A hüvelyi gombás fertőzés avagy Candida

·
7 perc olvasás
Félbevágott dinnyében gránátalmamagok, gombás hüvely imitáció

A hüvelyi gombás fertőzés sajnos gyakori állapot, de szerencsére könnyen kezelhető. Ha az egészséges hüvelyflóra egyensúlya valami oknál fogva felborul, gombás fertőzés alakulhat ki. Ennek leggyakoribb oka a Candida albicans nevű életszőgombafaj túlzott elszaporodása a hüvelyben. Ez viszketést és duzzanatot is okozhat, illetve bő váladékozást, ami akár darabos, túrószerű is lehet. Ne keverd össze azonban azzal a típusú fehér folyással, ami tojásfehérjés állagú és a ciklusod közepe táján jelentkezik (amennyiben nem vagy hormonális fogamzásgátlón). Alapvetően a hüvelyi gombás fertőzés kezelése néhány napon belül enyhítheti a tüneteket, viszont súlyosabb esetekben hosszabb ideig is eltarthat. Tudnod kell, hogy a hüvelyi gombás fertőzés nem számít szexuális úton terjedő betegségnek. A szexuális érintkezés ugyan terjesztheti a fertőzést, de a szexuálisan nem aktív nőknél is könnyen kialakulhat.

A hüvelyi gombás fertőzés tünetei

A hüvelyi gombás fertőzés legjellegzetesebb szimptómái az alábbiak:

  • hüvelyi viszketés
  • duzzanat a hüvely körül, a szeméremajkakon
  • égő érzés vizelés és/vagy aktus közben
  • fájdalom szex közben
  • sűrű vagy vízszerű, ám bőséges hüvelyi folyás
  • darabos, túrós jellegű hüvelyi folyás

A legjobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz. Ez különösen igaz akkor, ha terhes vagy, lázas lettél, vagy neadjisten alhasi fájdalmaid is vannak. Nem érdemes késlekedni, hiszen minél hamarabb elkezdődik a kezelés, annál hamarabb elmúlnak majd a kellemetlen tünetek. Másrészt, az sem fix, hogy gombás fertőzéstől szenvedsz. Meglehet, hogy elkaptál valami bakteriális fertőzést, amit ha nem kezdesz el időben kezeltetni, súlyos szövődményekkel számolhatsz: például kismedencei gyulladással. Tehát nem érdemes az orvosi vizsgálattal egy napot sem késlekedni.

Félbevágott dinnyében gránátalmamagok, gombás hüvely imitáció

A hüvelyi gombás fertőzés okai

A Candida nevű élesztőgombák okozzák a legtöbb gombás fertőzést, viszont jó hír, hogy ezek a fertőzések könnyen kezelhetők. Ezek a gombák a hüvelyben természetesen is előforduló mikroorganizmusok, tehát akkor is jelen lehetnek, amikor egészséges és tünetmentes vagy. A bajt az okozza, amikor ezek túlságosan elszaporodnak. Alapvetően a hüvely savas közege meggátolja a gombák elszaporodását. Azonban a hüvelyflóra egészséges egyensúlya számos dolog miatt felborulhat. Ekkor bekövetkezhet a Candida fajok elszaporodása, és megjelenhetnek a kellemetlen tünetek.

Számos tényező felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, többek között:

  • antibiotikumkúra
  • terhesség
  • túlzott szénhidrátbevitel
  • ellenőrizetlen cukorbetegség
  • gyenge immunrendszer
  • hormonális fogamzásgátló használata
  • stressz
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • hüvelyöblítés

Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hajlamos legyél a hüvelyi gombás fertőzésre.

Hogyan diagnosztizálható a hüvelyi gombás fertőzés?

A diagnosztizálás egyszerű. Első körben a nőgyógyászod ki fogja kérdezi a kórtörténetedet, amibe beletartozik az is, hogy volt-e már korábban gombás fertőzésed. Azt is megkérdezheti, hogy volt-e már valaha nemi úton terjedő fertőzésed. A következő lépés a kismedencei vizsgálat. Az orvos megvizsgálja a hüvely falát és a méhnyakat. Megnézi, hogy vannak-e a fertőzésre utaló külső jelek. Attól függően, hogy mit lát az orvosod, a következő lépés lehet a mintavétel. Ezt általában olyan fertőzéseknél alkalmazzák, ami nem akar elmúlni kezelés hatására sem.

