Barna folyás - normális jelenség vagy betegségre utaló jel?

·
10 perc olvasás
Barna folyás, pecsételö vérzés

Barna folyásról akkor beszélhetünk, amikor menstruáción kívüli barnás hüvelyi folyást, pecsételést veszel észre ott lent. Egészen kis mennyiségről van szó, hiszen nem szükséges betétet vagy tampont sem használni. Legtöbb esetben csak a vécépapíron látod, illetve a bugyidon. Ha mégis zavar, használhatsz tisztasági betétet, például moshatót is.

A barna folyás tehát alapvetően egy teljesen természetes jelenség, mégis előfordulhat más betegség figyelmeztető jeleként. Akkor érdemes ilyenre gyanakodnod, ha 3 napnál tovább tart, illetve nemcsak pecsételés, hanem nagyobb mennyiségű. Ez hüvelyi fertőzés, ciszták vagy a hormonegyensúly zavarának is jele lehet, ezért ha a folyás nem szűnik meg, vagy ha bármilyen egyéb kellemetlenséget tapasztalsz, akkor mielőbb célszerű felkeresni a nőgyógyászodat.

Mikor normális a barna folyás?

A jó hír az, hogy a barna folyás a legtöbb esetben teljesen normális, amennyiben 3 nap alatt elmúlik, kis mennyiségű és nem kellemetlen szagú. Mivel a normális barna folyásnak is van egy bizonyos egyedi szaga, gyanakodnod csak akkor kell, ha ez hirtelen megváltozik: büdös lesz.

Először is ismételjük át, hogy a nők mely életszakaszában történnek jelentős hormonális változások, amik természetes jelenségek:

  • pubertás kor,
  • terhesség,
  • szoptatás,
  • menopauza (változókor, klimax)

Ha éppen ezen szakaszok egyikében vagy, nem érdemes aggódnod némi barnás pecsételés miatt, ugyanis a hormonrendszered éppen nagy változásokon megy át, így egy kis barnás pecsételés teljesen normálisnak tekinthető. Igen, még akkor is, ha éppen terhes vagy, ám ez esetben javasolt a nőgyógyászodat felkeresni, biztos ami biztos.

Azonban az alábbi esetekben sincs okod aggodalomra:

  • A menstruáció előtti és utáni 1-2 napban
  • Nőgyógyászati rákszűréshez szükséges mintavétel után (PAP-teszt), hiszen a méhnyak nagyon érzékeny terület, így könnyen irritálódhat. Általában az orvosok el szokták mondani, hogyha a méhnyakrák-szűrés utáni napokban enyhe vérzést vagy barna folyást tapasztalsz, akkor az teljesen normális. A terület tisztán és szárazon tartása elegendő ahhoz, hogy ez a folyás kevesebb, mint 2 nap alatt megszűnjön.
  • Egy gyengédnek semmiképpen sem mondható nemi aktus is okozhat barna folyást a méhnyak irritációja miatt. Ha tudod, hogy e miatt lehet szokatlan folyásod, nincs szükséged kezelésre (hacsak egyéb tünetek nem jelentkeznek). Jó tudni, hogy méhszájseb is okozhat szex utáni vérzést, függetlenül attól, hogy az aktus mennyire volt gyengéd. Ne feledkezz meg az intim területek megfelelő tisztításáról sem.
  • Ovulációs vérzés, ez inkább rózsaszínes-barnás pecsételés a ciklusod közepe táján - egy tanulmány szerint 276 nő közül mindössze csak 4,8% tapasztalt ilyet.
  • A fogamzásgátló módszer változása esetén (pl. új spirál vagy rézgyöngy, bőr alá ültethető implantátum, fogamzásgátló injekció, stb.). A hormonális fogamzásgátlók mind-mind okozhatnak barna folyást, akár tartósan is. Továbbá, a hormonmentes rézgyöngy és a hormonmentes spirál felhelyezése után is jelentkezhet barna folyás.

Mitől barna?

Egy nő azon gondolkodik, hogy mikor normális a barna folyás.

