Hüvelygyűrű kisokos: 10 kérdés és 10 válasz

·
7 perc olvasás
A hüvelygyűrű egy rugalmas, átlátszó kis gyűrű, két ujjal megfogták és összenyomták

Tudtad, hogy a hüvelygyűrű az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló módszerek közé tartozik? Ennek ellenére sem igazán elterjedt fogamzásgátló eszköz Magyarországon, pedig már 2004 óta elérhető. Ha kíváncsi vagy az előnyeire és a hátrányaira is, jó helyen jársz. Cikkemben összeszedtem a 10 legfontosabb dolgot, amit a hüvelygyűrűről tudni érdemes.

1. A hüvelygyűrű tartalmaz hormonokat?

Igen. Méghozzá kétfélét is: ösztrogén- és progeszteron-típusú hormonokat, éppen úgy, mint a kombinált fogamzásgátló tabletták, vagy a fogamzásgátló tapasz. Tehát a hüvelygyűrű is a kombinált fogamzásgátlók családjába tartozó eszköz, mivel két különböző hormon szabadul fel belőle: etonogesztrel (0,120 mg/nap) és etinilösztradiol (0,015 mg/nap). Emiatt nagyon hatásosan védenek a nem kívánt terhesség ellen, azonban a ciklusod elnyomása révén. Hiszen bármilyen kombinált fogamzásgátló használata esetén nem lesz peteérésed (ovulációd). Így a 4 hetente jelentkező vérzés sem igazi menstruáció lesz, hanem ún. hormonmegvonásos vérzés. Tipikusan a hormonmegvonásos vérzés sokkal enyhébb, mint a valódi menstruáció, ez sok nő számára kecsegtető lehet. Azonban mellékhatások szempontjából nagyjából ugyanarra lehet számítani, mint a jól ismert kombinált fogamzásgátló tabletták esetében.

Sok helyen lehet olvasni, sajnos helytelenül, hogy a hüvelygyűrű egy helyi hatású eszköz. Ez azért nem teljesen igaz, mert minden hormon a véráramba kerülve fejti ki hatását. A gyűrűből felszabaduló hormonok is ugyanúgy bekerülnek a véráramba, mint a szájon át szedhető gyógyszer esetében, és hatását ugyanúgy fejti ki, mint a tabletta: a ciklus elnyomása révén. Természetesen mivel nem szájon át vesszük be, így nem a tápcsatornán keresztül jut a véráramba, így kevésbé terheli meg a szervezetet, hiszen az emésztőrendszerünket ez kíméli. Emiatt kisebb hormontartalmú, mint például a tabletta. A felszabaduló hormonok kis mennyiségének köszönhetően a hüvelygyűrű egy alacsony dózisú hormonális fogamzásgátló.

2. Hogyan működik a hüvelygyűrű?

A hüvelygyűrű egy rugalmas, átlátszó kis gyűrű, két ujjal megfogták és összenyomták

A hüvelygyűrű egy rugalmas, átlátszó kis gyűrű, amit a hüvelybe kell felhelyezni (akárcsak mint egy tampont), és 3 hétig fent kell hagyni. Itt adja le folyamatosan a hatóanyagokat.

A gyűrű lassan és folyamatosan a vérkeringésbe juttatja a fent említett hormonokat. A nők maguk is be tudják helyezni és ki tudják venni a hüvelygyűrűt, applikátor is kapható hozzá. Annyi a lényeg, hogy a legelső gyűrűt a menstruációs ciklusod megfelelő időpontjában kell behelyezned. A nőgyógyászod segít ennek a napnak a meghatározásában, de a legjobb, ha a vérzésed első napján helyezed fel. A megfelelő behelyezést követően a gyűrű magasan ül a hüvelyben. Az ösztrogén és a progeszteron felszabadítása érdekében 3 hétig a helyén kell hagyni. A legtöbb nő egyáltalán nem érzi. Fontos, hogy ne vedd ki a gyűrűt szexuális együttlét, vagy testmozgás közben - a helyén kell hagyni. A hormonok megakadályozzák, hogy a petefészkek petesejteket szabadítsanak fel, tehát elnyomják az ovulációt. Besűrűsödik a méhnyaknyák, és megváltozik a méh nyálkahártyája is.

A gyűrűt 3 hét elteltével egy hétre el kell távolítani, hogy a megvonásos vérzés bekövetkezhessen (ez nem menstruáció, de ahhoz hasonló - általában enyhébb vérzés). Ezután új hüvelygyűrűt kell behelyezni. Ha 3 hét után elfelejted eltávolítani a gyűrűt, de 4 hét letelte előtt kiveszed, akkor is megvéd a terhességtől. Ha 4 hétnél tovább hagyod a gyűrűt a helyén, akkor teherbe eshetsz. Ebben az esetben más típusú fogamzásgátlót kell használnod, és beszélned kell az orvosoddal, mielőtt új gyűrűt helyeznél be.

