Íme tíz vitathatatlan tény a fogamzásgátló injekcióról

·
7 perc olvasás
fogamzásgátló injekció beadása vállizomba

Akár már alkalmazod a fogamzásgátló injekciót, akár még csak a használatán gondolkodtál el, cikkemben összeszedtem a 10 legfontosabb dolgot, amik segíthetnek eldönteni, hogy ez a módszer valóban neked való-e. Számos jó tulajdonsága mellett nem szabad megfeledkezned a mellékhatásokról sem, amik sajnos minden hormontartalmú fogamzásgátló használata esetén felléphetnek. Lássuk tehát, mi az a 10 legfontosabb dolog, amit mindenképpen érdemes tudni, mielőtt a fogamzásgátló injekció alkalmazása mellett döntesz.

1. Magyarországon csak a Depo-Provera elérhető

Rengeteg helyen olvasható, hogy kétféle fogamzásgátló injekció létezik: a csak progeszteront tartalmazó, és az ösztrogént és progeszteront is egyszerre tartalmazó (azaz a kombinált típusú injekció). Azonban ez nem teljesen igaz, hiszen az utóbbi 2002 óta nem elérhető (legalábbis nem Magyarországon). A kombinált fogamzásgátló injekció Magyarországon Lunelle néven volt forgalomban a kétezres évek elején. Nem volt egy hosszúéletű termék, ugyanis kiderült róla, hogy sajnos nem eléggé hatékony a terhesség megelőzésében, így kivonták a forgalomból és 2003-ban a Pfizer a gyártását is leállította. További kombinált fogamzásgátló injekciók (Cyclofem és Mesigyna) azonban forgalomban vannak Latin-Amerikában, Afrikában illetve Ázsiában, viszont sem USA-ban sem Európában ezek a termékek nem elérhetőek.

A Depo-Provera 150 mg/ml szuszpenziós injekció Magyarországon 1998-ban került forgalomba és azóta folyamatosan elérhető, és jelenleg ez az egyetlen fogamzásgátló injekció a magyar piacon. Mivel ösztrogénmentes, így olyan nők is használhatják, akik az ösztrogén okozta mellékhatásokat kifejezetten el akarják kerülni (mellfeszülés, súlygyarapodás, puffadás, fejfájás, stb).

2. Három havonta kell újat beadni a farizomba vagy a vállizomba

A csak progeszteron-típusú hormont (pontosabban medroxiprogeszteron-acetátot=MPA) tartalmazó injekció tehát a fentebb említett Depo-Provera, amit szintén a Pfizer gyárt. Minden egyes injekció 12-13 hétig (azaz 3 hónapig) véd a terhességtől, az ovuláció elnyomása révén, miközben a méhnyálkahártya is elvékonyodik. Az injekció a méhnyak nyákját is sűrűbbé teszi, így a spermiumok mozgását is megnehezíti.

fogamzásgátló injekció beadása vállizomba

Femella Tipp: Ha nem sikerült 13 héten belül beadatnod a következő adagot, mindenképpen kiegészítő fogamzásgátlást kell alkalmaznotok (lehetőleg óvszert), hogy biztosan elkerüld a terhességet. Ezen felül a következő adag beadatása előtt a terhességet ki kell zárni.

3. Az egyik legbiztosabb fogamzásgátlási eszköz

Talán meglepő lehet, hogy a fogamzásgátló injekciók még a művi meddővé tételtől (kétoldali petevezeték-elkötéstől) is hatékonyabbak. Pearl-indexük 0,2-4%. A fogamzásgátló injekciókat a maguk 99,8%-os hatékonyságukkal az egyik legbiztosabb fogamzásgátló módszerként tartjuk számon. Pearl-indexben csakis a bőr alá ültethető implantátum előzi meg (Pearl-index: 0,1%), amely szintén csak progeszteront tartalmaz.

Femella Tipp: Tudtad, hogyha hormonmentes megoldást keresel, akkor is van esélyed a 99,8%-os hatékonyságra? Például a hormonmentes rézgyöngy Pearl-indexe 0,2%. A szimptotermális-módszer hatékonysága sem marad le sokkal: 99,6%. Érdemes lehet ezeknek is picit utánajárnod.