Sokféle színű, állagú és szagú hüvelyváladék illetve folyás létezik, és a legtöbbjük teljesen normális, sőt mi több, az egészséged indikátora. Ugyanis ha elmarad a menstruációd (és terhes sem vagy), vagy ha nincsen ovuláció környékén fehéres, de inkább átlátszó, tojásfehérjés állagú hüvelyváladékod (ami a termékeny nyák), az valami gondot is jelenthet. Ezért is nagyon jó, ha megfigyeled ezeket a jeleket, és lejegyzeteled valahova. Manapság már jobbnál-jobb mobilapplikációk vannak erre.

Köztudott, hogy a menstruáció élénk piros esetleg sötétebb, mondjuk bordó. Hiszen a menstruáció gyakorlatilag a megvastagodott méh nyálkahártyának (azaz az endometriumnak) a távozása vér kíséretében. Azonban ha a vér nem távozik rövid időn belül, akkor barnássá változik a színe, méghozzá a vérben lévő vas és hemoglobin oxidációja miatt. Az oxidáció egy kémiai redoxifolyamat, ami leegyszerűsítve a levegővel való érintkezés eredménye. Így ha a vér levegővel érintkezik, barnás színű lesz. Gondolj csak egy sebre például, amikor varr keletkezik, az is inkább barna, és nem piros. Tehát a barnás színű hüvelyi folyás mindig azt jelenti, hogy a vér picit hosszabb ideje már ott pang benned, így némi levegővel érintkezett, és valamilyen ok miatt csak később távozik.

Milyen betegségek tünete lehet a barna folyás?

Most pedig vegyük végig azokat a szcenáriókat, amikor valamilyen rendellenességre kell gyanakodnod és jobb, ha minél előbb ellátogatsz a nőgyógyászodhoz. A barna hüvelyi folyás lehetséges okai közé tartozik például a kismedencei gyulladásos betegség, nemi úton terjedő betegségek, petefészek ciszta, PCOS és egyéb hormonzavarok. Az endometriózis is együtt járhat szokatlan barna folyással, azonban ezt nem tárgyalom itt bővebben, hiszen azt a betegséget a legtöbb esetben sajnos erős alhasi fájdalom és fájdalmas menstruáció (diszmenorrea) jellemzi. Továbbá a méhnyakrákot is kihagyom a felsorolásból, hiszen az csak nagyon ritka esetben okoz barna folyást. A fájdalmas közösülés, illetve szex utáni vérzés sokkal jellemzőbb tünete.

Femella Tipp: Ha évente eljársz méhnyakrák-szűrésre (PAP-tesztre), akkor már jóval a tünetek megjelenése előtt fülön csíphető ez az alattomos betegség, és nagyon jó eséllyel gyógyítható. Kérlek, vedd komolyan a szűrővizsgálatokat, hiszen akár életmentő is lehet.

1. Kismedencei gyulladásos betegség

A kismedencei gyulladás a nő belső szaporítószerveinek (méh, petefészkek, petevezetékek) gyulladását jelenti. Legtöbb esetben bakteriális eredetű nemi betegség okozza (Chlamydia-fertőzés, gonorrhea (kankó vagy tripper), stb.). Ezek a betegségek kellemetlen szagú hüvelyváladékot, kismedencei (alhasi) fájdalmat és kellemetlen érzést okozhatnak aktus, illetve pisilés közben is. Sokszor lázzal, hányással és hasmenéssel is együtt járnak. Azonban az is meglehet, hogy csak nagyon enyhe tünetek jelentkeznek, ami tipikusan a szokatlan hüvelyi barna folyás. Ennek az a veszélye, hogy ha nem vizsgáltatod ki a barna folyás okát, akkor nem kezdődik el időben a kezelés, és így szövődmények alakulhatnak ki: például teherbeesési nehézségek, amivel általában csak évekkel később szembesülnek a nők. Ez esetben kifejezetten ajánlom a szimptotermális-módszer elsajátítását, hiszen ennek segítségével tudod bizonyítani az ovulációdat, illetve az ovulációd hiányát is, ami egy nagyon fontos diagnosztikai jel. Így időben (még bőven a gyerekvállalás előtt) el tudod kezdeni a vizsgálatokat illetve a szükséges kezeléseket.

