Mi is az a Pearl-index illetve melyik a leghatékonyabb fogamzásgátló?

·
7 perc olvasás
Gondolkodó nő felett kérdőjel

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a tökéletes és százszázalékos hatékonyságú fogamzásgátló az csakis az, ha egyáltalán nem történik meg a behatolás és ondó még a hüvely környékére sem kerül. Ugyanis a spermiumok a termékeny nyákon keresztül (ha figyeled a ciklusod például a szimptotermális-módszerrel, tudod mikor van ilyened) fel tudnak jutni a méhbe. Elég csupán annyi, hogy ondó kerül a hüvelybemenethez. És lássuk be, ehhez nem is szükséges behatolás. Egy szó, mint száz, a tökéletes fogamzásgátló sajnos nem létezik. Még a művi meddővé tétel, avagy női sterilizáció sem nyújt százszázalékos védelmet a nem kívánt terhességek ellen, hanem csak 99,5%-ost! Igen, ez sajnos azt jelenti, hogy még az a nő is, aki elkötteti a petevezetékeit, teherbe eshet – természetesen nagyon kicsi az esélye, de nem nulla, hanem fél százalék. Férfiak esetében ez a szám jobb, ugyanis az ondóvezeték elköttetése, azaz a vazektómia után már csak 0,1% eséllyel képes a megtermékenyítésre. Fordítva gondolkodva tehát: 99,9%-os a védelem. Na de akkor mik is ezek a számok? Cikkünkben bemutatjuk, hogy a Pearl-index valójában micsoda és hogyan kell értelmezni.

A fogamzásgátlók hatékonysága az a Pearl-index?

Nem. A Raymond Pearl-ről elnevezett jelzőszám a fogamzásgátló módszerek használatának sikertelenségéről ad egy százalékos értéket. Tehát minél kisebb a Pearl-index, annál megbízhatóbb és hatékonyabb az adott módszer.

Hogyan számolják ki a Pearl-indexet, mi ennek a képlete?

A Pearl-index képlete

Szavakkal leírva a fenti képlet azt jelenti, hogy ha 100 nő ugyanazt a fogamzásgátlási módszert használja egy éven keresztül és ezek közül 3 lesz terhes, akkor a Pearl-index 3%. Tehát az adott fogamzásgátló hatékonysága: 100%-3%=97%.

Egy fogamzásgátlási módszer hatékonyságát egy egyszerű kivonással lehet kiszámolni az alábbiak szerint:

A Fogamzásgátlók hatékonyságának képlete

Femella Tipp: Érdemes olyan fogamzásgátlási módszert választanotok, ahol a Pearl-index 1% alatti, tehát a fogamzásgátló hatékonysága 99% feletti.

Miért látni általában kétféle számot, ha a Pearl-indexre keresek rá?

Mert a Pearl-indexet 2 szám is meghatározza. Az egyik arra utal, amikor minden tökéletesen működik (mint a mesében). A másik pedig azt mutatja meg, amikor felébredünk és belecsöppenünk a kőkemény valóságba. Lássuk hát, mik is ezek!

  • Tökéletes használat esetén elvileg mennyire (lenne) biztonságos a módszer, ha mindent jól csinálsz és minden szabályt szigorúan veszel és betartasz. Ezek például:
    • minden nap következetesen, percre pontosan ugyanabban az időpontban veszed be a tablettát,
    • nem fordul elő hányós-hasmenős megbetegedésed tablettaszedéskor, ami a hatóanyag-felszívódását csökkenti,
    • az óvszer nem csúszik le, nem szakad el, méretben is megfelelő,
    • fogamzásgátló tapasz használata esetén az stabilan a bőrödön marad 7 napig, nem válik le,
    • a szimptotermális-módszer szabályait következetesen betartod: minden nap mérsz ébredési hőmérsékletet és ezzel együtt naponta vizsgálod a nyákod is,
    • mégcsak véletlenül sem használsz lejárt szavatosságú óvszert, hüvelygyűrűt, stb.

Ekkor elérhető az adott módszer maximális hatékonysága, tehát ez azt jelenti, hogy a Pearl-index ez esetben kisebb szám.

