Sajnos elterjedt a “zokniban lábat mosni” kifogás arra, hogy a férfiak egy része miért nem akar óvszert használni. Természetesen nem kényszerítheted a párodat arra, hogy húzzon gumit, ahogyan a párod sem erőltetheti rád, hogy szedj bogyót, rakass fel spirált, stb. Mindenképpen kell legyen közös nevező (ha nincs, akkor sajnos könnyen lehet, hogy nem a megfelelő partnerrel vagy együtt). Az óvszer kiválasztásánál nagyon fontos szempont a méret. Ha túl nagy az óvszer, akkor lecsúszhat, ha pedig túl kicsi, akkor valóban kényelmetlen és akár még ki is szakadhat. A https://www.condom-sizes.org oldal segítségetekre lehet, hogy megtaláljátok azt a kondomot, ami mindkettőtök számára bizonságos és élvezetes szexet eredményezhet. Azt sem kizárt, hogy pont egy szexshopban bukkantok rá a megfelelő vastagságú óvszerre. A piacvezető márkákon kívül számos másik is létezik ám - de ezek a termékek többnyire csak a szexshopokban elérhetőek.

Megfelelő méretű uborka egy asztalon, óvszer

Femella Tipp: A szexuális úton terjedő betegségek ellen a leghatékonyabb védekezési mód a gumióvszer. Természetesen csak akkor, ha már az aktus legelején felhúzzátok. Mindemellett fontos, hogy meggyőződj arról, hogy partnered nem-e hordoz valamilyen nemi betegséget.

2. Pesszárium

A pesszárium egy puha, orvosi szilikonból készült eszköz, melyet a hüvelybe kell felhelyezni az aktus előtt. Legfeljebb 24 órán keresztül maradhat bent és mindenképpen szükséges hozzá spermicidet is használni, különben nem véd meg kellő biztonsággal a nem kívánt terhességtől. Előnye, hogy egy méretben kapható, és nem szükséges hozzá orvosi vizsgálat sem. Megfelelő felhelyezés esetén kényelmes és diszkrét védelmet biztosít, ha nem szeretnétek az óvszerrel bajlódni. Mivel ez egy barrier eszköz, fizikai gátat képez a spermiumok és az esetlegesen kilökődött petesejt között. Legkorábban 6 óra múlva lehet kivenni aktus után, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a spermiumok már ne legyenek életképesek. Jelenlegi ára 15 ezer forint körül mozog a piacon. 2 évente kell újat venni.

3. Méhszájsapka

A méhszájsapka is egy barrier módszer és 100% orvosi szilikon az alapanyaga. Szorosan illeszkedik a méhszájra (nem meglepően ezért méhszájsapka a neve), így akadályozza meg, hogy a spermiumok elérjék a petesejtet. Fő különbsége a pesszáriumtól, hogy a méhszájsapka vákuummal rögzül a méhnyakon, emiatt felhelyezni is nehezebb, használata gyakorlást igényel. Általában háromféle méretben kapható (de mindenképpen kisebb méretű mint a pesszárium). Nagy előnye, hogy csakis a méhszájat fedi le, egyéb területeket nem, a hüvely fala teljesen szabad marad. A méhszájsapka akár 48 órán keresztül is a helyén maradhat, és ígyis megvéd a terhességtől. Ára 25 ezer forint körül mozog, és ezt is 2 évente le kell cserélni.

4. Spermicidek

A spermicidek olyan kémiai anyagok, amelyek a spermiumokat megbénítják. Ilyen például a benzalkónium-klorid, tejsav, citromsav is. Elsősorban enzimgátlás révén működnek, aminek hatására a spermiumok életképtelenné válnak, így nem tudnak felúszni a petesejthez. Ezeket a termékeket a hüvelybe kell bejuttatni, mielőtt bármilyen nemi szervi érintkezés vagy szexuális kapcsolat létrejönne, mivel helyi hatású fogamzásgátlók. A legtöbb esetben kiegészítő fogamzásgátlásként használják őket valamilyen barrier típusú eszköz mellé (óvszer, pesszárium, méhszájsapka), mert önmagukban a spermicidek nem eléggé hatékonyak a nem kívánt terhesség megelőzésében. Vény nélkül kaphatóak az alábbi formákban: hüvelykúp, hüvelykapszula, hüvelykrém, hüvelytabletta, illetve gél vagy zselé is lehet. Spermiciddel átitatott szivacs is létezik, de jelenleg nem kapható.