3. Mennyire hatásos a hüvelygyűrű?

A hüvelygyűrű Pearl-indexe 0,3-7%, tehát meglehetősen jól működik a terhesség megelőzésében. Tökéletes használat esetén 99,7%-os a hatékonysága. Viszont abban az esetben nem működik, ha elfelejted felhelyezni, vagy nem a megfelelő időben veszed ki. Továbbá nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben - erre csak az óvszer képes, és még az óvszer sem véd mindenféle nemi úton terjedő fertőzés ellen.

4. Milyen mellékhatások léphetnek fel?

A legsúlyosabb és mindenhol szajkózott mellékhatás a vérrög, mely általában mélyvénás trombózis vagy sztrók formájában jelentkezik. Ezért ha hajlamos vagy ilyen kórképre (diagnosztizált trombózishajlamod van, vagy esetleg a felmenőid között előfordult már vérrög, így genetikai hajlamod lehet rá), csak fokozott óvatossággal, vagy egyáltalán nem ajánlott ezt a módszert választanod. Egyébként a vérrögképződés a ritka mellékhatások közé tartozik, ami azt jelenti, hogy 1000 nőből legfeljebb egyet érint. Más források szerint viszont a hüvelygyűrű vagy a fogamzásgátló tapasz használata esetén a trombózis kockázata valamivel nagyobb, mint orális fogamzásgátló tabletta szedése esetén.

Az Organon gyártó által forgalmazott NuvaRing legtipikusabb (10 nő közül legfeljebb egyet érintő) mellékhatásai a betegtájékoztató szerint a következők:

  • hasi fájdalom,
  • hányinger,
  • a hüvely gombás fertőzése (kandida gomba okozta fertőzés),
  • a gyűrű okozta kellemetlen érzés a hüvelyben,
  • a nemi szervek viszketése,
  • hüvelyváladékozás,
  • fejfájás vagy migrén,
  • depressziós hangulat,
  • csökkent nemi vágy (csökkent libidó)
  • emlőfájdalom,
  • kismedencei fájdalom,
  • fájdalmas menstruáció,
  • faggyúmirigy-gyulladás (akné),
  • testtömeg-növekedés,
  • a gyűrű kiesése.

Femella Tipp: Ha esetleg te már használod a hüvelygyűrűt, és tapasztaltál mellékhatást (amik nemcsak a fent felsoroltak lehetnek), érdemes azt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) mellékhatás-bejelentőjén online bejelentened. Egyébként ha más gyógyszer miatt bármilyen egyéb mellékhatást tapasztalsz (akár olyat, ami nincs is rajta a betegtájékoztatón), azt is ugyanitt tudod bejelenteni a legegyszerűbben, természetesen anonim módon. Ezen adatok gyűjtése nagyon fontos. Így ha bármilyen nem kívánt hatást tapasztalsz, ami egy gyógyszerhez köthető, kérlek szánd rá azt a negyed órát, hogy kitöltöd a fentebb linkelt űrlapot. Ezzel gyakorlatilag segíted a gyógyszerkutatást, hiszen csak akkor lehetséges minél biztosnágosabb szerek kifejlesztése, ha a kutatókhoz eljutnak a megfelelő adatok, a felhasználói tapasztalatok. Ehhez pedig te is könnyen hozzá tudsz járulni a fenti űrlap kitöltésével.

5. Mi a helyzet az intimkehellyel, tamponnal?

A hüvelygyűrű és intimkehely egyidejű használatával kapcsolatban megoszlanak a szakorvosok és a felhasználók véleményei is. Tampon biztonságosan alkalmazható a hüvelygyűrű mellett. Az a leglényegesebb, hogy akár tampon, akár hüvelykehely cseréjekor kifejezetten figyelj arra, nehogy a gyűrű is kijöjjön. Ha ez véletlenül megtörténik, nincs semmi gond, öblítsd le langyos vízzel és gyorsan helyzed vissza. A betegtájékoztató szerint ha a gyűrű kevesebb, mint 3 órán át van a hüvelyen kívül, továbbra is védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen.

6. Mik a hüvelygyűrű előnyei?

A legfőbb érvek a hüvelygyűrű mellett a következők:

  • Nem kell orvosnak felhelyeznie, magadnak is könnyen be-ki tudod rakni.
  • A tablettával ellentétben nem csökkenti a hatását a hányás vagy a hasmenés, hiszen a hatóanyagok közvetlenül a véráramba jutnak, kihagyják a tápcsatornát.
  • Alacsonyabb a hormontartalma, mint a kombinált fogamzásgátló tablettáké.
  • Nem kell vele foglalkozni szex közben.
  • Nem kell vele napi szinten foglalkozni, mint például a tablettaszedéssel.
  • Akár késleltetheted a havi vérzésedet, a betegtájékoztatóban pontosan le van írva, hogyan. A lényeg az, hogy a 3 hetes gyűrűs időszak után ne tarts szünetet, hanem azonnal helyezd fel a következő gyűrűt, így elmarad a megvonásos vérzésed.
  • A havi vérzésed rendszeressé (napra pontosan fog megjönni) és gyengébbé válik.
  • Endometriózis esetén hatásosan csökkentheti a vérzésed mennyiségét és a fájdalmas görcsöket is, de természetesen ezt az adott szakorvos javasolhatja csak.
  • A gyűrű használatát bármikor abbahagyhatod, és a termékenység általában gyorsan visszatér.
A hüvelygyűrű előnyeit és hátrányait mérlegeli egy nő

