8+1 kérdés és válasz a spirálról, amit sosem mertél megkérdezni

·
10 perc olvasás
Szex fogamzásgátló

Nehéz odafigyelned az állandó tablettaszedésre? Úgy érzed, hogy negatív hatással van a szervezetedre a fogamzásgátló tabletta? Netán túl macerás mindig óvszert venni? Esetleg tisztában vagy a szimptotermális-módszerrel is, de azt nem neked találták ki? Vagy csak most kezded a szexuális életet, és szimplán érdekel, mit érdemes tudni a spirálokról? Jó helyen jársz :)

Manapság már számos fogamzásgátlási lehetőség elérhető a piacon, a legtöbbjük 99% feletti hatékonyságú és viszonylag kevés mellékhatásuk van. De ugyanígy igaz az is, hogy minden fogamzásgátló módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Érdemes egyeztetned a nőgyógyászoddal a kórtörténetedet és a preferenciáidat, hogy közösen találjátok ki, melyik a legjobb lehetőség számodra. Ha a méhen belüli eszközökön is elgondolkodtál már, akkor cikkünk segít eldönteni, hogy a spirál vagy a rézgyöngy egyáltalán neked való-e!

Íme 8+1 kérdés és válasz, amelyeket érdemes figyelembe venned, ha elgondolkodtál a spirálon!

Szex fogamzásgátló

1. Kezdjük az alapoktól! Mi is az a spirál?

A spirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD azaz IntraUterine Device), mely a leggyakrabban valamilyen könnyű, rugalmas műanyagból vagy rézből készül. Csakis nőgyógyász helyezheti fel illetve cserélheti/veheti ki. Felhelyezés után 3-5 évig véd a nem kívánt terhességek ellen 99% feletti hatékonysággal. Formáját tekintve általában egy visszakunkorodó T betűt formáz, de előfordul kígyó formájú is. Két fő típusa létezik:

  • Klasszikus rézspirál: 1967-ben használtak először ilyet fogamzásgátlásra. Ebben nincs hormon, hanem a rézionok csökkentik a spermiumok mozgékonyságát (ezáltal a megtermékenyítő képességüket), így egyáltalán nem kerül sor a petesejt megtermékenyítésére. Ha mégis megtörténik a megtermékenyítés, akkor megakadályozza a petesejt beágyazódását. Ahogy a spirál érintkezik a méh belső felszínével, egy úgynevezett steril gyulladást hoz létre a méhen belül, amely megakadályozza a beágyazódást. Pearl-indexe 0.6-0.8%, ami azt jelenti, hogy a megbízhatósága 99% feletti.
  • Hormontartalmú spirál: 1976-ban fejlesztették ki, ebbe a rézdrót helyett egy hormontartályt szereltek, amiből naponta ürül a progeszteron (gesztagén) kis mennyiségben, így akadályozva a teherbe esést. Pearl-indexe: 0.5-0.7%, hatákonysága 99% feletti.
Méhen belüli eszköz

2. Na de akkor mi az a rézgyöngy? Az is egyfajta spirál?

Igen, méghozzá egy új generációs high-tech méhen belüli hormonmentes nitinol spirál, amire rézgyöngyök vannak felfűzve. Ezért ez nem IUD hanem IUB (IntraUterine Ball). Hazánkban 2017 nyarától érhető el. A klasszikus spiráltól az különbözteti meg, hogy nem T-alakja van, hanem az alakemlékező anyagnak köszönhetően gömb alakúra ugrik össze felhelyezést követően azonnal. A gömb alak pedig lehetetlenné teszi a méhen belüli rossz elhelyezkedést, vagy elmozdulást. A nitinolról azt érdemes tudni, hogy a nikkel és a titán ötvözete, amit érimplantátumokban (sztentekben) is használnak már évtizedek óta. A kiválóan hajlítható fémötvözet alakemlékező tulajdonsággal is bír, ami azt jelenti, hogy deformálás után visszanyeri az eredeti alakját, úgymond “visszaugrik” az eredeti (gyöngy/3D golyó) állapotába. Ez a tulajdonsága könnyíti meg a méhbe való felhelyezést is. Ráadásul inert anyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet számára észrevétlen marad, nem lökődik ki. Szuper tulajdonságai miatt nem csoda, hogy az ára is borsos (jelenleg 45 990 Ft-ért kapható a rézgyöngy, azonban ha 5 évre ezt kiszámolod, akkor havonta kevesebb, mint 800 Ft, szóval mindenképpen olcsóbb, mint bármelyik fogamzásgátló tabletta). Pearl-indexe 0.2%, tehát hatékonysága bőven 99% feletti. Kifejezetten jó választás lehet, ha a klasszikus rézspirál alternatíváját keresed, hiszen ez is 5 évig jó. Ráadásul hormonmentes, tehát nincs hatással az ovulációdra.