Női méh absztrakt rajza, méhszájsapka helye

5. Megszakításos közösülés (coitus interruptus)

A megszakításos közösülés célja, hogy a férfi megakadályozza a spermiumok hüvelybe jutását úgy, hogy még jóval a magömlés előtt kihúzza a péniszét a hüvelyből. Ez a módszer hatalmas önkontrollt igényel, és még így sem kellőképpen hatékony fogamzásgátlási forma, hiszen túl könnyű “elrontani”, azaz nem időben kihúzni. Ennek ellenére mégis sokan csak ezt alkalmazzák. Nagyon fontos tudni azt, hogy ha a kihúzás nem megfelelően van időzítve, akkor spermium kerülhet a hüvelybe. Emiatt a megszakításos közösülés csak más módszerrel együtt kombinálva jó (pl. pesszáriummal, óvszerrel). Minden esetben nagy koncentrációt és önuralmat igényel, így csak olyan partnerrel menj ebbe bele, akivel már jól összeszoktatok. Ha nem hibáztok, önmagában ez a módszer csak 96%-os biztonsággal véd meg a nem kívánt terhesség ellen, hiba esetén pedig a hatékonysága mindössze 80%. Ha semmiképpen sem szeretnél még/már gyerekeket, ez vészesen kevés. Ne feledd, hogy ha nem vagy biztos abban, hogy partnered időben kihúzta, még mindig ott a sürgősségi fogamzásgátlás (esemény utáni tabletta) lehetősége.

Femella Tipp: Ügyeljetek arra is, hogy ondó a hüvely környékére se kerüljön, tehát nem elég csak időben kihúzni, hanem azt is mindenképpen el kell kerülni, hogy a hüvelyed környékére élvezzen a partnered.

6. Női óvszer

A női óvszer - más néven belső óvszer - egy olyan fogamzásgátló eszköz, amely gátként megakadályozza, hogy a spermiumok a méhbe jussanak. Igazából hasonlóan működik, mint a férfi óvszer, csakhogy nem a péniszre kell felhúzni, hanem a hüvelybe kell bedugni. Így megvéd a szexuális úton terjedő fertőzésektől is. A női óvszer egy puha, lazán illeszkedő tasak, amelynek mindkét végén egy-egy gyűrű található. Az egyik gyűrűt mélyen a hüvelybe kell helyezni. A másik, nyitott végén lévő gyűrű a hüvelyen kívül marad és védi a külső szeméremtestet is. Ennek a barrier módszernek a használata elég drága (darabja 500-1500 Ft körül mozog), viszont nagy előnye, hogy szeretkezés előtt akár 8 órával is már a hüvelybe helyezhető, továbbá, a férfiak ezt sokkal kevésbé érzik, mint a férfi kondomot. A súrlódás okozta hatások miatt szigorúan tilos egyszerre férfi óvszert és női óvszert használni. Ha kettős fogamzásgátlást szeretnél alkalmazni, akkor inkább valami spermicidet válasszatok a női óvszer mellé.

Femella Tipp: Felhasználói tapasztalatok szerint a női óvsszer külső gyűrűje stimulálhatja a csiklót. Érdemes síkosítót is alkalmazni, mert aktus közben zajos lehet a használata.

7. Hormonmentes spirál

A spiráloknak van hormontartalmú és hormonmentes változatuk is, ebben a cikkben írtam róluk részletesebben. A hormonmentes spirál is egy méhen belüli eszköz: T alakú, rugalmas műanyagból készült kis darab, amelyet rézzel tekernek körbe. Ezért hívják rézspirálnak vagy klasszikus spirálnak is. A rézionok csökkentik a spermiumok mozgékonyságát, ezáltal a megtermékenyítő képességüket, így fejtik ki a fogamzásgáltó hatást. A spirálok egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy hatásuk évekig tart. Hátrányuk azonban, hogy a méhbe kell felhelyzeni, így a felhelyezést és az eltávolítást is csakis nőgyógyász végezheti. A hormonmentes spirál miatt a menstruációd erősebb lehet, és görcsöket is okozhat, különösen az első 3-6 hónapban. A legtöbb esetben ezek a mellékhatások javulnak, amint a szervezet hozzászokik a spirálhoz. A spirál sem véd meg a szexuális úton terjedő fertőzésektől. Használj tehát óvszert a spirállal együtt minden alkalommal, amikor szexuális kapcsolatot létesítesz egy új partnerrel.