Femella Tipp: A rendszeres hüvelyöblítés (intimzuhany, irrigáció) nemcsak teljesen indokolatlan, de növeli a bakteriális fertőzések, akár a kismedencei gyulladás esélyét is. Hiszen a hüvelyöblítés felborítja az egészséges baktériumflórát. Ha nincsen semmi panaszod, és az orvosod sem javasolta, legjobb, ha egyáltalán nem végzel hüvelyöblítést.

2. Petefészek ciszta

A petefészek ciszta vérzést okozhat a menstruáció előtt vagy után, és ez a nő természetes hüvelyváladékával keveredve barna folyás formájában is távozhat. A ciszták gyakran más tüneteket is okozhatnak, például alhasi fájdalmat, vérzést a menstruáción kívül, súlygyarapodást és teherbeesési nehézségeket is. Ha erre gyanakodsz, keresd fel nőgyógyászod, aki hüvelyultrahanggal meg tudja állapítani, hogy ez áll-e a barna folyás hátterében, vagy sem. A ciszták egyébként sok esetben tünetmentesek is lehetnek és ami még jó hír, hogy sok esetben maguktól elmúlnak, kezelés nélkül.

Femella Tipp: Mint tudjuk, az évenkénti méhnyakrák-szűrés elengedhetetlen, akkor is, ha be vagy oltva HPV-ellen. Nem egy kellemes vizsgálat, de azért annyira nem is borzasztó. Néhány orvos magától fel szokta ajánlani a hüvelyultrahang lehetőségét, akkor is, ha semmilyen tünet nem indokolja a vizsgálatot, és ezt nagyon helyesnek tartom. Így azt javaslom, hogyha már úgyis szűrnek méhnyakrákra, tudd le a hüvelyultrahangot is (akár van tüneted akár nincs), hiszen ez egy gyors (maximum 5 perces) és teljesen fájdalommentes vizsgálat.

3. Policisztás petefészek (ovárium) szindróma, avagy PCOS

Egyes becslések szerint a termékeny korú nők 8-20 százaléka szenved ettől a betegségtől. Tulajdonképpen a hormonegyensúly zavara, felborulása, és apró ciszták megjelenése a petefészkekben. Gyakori tünetei közé tartozik a rendszertelen menstruáció (akár barna folyás, akár nagyon enyhe pirosas vérzés, túl hosszú vagy túl rövid ciklusok), pattanások (akné), elhízás, inzulinrezisztenia és a sűrű arc- vagy testszőrzet megjelenése. Sajnos PCOS esetén az ovuláció (peteérés) sokkal ritkábban következik be, így a PCOS-ben szenvedő nők általában teherbeesési nehézségekkel is küzdenek. Ha követed a ciklusod a szimptotermális-módszerrel, akkor sokat javíthatsz az esélyeiden, hiszen pontosan tudni fogod, hogy mikor vagy a legtermékenyebb, illetve azt is, hogy megtörtént-e az ovuláció az adott hónapban vagy sem.

Régen sajnos bevett szokás volt rendszertelen ciklusra hormonális fogamzásgátló tablettát felíni. Ma már szerencsére köztudott, hogy a rendszertelen menstruációt a hormonális fogamzásgátló tabletta nem fogja meggyógyítani. Tény, hogy a vérzésed beáll rendszeressé (28 naponta fog bekövetkezni), azonban ez nem megoldja a problámát, hanem csak besepri a szőnyeg alá, és minél később derül rá fény, annál több kellemetlenséget okoz.