A hatását tekintve sokan bizonytalanok, pedig legalább annyira jól működnek, mint a tabletták (a tabletták Pearl-indexe 0.3%). A klasszikus spirálokkal szembeni nagy előnye, hogy nem okoz steril gyulladást a méhben és tinédzsereknek is kifejezetten jó választás lehet.

Femella Tipp: Ne feledd, hogy a nemi úton terjedő betegésgek ellen egyik spirál sem véd meg! Ez esetben óvszerrel együtt kell alkalmazni a spirált illetve a rézgyöngyöt is!

Óvszer véd a nemi úton terjedö betegségektöl

3. Mennyi ideig szeretnéd a fogamzásgátló hatást élvezni?

Az orvosok általában ennek az egyszerű, de kulcsfontosságú kérdésnek valamilyen változatával kezdik, amikor megpróbálják kitalálni, hogy mit keresel a fogamzásgátlásban. Ha egy nőnek egy évnél rövidebb ideig van szüksége fogamzásgátlásra, az orvos inkább olyan dolgokat fog ajánlani, amelyek könnyebben (beavatkozás nélkül) abbahagyhatók, ezek a legtöbb esetben hormonmentes módszerek. Azt is érdemes tudni, hogy például szülés után már lehet spirált felrakatni, akár a hormontartalmút is, hiszen az alkalmazási előírás szerint szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazható. A spirál akár 5 évig is megvédhet a nem kívánt terhességtől, így csakis akkor érdemes spirált felrakatnod, ha a közeljövőben nem tervezel gyereket.

Femella Tipp: A termékenységtudat-módszert (szimptotermális-módszert) használva ilyen dilemmád nem lesz, ugyanis azt arra használod, amire éppen akarod: fogamzásgátlásra vagy babatervezésre. Természetesen ha fogamzásgátlásra használod, ott sokkal szigorúbb szabályokat kell betartanod, viszont így itt is elérhető a 99% feletti hatékonyság (Pearl-index: 0.4%)

4. Volt már bármilyen rákos megbetegedésed? Mik a spirál ellenjavallatai?

Az orvosok nem ajánlják a hormonális eszközöket az olyan nőknek, akiknek már volt mellrákjuk, mert a hormonok elősegíthetik a rák kiújulását. A súlyos májbetegségek szintén ellenjavallatát képezik a hormonális fogamzásgátlónak, mivel a máj az, amely feldolgozza a felszívódó progeszteront. Akinek fokozott trombózishajlama van, kerülendő a hormontartalmú módszerek alkalmazása. Az ilyen betegségekben szenvedő nők kaphatnak nem hormonális spirált és rézgyöngyöt is.

Femella Tipp: Ha még dohányzol, akkor a fokozott trombózisveszély miatt a hormonmentes spirál vagy a rézgyöngy valójában biztonságosabb a számodra, mint a kombinált fogamzásgátló tabletta vagy a hormontartalmú spirál. Dohányzóknak nem javasoljuk jó szívvel egyik hormontartalmú fogamzásgátlási eszközt sem a mellékhatások miatt. Természetesen ha nem akarsz méhen belüli hormonmentes eszközt és a szimptotermális módszerrel vagy az óvszerrel sem akarsz bíbelődni, nem akarunk lebeszélni a tablettaszedésről. Mindenképpen beszéld át a kezelőorvosoddal, hogy melyik tabletta lehet számodra a legjobb, ugyanis léteznek már nagyon alacsony hormontartalmú tabletták is (úgynevezett minipill-ek), ami jó választás lehet számodra!

5. Vannak-e meglévő méhproblémáid?

A fogamzásgátló spirál tájékoztatója minden esetben felsorolja a méh alakját megváltoztató veleszületett vagy szerzett rendellenességeket (beleértve a miómákat is), mint olyan okokat, amik miatt nem szabad felírni az eszközöket. Azonban az orvosok a miómák kezelésére és a vérzés csökkentésére hormonális spirálokat is felírhatnak. Így a mióma, az endometriózis és az erős menstruáció esetén a hormontartalmú spirál csökkenti a kellemetlen tüneteket. Egy szó mint száz, a kezelőorvosoddal mindenképpen át kell ezt beszélned!

6. Milyen spirált válassz? Idegenkedsz az elmaradó menstuáció gondolatától, vagy kifejezetten tetszik?

Ahhoz, hogy egyáltalán választani tudj, mindenekelőtt tájékozódj. Kiindulópontnak már jó helyen jársz :) Leginkább a nőgyógyászod véleményére adj, de ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérdezz meg egy másik szakembert is!