Petefészkek absztrakt rajza petevezeték elköttetés

8. Rézgyöngy

A rézgyöngy is egyfajta spirál, és nagy előnye a klasszikus spirállal szemben, hogy sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki mellékhatások, ráadásul 5 évig jó. A klasszikus spiráltól az különbözteti meg, hogy nem T-alakja van, hanem az alakemlékező anyagnak köszönhetően gömb alakúra ugrik össze felhelyezést követően azonnal. A gömb alak pedig lehetetlenné teszi a méhen belüli rossz elhelyezkedést, vagy elmozdulást. A speciális formának és anyagnak köszönhetően a rézgyöngy ideálisan alkalmazkodik a méh alakjához, így minimális a sérülés vagy irritáció kockázata. Gyakorlatilag egy fémszálra (nitinol) vannak a pici rézgyöngyök felfűzve. Magyarországon 2017 óta lehet ehhez hozzájutni, és csakis az erre kiképzett nőgyógyász helyezheti fel, illetve távolíthatja el. A rézgyöngy egy remek lehetőség azok számára, akik nem radnak vissza a méhen belüli eszközöktől, és mindenképpen hormonmentes megoldást szeretnének. A rézgyöngy ára jelenleg (2022. augusztus) 50 000 Ft körül mozog a piacon, ami előre soknak tűnik, viszont ha minden jól megy, 5 évig nem lesz a fogamzásgátlással gondod. Tinédzsereknek is ajánlott.

9. Szimptotermális módszer avagy termékenységtudat

Örömmel tapasztalom, hogy ez a módszer kezd egyre népszerűbbé válni fiatalok körében is. Ha érdekel a tested működése és nyitott vagy, hogy picit tanulj a női hormonrendszerről és a ciklusról, akkor ez a módszer mindenképpen neked való. A szimptotermális-módszer lényege, hogy egy képzett oktató segítségével felfedezed a ciklusod sajátosságait, ezáltal meg tudod majd állapítani, hogy bekövetkezett-e már az ovulációd az adott ciklusban. Ennek megfelelően el tudod majd dönteni, hogy termékeny vagy-e az adott napon, vagy sem. Ha mindenképpen el akarod kerülni a terhességet, akkor a termékeny napokon legjobb, ha kerülitek a behatolásos szexet. Ha így alkalmazzátok a módszert, meglepően hatékony: 99,6%-os valószínűséggel véd a nem kívánt terhesség ellen. Másik hatalmas és vitathatatlan előnye, hogy mivel semmilyen idegen anyagot nem juttatsz a szervezetedbe, nincsenek mellékhatások sem. Ha felkeltette az érdeklődésedet a termékenységtudat-módszer, ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.

Femella Tipp: Természetesen a módszer bármikor használható fordítva, azaz babatervezésre is. Ilyenkor mindössze annyi történik, hogy kifejezetten a termékeny napokra kell időzítenetek az együttléteket, és máris sokkal nagyobb az esélyed a megtermékenyülésre.

10. Művi meddővé tétel, avagy a sterilizáció

Biztos hallottál már arról, hogy valaki elköttette a petevezetékeit, vagy akár az ondóvezetékeit (vazektómia) sebészi úton, és így saját döntése eredményeképpen vált meddővé. Ez drasztikusabb fogamzásgátlási forma, ugyanis műtéti beavatkozást igényel. Állandó módszernek tekinthető, mivel a visszafordítása egy bonyolult műtét, amely nem is mindig sikeres, tehát ezt alaposan meg kell gondolni. Csakis akkor érdemes ezt a módszert választanotok, ha biztosan tudjátok, hogy nem szeretnétek több gyereket. A férfiak és a nők egyaránt sterilizálhatók, és a két műtéti folyamat nyilvánvalóan teljesen más. A férfi sterilizáció a vazektómia: az ondóvezetékek elvágása. A női megfelelője pedig a petevezetékek elvágása, legalábbis azok folytonosságának megszüntetése (például laparoszkópos műtét során).

Femella Tipp: A férfi sterilizációs műtét biztonságosabb, gyorsabb és kevésbé rizikós, mint a női laparoszkópos sterilizáció. Sőt mi több, hatékonyabb is, hiszen a férfi sterilizáció 99,9%-os hatékonyságú, míg a női sterilizáció csak 99,5%-os hatékonysággal véd a nem kívánt terhesség ellen.