Policisztás ovárium szindróma azaz a PCOS-ről egy illusztráció

Femella Tipp: Ha PCOS-re gyanakodsz, mindenképpen érdemes elkezdened a ciklusodat megfigyelni és lejegyzetelni (ajánlom erre a különféle mobilapplikációkat), legalább azt, hogy a vérzéseid meddig tartanak és melyik nap milyen erősségű, mikor jelentkezik pecsételő vérzés, vagy barna folyás. Már ez is fontos diagnosztikai jel lehet. A pontos diagnózis felállításához - mivel hormonzavarról van szó - endokrinológus szakorvos is szükséges.

4. Hüvelyi fertőzés idegen anyag miatt

Sajnos tamponhasználóknál előfordulhat, hogy egy kis darabka bent marad a hüvelyben, ami elfertőződhet és napokkal vagy akár hetekkel később kellemetlen szagú barna folyást okoz. Azonban nemcsak tampon, hanem rossz minőségű óvszer is okozhat ilyet, ha például szex közben elszakadt és nem sikerült minden darabját kibányásznod magadból. Arra is volt már példa, hogy a (spermiciddel átitatott) fogamzásgátló szivacs egy darabkája maradt a hüvelyben, és barna folyást okozott. Sajnos ez a fajta folyás - mivel fertőzést okoz - büdös, és amennyiben nem történik meg időben az idegentest eltávolítása, akár kismedencei gyulladás, vagy ritkán toxikus sokk szindróma is kialakulhat.

Femella Tipp: Ha a tampont részesíted előnyben teljesen érthető okok miatt, próbálj ki néhány menstruációs kelyhet, ugyanis hüvelykehely használata esetén nem áll fennt ennek a veszélye. A jó minőségű hüvelykelyhek orvosi szilikonból készülnek (amit az implantátumokban is használnak) így kizárt, hogy leváljon belőlük egy darab és az bent maradjon a hüvelyedben. Tény, hogy nem könnyű a megfelelő hüvelykelyhet megtalálni, azonban a felhasználói vélemények teljesen egyértelműek: a tapasztalt kelyhezők már soha nem térnének vissza tampon vagy betét használatára. Ha a menstruációs kehely bevezetésének gondolata távol áll tőled, próbáld ki a mosható menstruációs betéteket.

Hüvelykehely vagy intimkehely

5. Nemi úton terjedő fertőzések

A kismedencei gyulladásos betegségnél már kifejtettem, hogy barna folyás esetén nemi úton terjedő betegségre is gyanakodni kell, pláne ha az kellemetlen szagú. Ezek az esetek könnyen megelőzhetőek, ha gumióvszert használtok, akár gyógyszer, spirál, injekció, implantátum, tapasz mellett is. Emellett kerüld a túl szűk és műszalas nadrágok tartós használatát, mivel ezek elősegítik a fokozott izzadást és a fertőzéseket okozó mikroorganizmusok terjedését. Jó ötlet, ha csakis olyan alsóneműt hordasz, amik 100% pamut alapúak.

Femella Tipp: A nemi úton terjedő fertőzések általában kellemetlen szagú hüvelyi folyást okoznak és antibiotikummal történő kezelést igényelnek. Ezért fontos, hogy fertőzés gyanúja esetén azonnal fordulj nőgyógyászodhoz mielőbbi kezelésért a szövődmények elkerülése végett.

6. Hormonegyensúly zavara, progeszteronhiány

A menstruáció előtti elhúzódó barnázás progeszteronhiányra is utalhat (illetve ösztrogén-dominanciára is - a két fogalom majdnem ugyanazt jelenti). Ahogy fentebb írtam, a barnás szín azt jelenti, hogy ez a vér már régebb óta pang a méhedben, de valami miatt nem ürült ki. A menstruáció előtti barnás pecsételés minden bizonnyal az előző ciklusod során el nem távozott vér, ezért barna. A legtöbb esetben ennek oka a progeszteronhiány. Ez esetben jobb, ha ellátogatsz a nőgyógyászodhoz, és elmondod neki a tüneteidet.