A hormontartalmú spirálról azt érdemes tudni, hogy elnyomja a méhnyálkahártya növekedését, így a menstruáció rövidebb és könnyebb lesz. Akár teljesen meg is szűnhet, de mindenképpen nagyon gyenge lesz. Így erős, abnormális menstruációs vérzés esetén ez kifejezetten ajánlott, hiszen a kellemetlen panaszokat megszüntetheti. Valakik élvezik a menstruáció kihagyásának vagy elmaradásának gondolatát, míg mások semmiképpen sem avatkoznának bele az egészséges testi működésbe hormonokkal. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik utat választja.

Erös menustruácioós vérzés

A rézspirálnál nem fog történni menstruáció kimaradás, ugyanis az hormonmentes, így nem borítja fel a ciklust. A rézspirált használó nőknek azonban az első három hónapban hosszabban, erősebben és görcsösebben érződik a menstruációjuk. A rézspirál okozta steril gyulladás is egyfajta hátrány, mert ekkor a méh nyálkahártyája igen érzékeny, ezért a menstruációs vérveszteség is jóval több lehet.

Femella Tipp: Ha a mellékhatásoktól félsz, mégis méhen belüli eszközt szeretnél, akkor egyértelműen a rézgyöngyöt javasoljuk több ok miatt is: hormonmentes, továbbá gömb alakja miatt nincsenek élei, amik irritálhatják a méhfalat. A felhelyezése is egyszerűbb, mint a T-alakú spirálnak. A beavatkozás csupán pár másodpercet vesz igénybe.

7. Hajlandó vagy megbirkózni a spirál mellékhatásaival, többek között a kiszámíthatatlan menstruációs változásokkal?

A hormontartalmú spirálok például az első hat hónapban pecsételő vérzést okozhatnak, és ez a felszabaduló kissé magasabb progeszteronmennyiségnek köszönhető. Akár hetekig-hónapokig tartó barnás-pirosas folyás is felléphet, ami teljesen normális, ám mégis kellemetlen lehet. A felhelyezés hosszabb ideig tartó vérzéseket is eredményezhet, amely a nők körülbelül egyharmadánál jelentkezik. Az is előfordulhat, hogy minden rendben marad, vagy ideiglenesen elmúlik a menstruációd - ez mind a szervezetedtől függ, és senki sem tudja előre megjósolni, hogy a te szervezetedre pontosan hogyan fog hatni.

Mielőtt felrakatnád magadnak a spirált, fontos tisztában lenned a lehetséges mellékhatásokkal, melyek az alábbiak:

  • A négy leggyakoribb mellékhatás például a Mirena nevű spirál használata mellett a jóindulatú petefészekciszta, hüvelyi vérzés, pecsételő vérzés illetve a vérzés elmaradása. Ezek a mellékhatások 100 nőből legalább 10 nőt értintenek.
  • Bár a spirál használata mellett 99%-ig biztos lehetsz benne, hogy nem leszel terhes, ám ha mégis, akkor az 50% eséllyel méhen kívüli terhesség lesz.
  • A spirál felhelyezését követően pár napon belül súlyos fertőzésed lehet.
  • A spirált használó nők körében nagyobb eséllyel alakulhat ki kismedencei gyulladás. Ám ne feledd, hogy jó eséllyel ezektől a fertőző betegségektől az óvszer megvéd, így ha több partnered is van, vagy gyakran váltogatod a partnereidet, mindenképpen használj óvszert is a spirál mellett!
  • Perforáció a hagyományos T-alakú spiráloknál sajnos előfordulhat. Ez azt jeletni, hogy a spirál belefúródik a méh falába, akár teljesen át is fúrhatja azt. Ha rézgyöngyöt használsz, akkor jóval kisebb ennek az esélye.
  • Ritka esetekben a spirál elmozdulhat, esetleg ki is jöhet magától. Ennek az esélye fokozottabb, ha a spirált közvetlenül a szülés után vagy abortusz után helyezik fel. Mivel a hormontartalmú spirálok eleve csökkentik a vérzés mennyiségét, ha hirtelen hüvelyi vérzés lép fel, az utalhat a spirál elmozdulására, kilökődésére.
  • Felhelyezést követően hasi fájdalom, görcs, szédülés és hüvelyi vérzés is tapasztalható.
  • A hüvelyi vérzés megváltozása, esetleg teljes elmaradása is lehetséges. Hormontartalmú spirál esetén 10-ből 2 nőnek teljesen elmarad a menstruációs vérzése 1 év spirálhasználat után.
  • Petefészekciszták is nőhetnek a spiráltól, melyek a legtöbb esetben 2-3 hónapon belül maguktól felszívódnak.
  • Depresszió, idegesség
  • Libidócsökkenés
  • Súlygyarapodás

Ezeken kívül azzal is számolj, hogy mind a felhelyezés és az eltávolítás is fájdalommal és vérzéssel járhat.