  • Általános használat esetén pedig az előbbinél valamivel nagyobb számra jön ki a Pearl-index, hiszen az élet néha közbeszól:
    • az óvszer lecsúszhat, kiszakadhat,
    • a tabletta hatóanyaga nem szívódik fel, mert hasmenésed volt,
    • elfelejted a tapaszt 7 nap után lecserélni,
    • lázas vagy és a hőemelkedésről tévesen azt hiszed, hogy ezt az ovuláció okozta. Így hibásan megállapítod, hogy elmúlt a termékeny időszakod, pedig valójában még termékeny vagy. Ha a szimptotermális-módszert egy képzett oktatótól tanulod meg például egy tanfolyamon, akkor ebbe a hibába nem fogsz beleesni.
    • véletlenül kimarad egy tabletta,
    • olyan gyógyszert szedsz egyidejűleg a fogamzásgátlóval, amik csökkenthetik a hatóanyagok felszívódását: tuberkulózis kezelésre alkalmazott antibiotikum (rifampicin), bizonyos altatószerek, epilepszia kezelésére felírt orvosságok, stb.
    • antibiotikumot szedsz, amik megzavarhatják a normál baktériumflórát, mert ekkor a beleinkben az úgynevezett jótékony baktériumok mennyisége csökkenhet, így kevesebb fogamzásgátló hatóanyag tud felszívódni a szervezetben,
    • kortikoszteroid-típusú gyulladáscsökkentők is ronthatják a hatékonyságot,
    • gyógynövények tekintetében az orbáncfűről bizonyították be, hogy rontja a hormonális fogamzásgátlók hatékonyságát.

Ezért mindenképpen olvasd el a betegtájékoztató ide vonatkozó részét, ha betegség miatt új készítményt kell szedned a hormonális fogamzásgátlód mellett, de a legjobb, ha az orvosoddal is megbeszéled ezt. Ezek a körülmények mind-mind csökkentik a módszerek megbízhatóságát.

Femella Tipp: Bármilyen módszert is használtok, a tökéletes hatékonyság elérése a cél, ami csakis akkor sikerülhet, ha minden szabályt, előírást betartotok (ez különösen igaz a tabletta szedésére és a termékenységtudat/szimptotermális módszerre, de még a gumióvszer is csak a helyes használat mellett nyújt biztonságot).

Mi a helyzet a méhen belüli eszközökkel és a fogamzásgátló implantátumokkal?

méh petefészkek petevezetékek hüvely illusztrációja

Nem mindig mutat különböző számot a Pearl-index, akár tökéletes használatkor vagy általános használatkor nézzük. Ennek egészen egyszerű oka van: méhen belüli eszközök, spirálok, illetve fogamzásgátló implantátumok esetében nem igazán érdemes felhasználói hatékonyságról beszélni. Hiszen ezt az orvos behelyezi, és (jobb esetben) ott is marad, nem mozdul el. Ergo te, mint felhasználó nem tudod lecsökkenteni sem a spirál, sem az implantátum hatékonyságát, bármit is csinálsz (kivéve persze ha olyan gyógyszert szedsz, amiről fentebb írtam). Ha mégis megtörténik, hogy a spirál elmozdul, esetleg kijön a helyéről, ez nem szex közben történik, így időben észreveszed. Így van esélyed más védekezési módot választani.

Femella Tipp: Spirál és hüvelykehely együttes használata esetén ügyelj arra, hogy a vezető szálat nehogy meghúzd a kehely kivételekor, mert ez okozhatja a spirál elmozdulását. A legtöbb esetben ez nem okoz gondot, de ha alacsonyan elhelyezkedő méhszájad van, érdemes óvatosnak lenned.

Mely fogamzásgátló módszerek hatékonysága 99% feletti?

Lássuk akkor, mik azok a módszerek, amiket jelenleg a leghatékonyabbnak tartanak számon a szakirodalmak! Ne feledjük, hogy minél kisebb a Pearl-index, annál hatékonyabb az adott módszer. A hatékonyságot tehát egy egyszerű kivonással tudjuk megállapítani a Pearl-indexből. Az adott módszerre vonatkozó Pearl-indexeket pedig 2020 novemberében a WHO által közölt adatok alapján írtam be.

HelyezésFogamzásgátló módszerPearl-index tökéletes használatkorPearl-index általános használatkorHatékonyság tökéletes használatkorHatékonyság általános használatkor
1.Bőr alá ültethető implantátum0,1%0,1%99,9%99,9%
2.Férfi sterilizáció0,1%0,15%99,9%99,85%
3.Rézgyöngy (hormonmentes)0,2%0,2%99,8%99,8%
4.

