A bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum: Implanon avagy Nexplanon

·
6 perc olvasás
homokban eldöntött homokóra

Manapság számos fogamzásgátlási eszköz létezik, amikről már valószínűleg hallottál: spirál, hormonmentes rézgyöngy, fogamzásgátló tapasz, és hüvelygyűrű. Ezek közül is a rézgyöngy az, ami a legújabb mind közül, hiszen Magyarországon csak 2017 óta érhető el. A bőr alá ültethető implantátum sajnos hazánkban egy alig ismert eszköz, pedig kifejezetten kedvező tulajdonságai vannak. Többek között 99,9%-os eséllyel véd meg a nem kívánt terhességtől és három évente kell csak vele foglalkozni. Pearl-indexe pedig 0,1%. Ilyen mutatókkal a leghatékonyabb fogamzásgátló módszerek egyike: a széles körben elterjedt fogamzásgátló tablettáktól is hatásosabbak. Az Implanon az Európai Unióban már 1998 óta elérhető. 2008 júliusáig bezáróan körülbelül 5 millió Implanon implantátumot értékesítettek világszerte, ami azért nem kevés. Mégis, nagyon kevesen választják ezt a módszert, aminek elsősorban az az oka, hogy kevesen ismerik, és kevés nőgyógyász kínálja fel ezt is egy fogamzásgátlási lehetőségként. Cikkünkben összefoglaljuk, mi az, amit mindenképpen érdemes tudni erről az implantátumról.

Megfeledkezhetsz a fogamzásgátlásról három évig!

homokban eldöntött homokóra

A fogamzásgátló implantátumok egy hosszú távú és talán a legegyszerűbb megoldást jelentik a nem kívánt terhességek ellen. A maguk 99,9%-os hatékonyságával ezek a leghatékonyabb fogamzásgátlók (hatékonyabbak, mint a művi meddővé tétel). Különösen ajánlott azoknak a nőknek, akiknek hajszolt életmódjuk mellett (pl. váltott műszakos munkaidő) teljesen kizárt például az ébredési testhőmérséklet mérése, vagy akár a tabletta szedése ugyanabban az időpontban, és nem akarnak méhen belüli eszközt sem felrakatni. De ha szimplán csak nem akarsz a fogamzásgátló módszereddel sem napi, sem havi szinten foglalkozni, akkor lehet, hogy pont az Implanon a számodra a legmegfelelőbb megoldás!

Az egyik legnagyobb előnye a többi hormonális készítménnyel szemben, hogy nem tartalmaz ösztrogént. Egyedül a progeszteron hormon szintetikus változatát tartalmazza: a progesztint. Ebből kifolyólag mellékhatások tekintetében is biztonságosabbak, mint például a kombinált fogamzásgátlók, ráadásul szoptatás alatt is lehet alkalmazni, mivel szülés után 4 héttel már behelyezhető. A progesztin ráadásul enyhíti az erős vérzéssel és fájdalmas görcsökkel járó menstruációt is. Ha például endometriózisban szenvedsz, a Nexplanon jó eséllyel enyhíteni fogja a panaszaidat. Természetesen ez csak tüneti kezelés, ám ha ettől szenvedsz, és az orvosoddal a hormonterápia mellett döntöttetek, akkor ez egy jó választás lehet.

progeszteron molekula

A fogamzásgátló implantátum beültetése és hatásmechanizmusa

Az implantátum egy 4 cm hosszú és 2 mm átmérőjű műanyag pálcika, amely 68 mg etonogesztrelt tartalmaz, etilén-vinil-acetát kopolimerből álló mátrixba diszpergálva. Tehát körülbelül egy gyufaszál méretű, rugalmas műanyag rúd, amely progeszteron-típusú hormont tartalmaz és bocsát ki.