4. Pénztárcabarát megoldás

Költséghatékony, ha az injekciók beadatása mellett döntesz. Körülbelül havi ezer forinttal marad kevesebb a zsebedben, hiszen a Depo-Provera injekció 3 havi adagjának az ára 3000 Ft körül van (2022 májusában). Természetesen háziorvos is felírhatja és beadhatja, de az első adag beadása előtt mindenképpen konzultálj a nőgyógyáaszoddal.

fehér-rózsaszín malacperselyben gyűjtés az olcsó fogamzásgátló injekcióra

Femella Tipp: Ne feledkezz meg arról sem, hogy jellemzően a magánklinikákon, az injekció beadatása is pénzbe kerül (2000-12000 Ft körül mozog). Ez esetben már nem ez lesz a leggazdaságosabb megoldás. Mielőtt kiválasztod az orvost, érdemes erre is rákérdezned, hogy ne ott érjen kellemetlen meglepetés.

5. Akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja (szekunder amenorrhea) a fogamzásgátló injekció

A fogamzásgátló injekció rendszertelen hüvelyi vérzést okozhat, különösen az első néhány hónapban. Sőt, hosszútávon a menzesz teljes elmaradása is bekövetkezhet, ezt nevezzük szenukder amenorrheának. Talán elsőre kecsegtető lehet a gondolat, hogy jóideig nem kell bajlódnod a betéttel, tamponnal, vagy az intimkehellyel. De mielőtt ezt a módszert választod, érdemes belegondolnod, hogy ez hogyan hatna rád hosszútávon. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is. Sok nő a menstruációjára egy életjelként tekint, hiszen a rendszeres havi vérzés azt is jelenti, hogy a szervezeted egészséges és jól működik, és adott esetben képes vagy a megtermékenyülésre. Ha kifejezetten taszít a gondolat, hogy akár évekig ne menstruálj, nem javaslom a fogamzásgátló injekciót. Azonban ennek a fordítottja is igaz lehet: ha a menstruációd elmaradása életminőségbeli javulást hozna, mert például minden hónapban nagyon görcsölsz és erősen vérzel, esetleg fájdalomcsillapítókon élsz, vagy akár endometriózisban szenvedsz, ez esetben nem érdemes idegenkedned a fogamzásgátló injekciótól.

női tetovált hason keresztülhúzott szögesdrót

Femella Tipp: Vannak olyan nők, akiket sajnos erős menstruációs fájdalmak gyötörnek, amik rendszerint abnormálisan bő vérzéssel is együtt járnak. Ez lehet akár endometriózis is. Semmiképpen sem javaslom ész nélkül a fogamzásgátló injekció beadatását ebben az esetben sem, hiszen az okok felderítése és a pontos diagnózis megállapítása a legfontosabb, hogy megtudd, mégis mivel állsz szemben. Azonban az is egy fontos tény, hogy például az endometriózis tüneti kezelésére sokszor hormonterápiát javasolnak a nőgyógyászok, ami lehet például a fogamzásgátló injekció is. Mivel a fogamzásgátló injekció elnyomja a ciklusod, a vérzés mennyisége és rendszeressége is csökken, így értelemszerűen ez egy kifejezetten pozitív mellékhatás, amennyiben havi szinten szenvedned kell a menstruációd miatt.

6. A termékenység visszatérése akár egy év is lehet

Mint minden hormontartalmú fogamzásgátló eszköz, így az injekció is a ciklusod (pontosabban az ovulációd) elnyomása, gátlása révén fejti ki hatását. Nem meglepő tehát, hogyha hirtelen gondolod meg magad, és babát szeretnétek, akkor szinte biztos, hogy nem a következő pár hónapban fog megfoganni. Noha a gyerekvállalás jobb esetben nem egy hirtelen felindulásból meghozott döntés, így talán ez nem is szempont. Azonban mindenképpen érdemes tudod, hogy az utolsó injekció beadatását követően akár 6-12 hónapra is szükség lehet, mire a termékenységed (ovulációd) visszatér. Tehát ha a közeljövőben szeretnétek bővíteni a családot, jó szívvel csakis hormonmentes megoldást ajánlok.

7. Ha aggódsz a fogamzásgátló injekció mellékhatásai miatt, válassz inkább más módszert

Mivel legalább 10 féle fogamzásgátló módszer közül lehet manapság választani, nem javaslom az injekciót, ha kifejezetten aggódsz a lehetséges mellékhatások miatt, vagy esetleg hajlamos is vagy ilyen tünetekre. Gondolj csak bele, hogy az injekció beadását nem lehet visszacsinálni. Míg a bőr alá ültethető implantátumot, spirált vagy hüvelygyűrűt bármikor el lehet távolítani, ha kedvezőtlen mellékhatások lépnek fel. A tabletta is abbahagyható, akár egyik napról a másikra is. A beadott injekció hatástalanítására azonban nincs lehetőség. A mellékhatásokat tanulmányozó klinikai vizsgálatokban 4200 nő vett részt, akik legfeljebb 7 évig használták a készítményt. A leggyakrabban jelentett mellékhatások a következők voltak: testtömeg-növekedés (69%), testtömegcsökkenés (25%), fejfájás (16%), idegesség (11%), hasi fájdalom vagy diszkomfortérzés (11%), szédülés (6%) és csökkent szexuális vágy (libidócsökkenés) (6%).