7. Mik a hüvelygyűrű hátrányai?

  • Egyes nőknek gondot okoz a helyén tartása.
  • A tablettához hasonló mellékhatásokat okozhat, például fejfájást, hányingert, puffadást, érzékeny melleket, pattanásokat, hangulatváltozást, a szex iránti érdeklődés elvesztését, stb.
  • A hüvely gombás fertőzése is sajnos egy tipikus mellékhatás.
  • Ha 35 év feletti dohányzó nő vagy, nem használhatsz hüvelygűrűt a fokozott trombózisveszély miatt.
  • Drágább, mint a tabletta.
  • Okozhat barnás pecsételést.
  • Nem javasolt szoptatás alatt használni.

A hüvelygyűrű nem ajánlott olyan nőknek, akik túlsúlyosak, akiknek volt már mélyvénás trombózisuk, szívrohamuk vagy szélütésük. Továbbá súlyos májproblémák, és a migrén bizonyos típusai mellett (pl. aurás migrén) sem ajánlott.

Femella Tipp: Egyes epilepszia elleni gyógyszerek, antibiotikumok illetve gyógynövénykészítmények megakadályozhatják a hüvelygyűrű megfelelő működését. Mindig tájékoztasd a nőgyógyászodat, hogy milyen egyéb gyógyszereket szedsz!

8. Mikor nem véd meg a hüvelygyűrű a terhességtől?

  • Ha 4 hétnél hosszabb ideig hagyod bent.
  • Ha gyűrű valami miatt kiesik és több mint 3 órán keresztül van kint (természetesen ez nem érvényes az 1 hetes gyűrűmentes időszakra)
  • Ha az 1 hetes szünet 1 hétnél hosszabbra nyúlik.

Ha ezek közül bármelyik megtörténik, akkor helyezz be egy új gyűrűt, és a következő héten használj hormonmentes típusú fogamzásgátlót, például óvszert. Ha ez idő alatt védekezés nélküli nemi életet éltél, akkor fontold meg a sürgősségi (esemény utáni) fogamzásgátló tabletta bevételét! Legjobb, ha azonnal felkeresed a nőgyógyászodat.

9. A hüvelygyűrű ára (NuvaRing ára)

Többféle gyártó terméke is elérhető Magyarországon. A hüvelygyűrű ára 2022 júniusában a következők voltak:

  • NuvaRing (Organon) - 5347 Ft (egy darab gyűrű), 14725 Ft (három darab gyűrű)
  • Ladeering (Exeltis Magyarország) - 4199 Ft (egy darab gyűrű), 11252 Ft (három darab gyűrű)

10. A mindenkit érdeklő kérdés: szex közben lehet-e érezni?

Általában nem érzik sem a nők, sem a férfiak az együttlétek során. Természetesen ez csak akkor igaz, ha helyesen helyezted fel. Ha még ennek ellenére is érződik, a beszámolók szerint egyáltalán nem zavaró vagy kellemetlen, illetve csak bizonyos pózokban érződik (pl. lovagló póz). A gyűrűt egyébként ki lehet venni 3 óránál rövidebb időre 24 órán belül egyszer, így ha mégis zavar titeket, szex idejére akár ki is veheted. Ez esetben viszont elég valószínű, hogy nem a hüvelygyűrű a számodra megfelelő fogamzásgátlási módszer, hiszen pont az lenne a lényege, hogy szex előtt/közben/után ne legyen vele semmiféle teendő. Nem beszélve arról, ha véletlenül elalusztok és elfelejted 3 órán belül visszatenni. Ennyi erővel az óvszer sokkal jobb megoldás, hiszen ugyanannyi a macera vele, és legalább nem kell aggódnod a mellékhatások miatt sem.

Hüvelygyűrűn mosolygó nő

A leghatékonyabb fogamzásgátlók

Akár szimpatikus a hüvelygyűrű, akár nem, szeretettel ajánlom ezt a cikkemet, amiben a 7 leghatékonyabb fogamzásgátló módszert gyűjtöttem össze. Ebben egyaránt találsz hormonmentes és hormonális megoldásokat is. A szimptotermális-módszer oktatójaként jó szívvel csakis hormonmentes megoldást javasolnék hosszútávon. Azonban fontosnak tartom a teljes körű tájékoztatást az összes fogamzásgátlási lehetőségről, hiszen könnyen lehet, hogy a te életszakaszodban a hüvelygyűrű egy nagyon jó opció. Remélem, hogy a cikkeim hozzásegítenek a lehető legjobb döntéshez a fogamzásgátlód megválasztását illetően!

Források

Ezeket olvastad már?