Femella Tipp: Legjobb, ha a vizsgálatot pár nappal a menzesz előtti napokra időzíted, így az orvos meg tudja állapítani hüvelyultrahanggal, hogy volt-e peteérésed az adott hónapban, illetve a saját szemével is láthatja a barna folyásod milyenségét.

A progeszteron molekula szerkezete

Jó esetben pusztán magnézium és B6-vitamin szedése elég lehet a barna folyás megszüntetésére. Meglehet azonban, hogy barátcserje tablettát vagy kapszulát fog az orvos javasolni, hogy szedd 3 hónapig minden nap. Ez gyakorlatilag egy természetes, növényi progeszteron. Igen, hormon, de ettől nem érdemes idegenkedni, hiszen ha alacsony a progeszteron-szinted, az hosszútávon nem egészséges, mivel nemcsak teherbeesési nehézségeket okozhat később, hanem korai vetélést is.

Femella Tipp: A barátcserje tabletta igazoltan hatásos a PMS-tünetek enyhítésében is (hangulatingadozások, fejfájás, mellfeszülés, akné, stb). Ha a menstruációdat megelőző héten ilyesmi panaszaid vannak, ez a gyógynövény jó szolgálatot tehet. És bár vény nélkül kapható, de jó ötlet, ha először inkább kikéred az orvosod véleményét.

A barna folyás lehet a terhesség jele?

Általában a barna folyás nem a terhesség jele, viszont ritka esetekben a nők ún. beágyazódási vérzést tapasztalnak, jellemzően 10-14 nappal a megtermékenyítés után. Ez a terhesség kezdetén kis mennyiségű rózsaszínes folyás, ami azt jelzi, hogy az embrió beágyazódott a méh nyálkahártyájába.

Ha azonban egy terhes nőnél a menstruációhoz hasonló sötét folyadék és barna folyás jelentkezik, az azonnali vizsgálatot igényel. Pláne, ha kellemetlen szaga van, vagy egyéb tünetekkel jelentkezik, mint például hasi fájdalom, viszketés vagy erős vérzés.

Jelezhet-e vetélést vagy méhen kívüli terhességet a barna folyás?

Sajnos igen, de ahogy fentebb írtam, ha csak pici barnás pecsételést tapasztalsz egyéb tünetek nélkül, akkor az még terhesség alatt is normális. Hiszen a vetélés illetve a méhen kívüli terhesség is erős fájdalommál és vérzéssel jár.

Meglehet, hogy progeszteronhiányod van, és ez esetben progeszteron hüvelykapszulát írhat fel az orvosod az első trimeszterben. Tehát ha terhes vagy, és barna folyást észlelsz, legjobb, ha azonnal kivizsgáltatod magad, hogy kizárjátok a fent említett kórképeket.

Mikor kell nőgyógyászhoz fordulni?

Egy nőnek erős alhasi fájdalmai vannak

Mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat abban az esetben, ha a barna folyás:

  • Terhesség alatt jelentlezik.
  • Több, mint 3 napig tart.
  • Nagyobb mennyiségű
  • Kellemetlen szagú
  • Egyéb tünetekkel, például hasi fájdalommal, vérzéssel vagy viszketéssel jár együtt.

Ezekben az esetekben legjobb, ha minél előbb kivizsgáltatod magad, hogy megelőzzétek a súlyos szövődményeket.

Összességében nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnod, amikor barna folyással találkozol. Ahogy fentebb is olvashattad, rengeteg helyzetben teljesen normális, vagy ha nem, akkor is egy könnyen kezelhető problémáról van szó. Az a legfontosabb, hogy ha 3 napnál hosszabb, vagy büdös, vagy jelentősebb mennyiségű, akkor mindenképp jelentkezz be a kezelőorvosodhoz kivizsgálásra. Aztán barna folyás ide vagy oda, ha eddig nem tetted volna, akkor válassz ki egy neked szimpatikus mobilapplikációt, amibe a ciklusoddal kapcsolatos dolgokat könnyen le tudod jegyzetelni. Hasznodra fog később válni, főleg ha majd gyereket szeretnél :)

Források

Ezeket olvastad már?