Fogamzásgátlás mellékhatások nélkül: Szimptotermális módszer, avagy termékenységtudat

·
12 perc olvasás
Nő nézi a napsütést, szimptotermális módszert ismeri

A természetes családtervezés egyre jobban ismert és elismert módja az úgynevezett szimptotermális-módszer, más néven termékenységtudat (fertility awareness). Szerencsére egyre köztudottabb az is, hogy ez nem egyenlő a naptármódszerrel (calendar method). Természetes fogamzásgátló módszerként is definiálható. A metódus egyik legnagyobb előnye a 99,6%-os hatékonysága és a mellékhatás-mentessége mellett az, hogy bármikor használható fordítva is. Tehát ha te éppen babát szeretnél, akkor a szimptotermális-módszer segítségével pontosan tudni fogod, hogy mely napokon vagy a legtermékenyebb. Így ha ezekre a napokra időzíted az együttlétet, sokkal nagyobb eséllyel következik be a várt fogantatás. Lássuk tehát, mik a legfontosabb tudnivalók a szimptotermális-módszerről.

1. Mennyire hatékony a szimptotermális módszer?

Bár meglepő lehet elsőre, de hatékonyságát tekintve a tablettával vetekszik. Ez természetesen csakis akkor igaz, ha a módszert megtanultad magabiztosan használni. Ehhez általában 3 hónapra van szükség. Továbbá, minden szabályt be kell tartani, amibe az is bele tartozik, hogy a termékeny napokon kerülni kell a behatolásos szexet. Így 0,4%-os Pearl-index érhető el, tehát fogamzásgátló hatékonysága 99,6%, ami a legjobbak között van. A fogamzásgátló tabletta csak egy tized százalékkal előzi meg. Ha az önmegtartóztatás gondolata nem hangzik kecsegtetően, természetesen nyugodtan használhattok kiegészítő hormonmentes fogamzásgátlást (például óvszert vagy pesszáriumot spermiciddel) a termékeny napokon, ám ekkor a 0,4%-os Pearl-index már nem lesz érvényes. Ez esetben a módszer hatékonysága az adott kiegészítő fogamzásgátló módszer hatékonyságával fog megegyezni, tehát például óvszer esetében ez 98%-ra csökken (az óvszer Pearl-indexe 2%). Jó megoldás lehet ez, ha amúgy is óvszert használtok, mert a módszer segítségével a biztosan terméketlen napokon már nem kell gumit húzni. Ha pedig éppen a hormontartalmú fogamzásgátlódat szeretnéd lecserélni egy hormonmentes megoldásra, a szimptotermális módszer kiváló választás lehet. Főleg akkor, ha terveztek (még) gyereket a jövőben.

2. Hány napig tart a termékeny időszak?

Ez egyénenként eléggé változó, sőt ciklusonként is eltérő. Átlagosan azonban például egy 30 napos ciklusban 9 napig tart a termékeny időszak (ez átlag, tehát lehet rövidebb illetve hosszabb is). Ebben a pár napban a 99,6%-os biztonság eléréséhez önmegtartóztatás, de legalábbis a behatolásos szex kerülése szükséges (ondó nem kerülhet még a hüvely környékére sem). Biológiai tény, hogy a petesejt a peteérést követően legfeljebb 12 órán belül termékenyíthető meg. Emiatt tehát csakis ebben a bizonyos 12 órában lehetséges a terhesség létrejötte. Viszont akkor miért is van szükség több napnyi önmegtartóztatásra? Azért, mert az is egy biológiai tény, hogy a spermiumok a termékeny típusú nyákban várakozva akár 5 napig is életképesek maradhatnak (ez a maximum). Tehát a spermiumok legfeljebb 5 napig képesek az éppen kilökődőtt petesejt megtermékenyítésére. Így ha gyereket akarsz, nem feltétlen arra a 12 órára kell időzítened a szexet, amikor éppen a peteérésed bekövetkezik (ez azért nehéz lenne). Hanem az is bőven elég lehet, ha 2 nappal a peteérésed előtt történt meg a közösülés, hiszen már éppen termékeny nyákod volt, amiben 2 napig vígan eléldegélnek a spermák, várva az érett petesejtre. Többek között ez a több napnyi önmegtartóztatás az úgynevezett biztonsági tényező, emiatt ilyen magas hatékonyságú a módszer. Hiszen amint tapasztalsz magadon bármilyen termékenységi jelet, potenciálisan termékenynek számítasz, hiszen senki sem tudja előre, hogy az első termékenységi jel megjelenése után 5 órán belül vagy 5 napon belül fog megtörténni a peteérés. Ezért kell már az első termékenységi jel észlelésétől kerülni a szexet.