Helyi érzéstelenítés mellett helyezik be a felkar bőre alá (azaz szubdermálisan). Az orvos először a beültetés helyén két helyet is megjelöl a bőrödön: az implantátum két végét. Az egyik ponton fogja bevezetni azt a bőröd alá, a másik pont pedig iránymutatóként szolgál. Ezután következik a fertőtlenítés és az érzéstelenítés. Ezt követően az orvos egy speciális applikátor segítségével átszúrja a bőröd az implantátumot tartalmazó üreges tűvel, és a bőröd alá csúsztatja azt. Majd a tűt kihúzza, és csak a műanyag implantátum marad benned. A kötés ráhelyezése előtt még az orvos ellenőrzi, hogy az implantátum jó helyen van-e, erről tapintással lehet meggyőződni. Egyébként a fogamzásgátló implantátumot úgy tervezték, hogy röntgen alatt is látható legyen.

Beültetés után alacsony, egyenletes dózisú progesztint bocsát ki, így az bejut a véráramba. Fogamzásgátló hatását többféle módon fejti ki:

  • Megakadályozza a petesejtek kilökődését a petefészkekből, tehát nem lesz peteérés.
  • Megakadályozza a spermiumok bejutását a méhbe, a méhnyaknyák besűrűsítése révén.
  • Elvékonyítja a méh nyálkahártyáját, így mégha valami oknál fogva volt is ovulációd, a petesejt nem fog tudni beágyazódni, megtermékenyítés ide vagy oda.

Számos előnye mellett a fogamzásgátló implantátum bármikor eltávolítható, pici heget azonban hagy a bőrön. Eltávolítás után a termékenység a legtöbb esetben hamar visszatér.

Az implantátum hátrányai és ellenjavallatai

A legfontosabb, amit tudnod kell: ez egy hormontartalmú eszköz, mely folyamatosan progesztint (pontosabban etonogesztrelt) bocsát ki a szervezetedbe. Mint minden hormonális eszköz, elnyomja az ovulációd, így a ciklusod is. Szabálytalan lesz a hüvelyi vérzésed. Ha idegenkedsz a hormonális fogamzásgátlóktól, akkor nem ez a legmegfelelőbb választás a számodra. Ha pedig el sem tudod képzelni, hogy egy pici műanyag rudat a bőröd alá behelyezzenek, akkor itt tudod elolvasni, hogy milyen, hasonlóan hatékony egyéb fogamzásgátlási módszerek léteznek. Ha szempont nálad, hogy a nemi úton terjedő betegségektől is védve legyél, akkor mindenképpen óvszert (is) használjatok, akár az implantátum mellett is!

ellenkező nő

A fogamzásgátló implantátumok - mint minden fogamzásgátlási módszer - nem mindenki számára megfelelőek. Nem javallott ezt választani a következő esetekben:

  • Allergiás vagy az implantátum bármely összetevőjére.
  • Volt már súlyos vérrögösödésed, trombózisra hajlamos vagy.
  • Májbetegséged van.
  • Ismert vagy feltételezett emlőrákod van, vagy a kórtörténetben szerepel emlőrák.
  • Ha nem diagnosztizált méhből eredő vérzésed van.

A legtipikusabb mellékhatások: szabálytalan hüvelyi vérzés (ritkábbá vagy éppen gyakoribbá is válhat), akné (pattanások), fejfájás, mellfeszülés, súlygyarapodás. A menstruáció teljes elmaradása (szekunder amenorrhea) is sok esetben jellemző.

Femella Tipp: Bizonyos gyógyszerek (beleértve a vény nélkül kaphatókat is) és gyógynövénykészítmények csökkenthetik a progeszteron szintet a vérben, ami ronthatja a fogamzásgátló implantátum hatékonyságát. A fogamzásgátló implantátummal kölcsönhatásba lépő gyógyszerek közé tartoznak egyes görcsoldó gyógyszerek, bizonyos nyugtatók, epilepszia, HIV és tuberkulózis kezelésére használt szerek, valamint az orbáncfű gyógynövény is. Mindenképp egyeztess a kezelőorvosoddal és olvasd el a betegtájékoztatót is, mert könnyen lehet, hogy kiegészítő fogamzásgátlást (például óvszert) kell alkalmaznod.