Nőgyógyászati vizsgálószék, hüvelyi gombás fertőzés diagnosztizálása

A hüvelyi gombás fertőzés kezelése

A kezelést a tünetek súlyossága alapján határozzák meg. Egyszerű gombás fertőzések esetén általában néhány napos gombaellenes hüvelykúpot ír fel a kezelőorvosod. Általában ki kell egészíteni szájon át szedhető orvossággal is, amit a partnerednek is be kell szednie (akár vannak tünetei, akár nem).

A következő esetekben azonban komplikált fertőzésekről beszélünk:

  • súlyos bőrpír, duzzanat és viszketés jelentkezik, ami sebekhez vagy szakadásokhoz vezet a hüvely szövetben
  • egy éven belül több mint négy hüvelyi gombás fertőzésed volt
  • terhes vagy
  • ellenőrizetlen cukorbetegségben szenvedsz
  • valamilyen gyógyszeres kezelés miatt gyenge az immunrendszered
  • HIV-fertőzött vagy

A súlyos vagy komplikált gombás fertőzések lehetséges kezelései hasonlóak, mint az egyszerű fertőzések esetében, ám sajnos jóval tovább tartanak.

Candida kezelése ketogén diétával

Megpróbálhatod természetes gyógymódokkal is kiegészíteni az orvosi kezelést. Sőt mi több, az is könnyen lehet, hogy a visszatérő gombás fertőzésed megszűnik majd, ha például áttérsz szénhidrátcsökkentett-étrendre, például a ketogén diétára. Hiszen a túlzott cukorfogyasztással a Candida gombákat eteted, és természetesen egyéb kárt is okozhatsz ezzel magadnak hosszútávon (inzulinrezisztencia, cukorbetegség). Így tehát logikus, hogyha radikális módon visszaveszel a szénhidrátfogyasztásból, akkor a Candida fertőzésed is jó eséllyel elmúlik majd. Számos nő számol be arról különböző online felületeken, hogy a visszatérő hüvelyi gombás fertőzése megszűnt, miután áttért ketogén étrendre.

Noha a ketogén diétának számos jótékony hatása van, mielőtt úgy döntesz, hogy belevágsz, olvass róla sokat, és legyél tájékozott.

Egy szelet sült hal salátával és paradicsommal egy tányéron, ketogén étrend

Femella Tipp: A ketogén diéta egyébként nemcsak a hüvelyi gombás fertőzés gyógyításában segíthet, hanem a PCOS-en is. Ugyanis a PCOS gyakran együtt jár inzulinrezisztenciával is, és értelem szerűen erre a leghatékonyabb gyógymód egy szénhidrátcsökkentett étrend, és természetesen a mozgás.

Hüvelyi gombás fertőzés a terhesség alatt

A gombás fertőzések gyakoriak a terhesség alatt a hormonsint-változások miatt. Mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat, ha fertőzésre gyanakodsz, hiszen más lehet a kezelés menete a terhességed miatt. Megnyugtató hír viszont, hogy a gombás fertőzés nem árt a babának, nem okozhat semmiféle magzatkárosodást. Viszont lehetséges, hogy a Candida gombát a szülés során átadod a kicsinek. Ez pelenkakiütéshez és szájpenészhez vezethet a babánál. Ezért fontos a gombás fertőzés korai kezelése, különösen, ha terhes vagy, hiszen így megelőzheted az ilyen jellegű szövődményeket.

Candida fertőzés megelőzése

Előfordulhat, hogy pontosan tudod, mi vezetett a fertőzéshez. Egyes nők például minden alkalommal, amikor antibiotikumot szednek, ilyen fertőzéseket tapasztalnak, ami igencsak kellemetlen. Akár ismered a pontos okot, akár nem, a következő tippekkel jó eséllyel elkerülhetsz egy újbóli fertőzést.

Törekedj rá:

  • kiegyensúlyozott táplálkozás, szénhidrátcsökkentett értend, akár ketogén-diéta
  • egyél sok friss zöldséget, sok rostot
  • ha antibiotikum-kúrán vagy, szedj mellé probiotikumokat is
  • 100% pamut fehérneműk viselése
  • a fehérnemű forró vízben (60 Celsius fokon) történő mosása
  • megfelelő intimhigiénia

Kerüld:

  • szűk nadrágok, harisnyanadrágok viselése
  • illatosított tamponok vagy betétek használata (ezeket ne csak a Candida miatt kerüld, hanem amúgy is)
  • nedves ruházat, különösen fürdőruha viselése
  • túlzott alkoholfogyasztás
  • fehérlisztet tartalmazó ételek, édességek, cukrok, pékáruk fogyasztása
  • fermentált élelmiszerek: joghurtok, sajtok, kovászos uborka, mindefajta ecet, savanyúságok
  • tejtermékek
  • gombák
  • fermentált italok: sör, pezsgő, cider, stb…
  • ne végezz hüvelyöblítést