A spermák 5 napig életképesek és körülveszik a petesejtet, ez a szimptotermális-módszer egyik alappillére

Femella Tipp: A termékeny időszakban sem kell feltétlen lemondani az orgazmusról. Hiszen egyvalamire kell csak ügyelni: ondó ne kerüljön a hüvelybe, illetve annak környékére. Tehát szóba jöhet a szájjal illetve a kézzel való örömszerzés is (orális szex, petting), amennyiben a párod ügyel arra, hogy “jó helyre” élvezzen el. Csak fantázia és ízlés kérdése, még akár az is lehet, hogy új dolgokat próbáltok ki, és kreatívabbak lesztek a szexben. A fent említett okok miatt az anális szex is szigorúan kerülendő a termékeny időszakban (a hüvelybemenet túl közel van a végbélnyíláshoz). A megszakításos közösülésről pedig annyit mindenképpen érdemes tudnotok, hogy ez csak 80-96%-os védelmet nyújt, ami azért nem túl jó, tehát csak ennek tudatában alkalmazzátok, vagy inkább húzzatok óvszert.

3. Mik a szimptotermális módszer előnyei?

A legcsodálatosabb a termékenységtudat-módszerben szerintem az, hogy arra használod, amire éppen akarod, attól függően, hogy milyen élethelyzetben vagy: szeretnéd elkerülni a terhességet vagy szeretnétek-e babát. A megszerzett tudás örökre a tied marad, és bármilyen élethelyzetben jól jöhet még. Lássuk ám a további előnyöket:

  • Nincsenek mellékhatások, hiszen nem juttatsz a szervezetedbe semmilyen idegen anyagot.
  • Teljesen természetes módszer, így hívő pároknak talán ez az egyetlen megengedett és valóban hatékony fogamzásgátló módszer.
  • Csak az egyszeri tanfolyami díjat kell megfizetned. Ha pedig inkább az egyéni konzultációt preferálod, akkor arra is van lehetőség.
  • Nincsenek egyéb költségek (ez nem igaz akkor, ha a termékeny napokban is éltek nemi életet és kiegészítő fogamzásgátlót, például óvszert használtok).
  • Ha (még) dohányzol, kifejezetten ajánlott hormonmentes fogamzásgátlásra áttérned a vérrög kialakulásának kockázata miatt, és ez lehet akár a szimptotermális-módszer is. Ha 35 év feletti dohányzó nő vagy, nem ajánlott hormonális fogamzásgátlót használnod.
  • Megismered a ciklusod és a tested működését, hiszen a módszer a saját tested jeleinek megfigyelésén alapszik.
  • Új dolgokat tanulsz meg a női és a férfi anatómiáról, hormonokról. Olyanokat, amiket nem tanítottak meg biológia órán.
  • Mivel ebbe a párodat is kénytelen vagy belevonni, erősítheti a köztetek lévő köteléket és mélyíti a kapcsolatotokat. Sőt, új szintre emeli.
  • A párkapcsolati kommunikációtok is magasabb szintre lép majd, hiszen muszáj lesz nyíltan megbeszélnetek, hogy mikor vagy termékeny és mikor nem, és milyen alternatív dolgot találtok ki a termékeny időszakra.
  • Kreatívabbá válhattok a szexualitás terén.

4. Miben különbözik ez a naptármódszertől?

A naptármódszer pusztán statisztikai alapokon nyugszik, és a tested biológiai jeleit nem kell megfigyelned. Csupán számolgatni kell a ciklusod napjait, és az adott szabályt követve (pár kivonást elvégezve) meg tudod határozni a termékeny napokat. Bár ez is működhet jól (85%-ban jól is működik), de azért lássuk be, arra alapozni a fogamzásgátlást, hogy vajon eltér-e a ciklusod az adott hónapban az átlagtól, csak akkor lehet jó döntés, ha már/még abban az életszakaszban vagy, hogy ha “becsúszik” a baba, akkor annak örülsz. Ha semmiképpen sem szeretnél még/már gyereket, akkor ettől biztosabbra kell menned. Ebben a cikkemben bemutatom a 7 leghatékonyabb fogamzásgátlót.