Üres anyaméh abszrakt ábrája női sterilizáció

Egyéb módszerek, amelyek nem működnek

Létezik néhány tévhit, amiről sajnos sokan azt hiszik, hogy megfelelő védekezési forma. Egyik ilyen például a hüvelyöblítés közösülés után avagy irrigálás. Ez a módszer nem alkalmas fogamzásgátlásra, sőt, kifejezetten árthat is a hüvelyflórának. Hacsak az orvosod nem javasolja valamilyen egyéb okból, ne végezz önként hüvelyöblítést. A hüvely egy magától tisztuló belső szerv, így nem szükséges belülről kiöblíteni. Bőven elég, ha csak megmosod kívülről.

Másik elterjedt tévhit, hogy menstruáció alatt nem lehetséges a teherbeesés. Nos, ez sem mindig igaz, így erre alapozni a fogamzásgátlást senkinek sem javasolnám. Ennek részleteit a szimptotermális-módszer egyébként tárgyalja, így ha ezt a módszert használod, akkor meg tudod állapítani, hogy potenciálisan termékeny vagy-e a vérzési időszak alatt. Ha már itt tartunk, hasonló okok miatt a naptár módszer sem egy megbízható fogamzásgátlási módszer, ennek okát is a szimptotermális-módszerről szóló cikkemben tárgyalom.

A szoptatási időszak is egy speciális élethelyzet, és nem jelenthető ki, hogy aki szoptat, az nem eshet teherbe. A szimptotermális-módszer viszont kiválóan alkalmazható a szoptatási időszak alatt is, csak természetesen más szabályok érvényesek ilyenkor.

Femella Tipp: Ne feledd, hogy ha ondó kerül a hüvelybemenethez (tehát nem a hüvelybe, de annak közvetlen közelébe, például ha odaspriccelődik a sperma), akkor is bekövetkezhet a terhesség, nyilvánvalóan csak kicsi eséllyel. És ehhez nem is volt szükség behatolásra. Természetesen ez csak akkor igaz, ha éppen ovuláció környékén vagy és az ösztrogénnek köszönhetően bőséges termékeny nyákod termelődött, amin keresztül a spermák felúszhatnak a hüvelybemenettől a hüvelybe. Hiszen pontosan ez a méhnyaknyák biológiai funkciója, hogy a spermiumokat életben tartsa és táplálja, és utat biztosítson a kilökődőtt petesejthez. Ez az elmélet meglehetősen vadul hangzik, és jogos a kérdés, hogy behatolás nélkül hogyan is lehetne teherbe esni? A válasz az, hogy egészen egyszerűen. Jézus is megfogant valahogy, illetve egy jóval naprakészebb kutatás 2013 decemberében jelent meg, miszerint 5340 terhesség közül 45 (0,8%) behatolásos szex nélkül következett be.

Zöld női szobor megszakításos közösülés

Újdonság a hormonmentes fogamzásgátlás piacán: Phexxi

A Phexxi vaginagél (Evofem Biosciences) egy új és hormonmentes fogamzásgátló módszer. USA-ban 2020 óta elérhető, ám Európában még sajnos nem kapható. A Phexxi gélt közösülés előtt a hüvelybe kell benyomni egy applikátor segítségével. Úgy akadályozza meg a terhességet, hogy csökkenti a hüvely pH-értékét, ami a spermiumok számára igencsak kedvezőtlen, így képtelenek lesznek felúszni az esetleg kilőködött petesejthez. Hatóanyagát tekinte tejsav, citromsav és monokálium-tartarát kombinációja, tehát teljesen hormonmentes, nem befolyásolja a ciklust. Tökéletes használat esetén akár 99%-os védelmet is nyújthat a nem kívánt terhesség ellen. A Phexxi még jobban működik, ha más fogamzásgátló módszerrel (például óvszerrel vagy pesszáriummal) együtt használják. Viszont hüvelygyűrűvel együtt nem szabad használni. Ha korábban volt visszatérő húgyúti fertőzésed, hajlamos vagy a felfázásra, akkor sem javasolt Phexxit használni. Ami nagyon biztató, hogy a Phexxi akár a gonorrhea és a chlamydia ellen is védhet. Az ezt vizsgáló klinikai kutatás (EVOGUARD, fázis 3) 2020 óta zajlik. Hivatalos eredmények 2022 végére várhatóak. Bízzunk benne, hogy hazánkban is hamarosan elérhető lesz ez a termék.

Források

  • webmd.com
  • cdc.gov
  • phexxi.com
  • who.int
  • Herring, Amy H; Attard, Samantha M; Gordon-Larsen, Penny; Joyner, William H; & Halpern, Carolyn T (2013). Like a virgin (mother): analysis of data from a longitudinal, US population representative sample survey. BMJ. vol. 347 , PMCID: PMC3898165

Ezeket olvastad már?