Csak progeszteron injekció (Depo-Provera)

0,2%4%99,8%96%
5.Kombinált tabletta0,3%7%99,7%93%
5.Minitabletta (csak progeszteron)0,3%7%99,7%93%
5.Tapasz0,3%7%99,7%93%
5.Hüvelygyűrű0,3%7%99,7%93%
6.Szimptotermális módszer0,4%2%99,6%98%
7.Női sterilizáció0,5%0,5%99,5%99,5%
8.Hormontartalmú spirál0,5%0,7%99,5%99,3%
9.Rézspirál (hormonmentes)0,6%0,8%99,4%99,2%

Ha esetleg azt keresnéd, hogy hol van a gumióvszer és a megszakításos módszer helye a táblázatban, sajnos azt kell írnom, hogy sehol. Ugyanis eme két népszerű módszer hatékonysága még tökéletes használat esetén is sajnos 99% alatti. A teljesség igényére törekedve ezeket egy külön táblázatba tettem be, a női óvszerrel együtt:

HelyezésFogamzásgátló módszerPearl-index tökéletes használatkorPearl-index általános használatkorHatékonyság tökéletes használatkorHatékonyság általános használatkor
1.Férfi óvszer2%13%98%87%
2.Megszakításos közösülés4%20%96%80%
3.Női óvszer5%21%95%79%

Mivel a kombinált típusú (tehát ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) fogamzásgátló injekció 2002 óta nem elérhető sem Európában, sem az Egyesült Államokban, így ez nem szerepel a táblázatban.

A Pearl-index kritikái, hiányosságai

A Pearl-index egyik legnagyobb jogos kritikája, hogy a kutatások alatt nem veszik figyelembe azt a valószínűségi változót, hogy a kutatásban részt vevő nők milyen gyakran élnek szexuális életet. Értelemszerűen, eléggé könnyű az adott hónapban elkerülni a teherbeesést, ha nem is éltünk nemi életet. Ezen adatok tehát a Pearl-indexet könnyen torzíthatják. Ugyanakkor az is meglehet, hogy a kutatásban olyan nők is részt vesznek, akik az átlagosnál jóval gyakrabban élnek szexuális életet. Eme két torzítás talán kiegyenlíti egymást, talán nem. Ez különösen igaz az új módszerek esetében, például a rézgyöngynél. Sok helyen azt lehet olvasni, hogy a rézgyöngy Pearl-indexe 0,2% vagy éppen azt, hogy a hatékonysága 99% feletti. És ez mind-mind igaz. A gyártó által megadott használati útmutatóban azonban egy másik érték szerepel (0,1%-1,4%), ez a szám pedig a normális rézalapú méhen belüli eszközökre vonatkozik.

gondolkodó nő felette sok kérdőjel

A fentiekben egy átfogó képet kaphattál arról, hogy mely fogamzásgátló módszerek a leghatékonyabbak és ezt mégis milyen mutatók alapján lehet hitelesen megállapítani. A Pearl-index a legnépszerűbb metódus, amit 1934 óta a klinikai kutatásokban arra alkalmaznak, hogy egy adott fogamzásgátló módszer hatékonyságáról egy számszerű értéket kapjunk. Azonban a legfontosabb tudnivaló, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni az az, hogy a legjobb (azaz legkisebb) Pearl-index nem jelenti azt, hogy az adott módszer egyben a legjobb is. Ennek értelmében nem lehet mindenki számára érvényes sorrendet felállítani, hogy vajon melyik a legjobb fogamzásgátlási módszer. Hiszen itt nem csak azt kell figyelembe venni, hogy milyen eséllyel véd meg az adott módszer a nem kívánt terhességtől, hanem azt is, hogy szükséges-e védekezned a nemi úton terjedő betegségektől, vagy éppen a hormonális módszerek okozta lehetséges mellékhatások rád mekkora veszélyt jelentenek. Tehát a fogamzásgátlási módszer megválasztása minden esetben egy egyedi, a te testedre szabott komplex döntés kell, hogy legyen. Ha kíváncsi vagy további részletekre a fenti táblázatban felsorolt módszereket illetően, akkor ebben a cikkben megtalálod, amit keresel.

Források

Ezeket olvastad már?