Egy naptár, mert a naptármódszer különbözik a szimptotermális-módszertől

5. Mi az a szimptotermális módszer és ugyanaz-e, mint a termékenységtudat?

Gyakorlatilag igen, a fenti két fogalom ugyan azt jelenti. A szimptotermális módszer a termékenység ellenőrzésének és a terhesség megelőzésének egyik igencsak biztonságos módja. A termékenységtudat-módszer a testünk biológiai jelzéseinek (termékenységi jeleinek) megfigyelésén alapszik. A ciklus alapos megfigyelését követően megállapíthatóvá válik, hogy mely napokon vagyunk termékenyek.

A szimptotermális módszer alapja tehát az elsődleges termékenységi jelek megfigyelése:

  • az ébredési testhőmérséklet,
  • a méhnyaknyák (fehér folyás) színe, állaga és mennyisége,
  • és opcionálisan a méhnyak vizsgálata, letapogatása ujjal.

A módszer lényege, hogy minden reggel ébredés után megméred a testhőmérsékleted egy ovulációs hőmérővel (fontos, hogy két tizedesjegy pontossággal mérjen), és megfigyeled, hogy milyen színű és állagú a méhnyaknyákod. Igen, hétköznapibb nyelven a fehér folyásod. Talán már feltűnt, hogy bizonyos napokon szinte nedves a bugyid (pedig nem is vagy szexuálisan felizgulva) és ez a folyás igazából nem is fehér, hanem átlátszó, nyúlós. Na, ha éppen ilyened van, potenciálisan termékeny vagy. Ez a fajta “folyás” egy teljesen természetes, sőt mi több, egészséges jelenség, hiszen ez biztosítja a spermiumok életben maradását, és szabad mozgását a hüvelyben. Ha hormonális fogamzásgátlót használsz, akkor nem tapasztalsz ilyet, vagy csak nagyon minimálisan, hiszen a hormonális fogamzásgátlók a ciklusod elnyomása révén hatnak, így nem termelődik termékeny nyák sem.

Femella Tipp: Ha esetleg évekig fogamzásgátlót szedtél, biztos furcsa lehet, hogy hirtelen a semmiből megjelenik a termékeny nyák, a fehér folyás. Sőt, az is lehet, hogy zavaró. Megnyugtatásképpen erről csak annyit, hogy ha nem viszket, nem csíp és nem büdös (tehát nem utal fertőzésre), akkor ez azt jelenti, hogy a természetes ciklusod visszaállt, termékenységed visszatért. Tehát semmi okod aggódni, hiszen ez reproduktív szerveid egészségének a jele.

6. Nehéz-e megtanulni a termékenységtudat-módszert?

A szimptotermális-módszer biztonságos használatának elsajátítása nem igényel semmilyen előképzettséget. Persze az nem hátrány, ha jó voltál bioszból, netán még érdekelt is. Így talán könnyebben meg fogod érteni az összefüggéseket és a miérteket. De alapvetően bőven elég, ha tudsz írni-olvasni-számolni. Egy szó mint száz, nem egy rakétatudomány, azonban a kellő időt rá kell szánni ahhoz, hogy a 99,6%-os hatékonyságot elérd. Ezen az úton szívesen végigkísérlek. Ha érdekel egy induló tanfolyam, kérlek iratkozz fel a hírlevélre az oldal alján.

Nő kezében egy füzet és egy telefon, rajta cikluskövető applikációval

Femella Tipp: Papírra való jegyzetelés helyett talán praktikusabb egy mobilalkalmazás használata. Számos cikluskövetésre alkalmas applikáció elérhető már, és a legtöbbjük ingyenes.

7. Kinek nem ajánlott, avagy mik a szimptotermális-módszer hátrányai?

Mint minden fogamzásgátlási módszernek, így a szimptotermális-módszernek is megvannak a maga hátulütői. Alapvetően semmilyen egészségügyi hátrányod nem lesz abból, ha elsajátítod ezt a módszert, hiszen mellékhatásokkal nem kell számolni. Legfeljebb kidobott idő és pénz, ami persze bosszantó. Hogy ettől megóvd magad, gondolkozz ez az alábbiakon: Nem neked való a szimptotermális-módszer, ha:

  • Több szexpartnered van, vagy gyakran váltogatod a partnereidet: ekkor elengedhetetlen óvszert is használni a nemi úton terjedő betegségek elkerülése miatt.
  • Váltott munkaidőben, műszakokban dolgozol: ekkor sajnos nem igazán van lehetőséged minden nap nagyjából ugyanabban az időben ébredési hőmérsékletet mérni. Azonban ez nem kizáró ok, vannak már a piacon különböző FemTech kütyük, okosórák, amik segítségével ezt ki lehet küszöbölni, ám az áruk eléggé borsos.
  • Feszített, hajszolt életmódot élsz, és egyszerűen nincs kapacitásod egy új napi rutint beépíteni az életedbe.
  • Azonnali fogamzásgátlási módszert keresel. Ez esetben az óvszer a legjobb választás. Ha viszont türelmesebb vagy, 3 hónap alatt a szimptotermális-módszert is meg tudod tanulni.
  • Sokat iszol. Nem azt állítom, hogy alkoholista lennél, de én is voltam bulizós egyetemista. Sajnos minden egyes becsiccsentés a másnapi ébredési testhőmérsékleted megemeli, így a bulik utáni másnapokon nem lehet értékelhető hőmérsékletadatot mérni, ami a módszer hatékonyságát rontja. Nem azt mondom, hogy havi 1-2 bulizás miatt válassz másik fogamzásgátlási módszer, sőt. Havi 1-2 értékelhetetlen hőmérsékleti adat még belefér. De ha heti többször csinálod ezt, jobb, ha inkább kivárod, amíg egy nyugodtabb életszakaszba érsz.
  • Természetesen ugyanez igaz a kábítószerre is, ha esetleg rendszeres felhasználó lennél. A stimulánsok nemcsak a másnapi ébredési testhőmérsékleted növelik meg, hanem a szívverésed, légzési rátád, stb. Legjobb, ha inkább felhagysz ezen szerek használatával, de ez nem egy drogprevenciós blog.

Femella Tipp: A betegséget természetesen nem tervezzük el előre, de a módszer egyik vitathatatlan hátránya, hogy ha bármilyen ok miatt lázas vagy, szintén értékelhetetlen hőmérsékleti adatokat fogsz kapni. Ha lázas vagy/hőemelkedésed van, nem szabad ezen adatokra hagyatkozva megállapítani hogy termékeny vagy-e vagy sem, hanem mindenképpen kiegészítő hormonmentes fogamzásgátlás kell. De erre a tanfolyamon úgyis kitérek.

8. Van-e kizáró ok, avagy mikor nem használható ez a módszer?

A fentiek értelmében az egyetlen kizáró ok az az, ha rendszeres alkohol- vagy kábítószer fogyasztó vagy. Minden más esetben tökéletesen alkalmazható ez a módszer akár fogamzásgátlásra, akár a fogantatás elősegítésére.

5 pohár whiskyvel koccintanak, másnap nem alkalmazható a termékenységtudat-módszer

Femella Tipp: Hormonális fogamzásgátlóval egyidejűleg nem használhatod ezt a módszert, ugyanis a hormonális fogamzásgátlók a ciklusod elnyomása révén fejtik ki hatásukat, tehát nem lesz peteérésed. Ha hormonális fogamzásgátlót használsz, és szeretnél áttérni hormonmentes, például szimptotermális-módszerre, számítanod kell arra, hogy általában néhány hónap szükséges, amíg a hormon elhagyása után normalizálódik a ciklusod. Ha ebben a cipőben jársz, akkor kifejezetten ajánlom a termékenységtudat-módszer elsajátítását. Csupán picit másfajta szabályokat kell alkalmaznod addig, amíg a termékenységed vissza nem tér, de erre részletesen kitérek majd a tanfolyamomban.

9. Mi a helyzet, ha éppen csak letetted a tablettát vagy netán szoptatsz?

Van néhány speciális életkörülmény, amihez picivel mélyebb tudás szükséges, hogy a módszer továbbra is megbízható maradjon. Ezek azok, amikor valami miatt jóideje nem volt természetes ovulációd, menstruációd. Ilyenek például:

  • hormonális fogamzásgátló abbahagyását követően,
  • szülés után,
  • szoptatási időszak alatt,
  • menopauza előtt.

Csupán annyi történik ilyenkor, hogy megváltoznak a módszer szabályai, de ugyanúgy elérhető a 99,6%-os hatékonyság. Ezeket a speciális élethelyzeteket mind-mind végigveszem majd a tanfolyamomon. Lentebb fel tudsz rá iratkozni.