Egyes nőknél a Depo-Provera alkalmazása közben csökkent glükóztolerancia alakulhat ki. Ha esetleg cukorbeteg vagy, kifejezetten ügyelned kell erre.

Továbbá, a csont ásványianyag-sűrűségének csökkenése is megfigyelhető volt a Depo-Provera hosszútávú alkalmazása során. A csontveszteség fokozódik az injekcióhasználat időtartamának növekedésével, azonban azt is megállapították, hogy az injekció abbahagyását követően a csontsűrűség újra növekedni kezd. Mivel a serdülőkor a csontfejlődés kritikus időszakának számít, a Depo-Provera csak abban az esetben adható tinilányoknak, hogyha a felmerülő más fogamzásgátló módszerek valami miatt nem alkalmasak. Ha szívesen olvasnál a 7 leghatékonyabb fogamzásgátlási megoldásról, azt itt megteheted.

Femella Tipp: Akár alkalmazod a Depo-Proverat, akár nem, mindenképpen érdemes csontritkulás-szűrésre menned, ha családodban magas arányban fordult elő a három fő csonttöréstípus: alkar, csigolya vagy csípő. Azt is figyelembe kell venned, hogy a terhesség és a szoptatás alatt is csökken a csontsűrűség. Csontriktulásra hajlamosító tényező a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia) és az alacsony testtömegindex is.

fogamzásgátló injekción elgondolkodó nő

8. Néhány kizáró ok, avagy lássuk az ellenjavallatokat

Mint minden gyógyszernek, a Depo-Proverának is vannak ellenjavallatai, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben kifejezetten nem ajánlott alkalmazni. Mindenképpen más fogamzásgátló módszert kell választanod, ha:

  • a hatóanyagra vagy bármelyik segédanyagra érzékeny vagy,
  • rosszindulatú emlődaganatod van,
  • ismeretlen eredetű (még nem kivizsgált) hüvelyi vérzésed van,
  • májbetegséged van,
  • esetleg fennáll a terhesség gyanúja.

9. Egyszerű és nem kell vele foglalkoznod

Természetesen az injekciót orvos adja be 3 havonta. Időpontot kell kérned, oda kell utaznod, esetleg várnod is kell a sorodra. De ezen felül semmi egyéb teendőd nincs. Nem kell odafigyelned arra, hogy minden nap bevedd a tablettát, vagy hogy mindig legyen nálatok óvszer. Ha sokat utazol például, esetleg kétlaki életet élsz, eléggé kellemetlen lehet, ha a tablettádat éppen a másik helyen hagytad. Nos, injekció esetében nem fog ilyen váratlan meglepetés érni. Nem kell új napi rutint bevezetned, és új dolgokat sem kell tanulod, mint például a szimptotermális-módszernél.

10. Szülés után már 6 héttel beadható

A csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók nagy előnye az ösztrogént is tartalmazókkal szemben, hogy szoptatás alatt is biztonságosan alkalmazhatóak. A Depo-Provera mellett ilyen még a bőr alá ültethető implantátum és a minitabletta is. A fogamzásgátló injekció metabolitjai kiválasztódnak ugyan az anyatejbe, azonban jó hír, hogy csak igen kicsi mértékben és eddig még nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy ez veszélyt jelentene a babára. Ebből kifolyólag, szoptatás esetén is biztonságosan beadathatod az injekciót, ha letelt a 6 hét. Ha pedig nem szoptatsz, akkor szülés után már 5 nappal is beadható az első adag Depo-Provera.

szoptatás ideje alatt is lehet fogamzásgátló injekciót alkalmazni

A femella.hu alapvetően a hormonmentes fogamzásgátlási módszerek népszerűsítése miatt jött létre, azonban fontosnak tartom a teljes körű tájékoztatást. Kétségkívül a hormontartalmú megoldások is nagyon hatékonyak a nem kívánt terhesség megelőzésében. A fogamzásgátlód megválasztása jobb esetben egy személyre szabott, közös döntés a nőgyógyászoddal és a pároddal.

Ne feledd, hogy a nemi úton terjedő betegségektől a fogamzásgátló injekció sem véd meg. Ha több partnered is van, illetve ha gyakran váltod a partnereidet, elengedhetetlen az óvszer használata - akár az injekció mellett is.

Források

Ezeket olvastad már?