Hormonális fogamzásgátlók mellékhatása

Ahogy azt már fentebb is írtam, bármilyen hormonális fogamzásgátló mellékhatása lehet a hüvelyflóra felborulása, ezáltal a visszatérő hüvelyi gombás fertőzés. Ez esetben 2 kérdést érdemes feltenned magadnak:

  • Volt-e hüvelyi gombás fertőzésed már a hormonális fogamzásgátló használata előtt is? Ha a válasz nem, akkor szinte biztos, hogy a fogamzásgátló nem kívánt hatásától szenvedsz. Érdemes megfontolnod, hogy esetleg lecseréld a fogamzásgátlód valamilyen hormonmentes módszerre. Ha azonban a válasz igen, akkor tedd fel a második kérdést is:
  • A hormonális fogamzásgátló használata óta gyakrabban van gombás fertőzésed, és/vagy rosszabbak azóta a tünetek? Ha a válasz igen, akkor sajnos szinte megint egyértelmű, hogy valójában a mellékhatásoktól szenvedsz, és a legjobb, ha szétnézel a hormonmentes fogamzásgáltó termékek piacán. Ha a választ nem, tehát a hormonális fogamzásgátló használata előtt is ugyanolyan erősséggel és gyakorisággal jelent meg nálad a gombás fertőzés, akkor ez minden bizonnyal nem a gyógyszer mellékhatása. Ez esetben is jobb, ha kideríted az okát.
Fogamzásgátló tabletta okozhat hüvelyi gombás fertőzést

Tudom, hogy a megfelelő a fogamzásgátlóhoz vezető út néha rögös és nehéz. Sok nőnél a hormonális szerek is nagyon jól működnek akár évekig-évtizedekig, és semmilyen mellékhatást nem észlelnek. Annak ellenére, hogy ez eléggé ideális úgymond, én évtizedes távlatokban jószívvel nem ajánlanék senkinek sem hormonális szert, pláne nem olyat, amiben ösztogén és progeszteron is van (például a kombinált típusú fogamzásgátló tabletták, tapasz, hüvelygyűrű). Ha egyik hormonmentes módszer használata sem túl kecsegtető, még mindig ott a lehetőség a csak progeszteron alapú fogamzásgátlók használatára, mint például a bőr alá ültethető implantátum, minitabletta, vagy akár az injekció).

Femella Tipp: Ha nem riadsz vissza a tanulástól és kíváncsi vagy a tested működésére, akkor a szimptotermális-módszert szívből ajánlom. A módszer legnagyobb és vitathatatlan előnye, hogy semmilyen mellékhatása nincs. Természetes és hormonmentes is.

A Candida és a menstruáció

A gombás fertőzést és a menstruációt kettős csapásnak érezheted, pláne, ha azok közé a nők közé tartozol, akiknek a havi vérzés fájdalmas görcsökkel is együtt jár. A menstruáció előtti gombás fertőzés azonban nem ritka, a nőknél leginkább a menstruáció előtti utolsó napokban fordul elő. A menstruáció előtti gombás fertőzéseket a hormonok ingadozása okozza, ami a hüvelyben lévő egészséges baktériumok egyensúlyának felborulását is eredményezheti. Ha a menstruáció előtti héten fehér vagy barna folyást tapasztalsz, az nem jelent automatikusan gombás fertőzést, hacsak nem jelentkeznek más jellegzetes tünetek is, mint például bőrpír, égő érzés és viszketés. Összességében elmondható, hogy a hüvelygomba gyakori jelenség, és az azonnali kezelés segíthet néhány napon belül csökkenteni a kellemetlen tüneteket. Ha felismered a kockázati tényezőket, megelőzheted a jövőbeli fertőzéseket.

Femella tipp: A korai kezelés segíthet a gombás fertőzés megszüntetésében, mielőtt a menstruáció beindulna. Akkor is fordulj orvoshoz, ha továbbra is minden hónapban a menstruáció előtt jelentkezik a fertőzés. Ez esetben kifejezetten javaslom azt is, hogy a táplálkozásra figyelj oda, és a lehető legkevesebb szénhidrátot edd meg.

Források

  • cdc.gov
  • Paoli, A., Mancin, L., Giacona, M. C., Bianco, A., & Caprio, M. (2020). Effects of a ketogenic diet in overweight women with polycystic ovary syndrome. Journal of translational medicine, 18(1), 104.
  • doi.org
  • khealth.com

Ezeket olvastad már?