8. Akkor is használhatok spirált, ha még nem szültem?

Naná, hogy igen! Sőt, a rézgyöngy kifejezetten tinédzsereknek is ajánlott a fentebb felsorolt kedvező tulajdonságai miatt. Általánosságban igaz, hogy a klasszikus rézspirált vagy a hormontartalmú spirált főként szült nőknek szokták javasolni, azonban ez már elavult megközelítés. Ugyanis bármelyik spirál nem szült nőknek is felhelyezhető, természetesen ha a szakorvos nem talál kizáró okot (és a nem szülés nem kizáró ok!).

+1: Mi a helyzet a tamponnal, hüvelykehellyel és a szexszel spirál esetén?

Semmi! :) Ha a felhelyezés sikeres volt, egyik eszközt sem szabad érezni sem szex közben, sem pedig a hüvelykehely használata során. A felhelyezőszál végét esetleg érezheti a partnered az együttlétekkor, ám ez könnyen orvosolható, ha a felhelyező orvos rövidre vágja azt. Tampon vagy kehely használatakor sem tudsz ártani a benned lévő spirálnak vagy rézgyöngynek, ugyanis ezek a méhedben vannak, míg a tampon és a kehely legfeljebb a méhszájadhoz ér hozzá.

Femella Tipp: A hüvelykehelynél ügyelni kell arra, hogy a felhelyezőszálat vágasd rövidre, és a kehely kivétele előtt a vákuumot mindenképpen szüntesd meg! Mivel a kehely enyhe vákuum segítségével rögzül, ennek az erejét a vákuumtartó léglyukak szabályozzák. Azért, hogy ne legyen a vákuum túl erős, ezek a léglyukak biztosítanak valamennyi levegő beáramlást. A biztonság kedvéért inkább enyhébb vákuummal rendelkező, nagy léglyukas kelyhet válasszunk spirál vagy rézgyöngy mellé.

Tampon és hüvelykehely spirállal

Összességében fontos, hogy ne aggódj, hiszen mindenkinek más megoldás a legmegfelelőbb, így érdemes tájékozódnod a piacon fellelhető összes fogamzásgátló megoldásról. A spirálok mellett egyértelműen az szól, hogy nem kell velük 3-5 évig foglalkoznod, így meglehetősen egyszerű őket “viselni”, és nagyon megbízhatóak (99% feletti). A leggyakoribb problémák tablettaszedőknél az „elfelejtettem bevenni”, vagy a „nem vittem magammal az utazásra” téged nem fognak érinteni. Hátrányuk azonban a lehetséges mellékhatások, amelyről mindenképpen kérdezd ki az orvosodat, ha esetleg nem mondaná magától! Első körben azt a döntést érdemes meghoznod, hogy hormonmentes vagy hormontartalmú fogamzásgátlási eszközt szeretnél.

A femella hitvallása a hormonmentes fogamzásgátlók népszerűsítése, és főként azokról való tudásanyag közzététele, ezen belül is a szimptotermális-módszerre kiemelt hangsúlyt fektetve. Ezzel együtt teljesen megértjük és elfogadjuk, ha valakik inkább a hormonális eszközökhöz nyúlnak bármilyen okból. Meggyőződésünk, hogy fogamzásgátlás szemptontjából csak akkor tudunk teljesen felelős döntést hozni, ha jól ismerjük a lehetőségeinket és preferenciáinkat, adott esetben egészségügyi vagy anyagi korlátainkat. Ezért azt javasoljuk, hogy bátran merj kérdéseket feltenni a nőgyógyászodnak. Továbbá óvakodj a kósza “átfúra a méhemet a spirál és majdnem elvéreztem” típusú kommentektől, mert ezek a sajnálatos események amellett, hogy nagyon ijesztőek és akár elvehetik a kedved a spiráltól, de ezzel együtt szerencsére megelőzhetőek illetve elkerülhetőek. Egyrészt igenis előfordulhat, hogy a behelyezésnél, vagy későbbi elmozdulás következtében átfúródik a méh fala (ez a perforáció), így kismedencei fertőzés, hüvelyi folyás esetleg kismedencei tályog alakul ki. De bármilyen rendellenesség észlelésénél azonnal orvoshoz kell fordulni, ezzel mindenfajta szövődmény megakadályozható. Egyébként például a rézgyöngynél ez sokkal kisebb eséllyel fordulhat elő a kedvező alakja miatt. De ha ettől a problémától félsz, erre is nyugodtan kérdezz rá az orvosodnál! Ne feledd, nincs rossz kérdés! Reméljük, mostmár egy átfogóbb képed van a méhen belüli fogamzásgátló eszközökről is!

Források

  • who.int
  • World Health Organization (WHO): Family Planning - A global handbook for providers (2018 edition)
  • iub-ballerine.com

Ezeket olvastad már?