10. PCOS illetve rendszertelen ciklusok esetén is jól működik?

Naná! Sőt mi több, kifejezetten hasznos is, ha a termékenységtudat-módszerrel követed a ciklusod, ha hormonális problémáid vannak. Ugyanis biztosan meg tudod állapítani, hogy volt-e peteérésed az adott hónapban, vagy sem (anélkül, hogy elmennél nőgyógyászhoz hüvelyultrahangra vagy hormonvizsgálatra). Ha esetleg az derül ki, hogy több ciklusod is anovulációs (tehát nem történt meg a peteérés), akkor ez fontos diagnosztikai jel, és akár a tünetek megjelenése előtt már el tudsz menni orvoshoz feltárni ennek a problémának az okát. Ennek a fordítottja is igaz lehet: a rendszertelen menstruációidról az is könnyen kiderülhet, hogy van peteérésed, így semmi okod az aggodalomra, csupán a szervezeted nem feltétlen a tankönyv szerint működik.

Femella Tipp: Ha a ciklusaid például 22-35 naposak, könnyen lehet, hogy minden rendben. Hiszen ez esetekben elvileg semmi akadálya a peteérésnek. A szimptotermális-módszerrel igazolni tudod az ovulációd, és amennyiben ez történik, az csupán csak annyit jelent, hogy a rendszertelen ciklusaid valójában teljesen normálisak és egészséges vagy. Ne feledd, a 28 napos ciklus a 14. napi ovulációval legtöbb esetben csak a tankönyvekben létezik. Tény és való, hogy ez egy átlagérték, de ha a te ciklusaid eltérnek az átlagostól, az a legtöbb esetben nem baljós.

11. Mi van akkor, ha spontán peteérés történik?

Akkor valószínűleg csoda történt :) Viccet félretéve, először azt érdemes tisztázni, hogy mit jelent a spontán szó. Definíció szerint külső hatás nélkül, azaz magától is bekövetkezendő, vagyis önként végbemenő folyamatot jelent, melyhez nem kell külső energiabefektetés (például télen mínusz 10 fokban a víz jéggé fagy magától, tehát ez spontán folyamat, azonban ha nyáron jégkockát akarsz gyártani, akkor ahhoz kell egy fagyasztó, amit áram, azaz energia hajt, tehát az már nem spontán folyamat). Nos, az ovuláció (azaz a peteérés) sem magától a semmiből következik be egyik napról a másikra, így nem lehet spontán. A tanfolyamon átvesszük majd, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy az az egy picike petesejt megérjen és kilökődjön. És bár tény, hogy maga a peteérés az gyakorlatilag egy pillanat, ám a szervezetednek rengeteg energiát és időt kell befektetnie, hogy ez bekövetkezhessen, és sosem történik meg csak úgy, a semmiből, ráadásul egy szempillantás alatt. Ennélfogva, az ovulációt különböző folyamatok előzik meg, amik testi jelekként is megjelennek, így érzékelhetőek, detektálhatóak, és lejegyzetelhetőek. Így ha odafigyelsz ezekre a jelekre, nem fog váratlanul érni egyetlen peteérés sem.

Nő nézi a napsütést, szimptotermális módszert ismeri

A női szervezet termékenységi jelei

Az emberi szervezet egy tökéletesen összehangolt rendszer, és ha megtanulod figyelni a tested jeleit, és hallgatni ezekre a jelekre, hihetetlenül értékes tudás birtokába jutsz. Ez egyébként nemcsak a termékenységtudat-módszerre igaz, hanem önismereti dolgokra is. Biztos veled is volt már olyan, hogy “gombóc volt a torkodban”, vagy “gyomorideged támadt”, netán remegni is elkezdtél, amikor méltatlan, neadjisten félelmetes szituációba kerültél, és utólag jöttél csak rá, hogy a tested bizony jóelőre jelezte a veszélyt, csak nem figyeltél rá oda, elnyomtad az érzést. Ez már a pszichológusok asztala, de talán annyiban idekapcsolható, hogy a szimptotermális-módszer is arra fog megtanítani, hogy a saját tested jelzéseire minél jobban odafigyelj. Remélem várod már, hogy megismerd a szervezeted működését.

Források

  • Wilcox, A. J., Dunson, D., & Baird, D. D. (2000). The timing of the "fertile window" in the menstrual cycle: day specific estimates from a prospective study. BMJ (Clinical research ed.), 321(7271), 1259–1262. https://doi.org
  • European Society for Human Reproduction and Embryology. (2007, February 21). Natural Family Planning Method As Effective As Contraceptive Pill, New Research Finds. ScienceDaily. Retrieved June 15, 2022 from www.sciencedaily.com
  • Frank-Herrmann, P., Heil, J., Gnoth, C., Toledo, E., Baur, S., Pyper, C., Jenetzky, E., Strowitzki, T., & Freundl, G. (2007). The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple's sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study. Human reproduction (Oxford, England), 22(5), 1310–1319. https://doi.org

Ezeket olvastad már?