A fogamzásgátló implantátum ára

Mindez mennyibe kerül, megéri-e egyáltalán? Nos, ha nem léptek fel mellékhatások, és nem kell az eszközt idő előtt eltávolítani, csak akkor beszélhetünk arról, hogy megéri-e vagy sem. Körülbelül havonta 3200 forintra rúg csak a fogamzásgátló implantátum ára, ha három évre számolom ki. Jelenleg (2022 márciusában) 115 000 forint körül mozog az implantátum piaci ára. Ehhez a legtöbb esetben hozzájön még a beültetés díja (~ 25 000 Ft) és a helyi érzéstelenítés ára (~ 10 000 Ft) is. Nem éppen a legolcsóbb megoldás, de ne feledjük, hogy ez az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló. Plusz a mellékhatások tekintetében is jóval kedvezőbb a kombinált fogamzásgátló tablettáktól, hiszen azok ösztrogént is tartalmaznak, aminek „köszönhetően” gyakrabban lépnek fel súlyos mellékhatások.

narancssárga malacperselyt néző nő

Femella Tipp: Ha árajánlatot kérsz bárhol is, ne felejts el arra se rákérdezni, hogy az eszköz eltávolítása mennyibe kerül, mert nem túl valószínű, hogy ingyenes. Hiszen ez is egy költsége a dolognak, és jobb, ha előre tudod.

Az arany középút: nem hormonmentes, de legalább csak egyféle hormont tartalmaz

A csapból is az folyik, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlók használata milyen veszélyekkel jár hosszútávon. Nagyon fontos ezekről tudni, de semmi szükség arra, hogy a trombózis veszélyével riogassunk minden nőt, aki valaha valamilyen hormonális szert használt. Hiszen nem mindegy, hogy mennyi ideig használta, és milyen hormonokat tartalmazott minőségileg és mennyiségileg az adott dolog. Maximálisan egyetértek azzal, hogy ha lehet, inkább hormonmentes módszert válassz. Másrészről viszont a fogamzásgátlási preferenciáink egy idő után általában megváltoznak, attól függ, milyen életszakaszban vagyunk éppen. Könnyen el tudom képzelni, hogy valaki a hormontartalmú spirálját váltja le például a szimptotermális-módszerre (avagy termékenységtudatra), ha például már közeleg a gyerekvállalás időszaka.

Ha a hormonmentes fogamzásgátlási módszerek közül egyiket sem szeretnéd alkalmazni, akkor érdemes olyan metódust választanod, amivel a lehető legkevesebb hormont juttatod be a szervezetedbe. A kulcs a tájékozódás, és fontos leszögezni, hogy mellékhatások szempontjából sokkal jobb egy olyan eszköz, ami csak progesztint tartalmaz, ösztrogén nélkül. Éppen emiatt szerintem jobb választás lehet egy Nexplanon implantátum, mint bármilyen kombinált fogamzásgátló (tabletta, tapasz vagy hüvelygyűrű). Pláne akkor, ha még dohányzol, vagy 35 évesnél idősebb vagy. Ha tetszik az, hogy csak progesztin-tartalmú fogamzásgátlód legyen, de annak bőr alá beültetése érthető okok miatt megijeszt, akkor sem kell lemondanod az „arany középútról”. Hiszen szedhetsz minitablettát („minipill”-t), illetve injekció formájában is lehetőséged van csak progesztin-tartalmú fogamzásgátló használatára.

járdakereszteződés felé tartó nő

Ne feledd, hogy a megfelelő fogamzásgátló kiválasztása egy nagyon összetett téma, és felelős döntésnek kell lennie. Remélem, ez a cikk hasznodra szolgált, és egy átfogóbb képet kaptál a fogamzásgátló implantátumokról!

Források

Ezeket olvastad már?