A 8 leggyakoribb ok a gyenge menstruáció mögött

·
7 perc olvasás
1-2 napig tartó vérzés esetén gyenge menzeszről beszélünk

Habár rengeteg nő a hosszú menstruációs vérzés és a PMS fájdalmas tünetei miatt aggódik, sokan éppen a túl rövid ideig tartó, vagy túl gyenge vérzéssel járó menzesz miatt nyugtalanok. Mikor beszélünk rövid menstruációról? Melyek azok az esetek, amikor a gyengébb menzesz teljesen természetes, és mikor kell orvoshoz fordulni? Cikkünkben a gyenge menstruációs vérzés 8 leggyakoribb okát tárjuk fel.

A természetes női ciklus minden bizonnyal legérzékelhetőbb folyamata a menstruációs vérzés. A megvastagodott méhnyálkahártya vérzés formájában történő kiürülése általában 28 naponként következik be, és legtöbbször körülbelül 3-5 napig tart, ugyanakkor a 7 napig tartó menzesz is átlagosnak tekinthető. A menstruációs vérzés egyénenként nagyon eltérő lehet. Míg egyes nők pár nap alatt túl vannak a “nehezén”, addig másoknál a sokszor fájdalmas tünetekkel járó erősebb vérzés egy hétig is jelen lehet.

Mikor beszélünk “túl rövid” vagy “gyenge” menstruációról?

Rövid ideig tartó menstruációról akkor beszélünk, ha a vérzés az átlagosnak tekinthető 3-5 nap helyett csupán 1-2 napon át jelentkezik, valamint a mennyisége is kevesebb a megszokottnál. A vérzés intenzitása egyénenként nagyon változó lehet, általában körülbelül 30-50 milliliter vér ürül ki a szervezetből a hüvelyen át, de akár a 80-100 milliliter is távozhat a szakértők szerint. Az úgynevezett gyenge menstruáció során a napok során összesen távozó vér mennyisége kevesebb, mint 20-30 milliliter (viszonyításképp: a legkisebb intimtölcsér űrtartalma 15 milliliter). Ebbe a mennyiségi meghatározásba alapvetően nem tartozik bele a barnás folyás során távozó váladék. Ez az úgynevezett pecsételő vérzés normális esetben a menzesz előtt és/vagy után 1-2 napon át észlelhető, eltérő esetben gyakran jelez valamilyen hormonális problémát.

1-2 napig tartó vérzés esetén gyenge menzeszről beszélünk

A gyenge menstruáció 8 leggyakoribb oka

Nem kell azonnal megijedni, ha rövid ideig tart a menstruációnk, a gyenge menzesznek számos különböző oka lehet. Ezek közül van olyan magyarázat is, amelyik teljesen hétköznapi és nem ad okot aggodalomra, ezzel ellentétben a túl kevés vérzés komolyabb betegséget, vagy jelentős állapotváltozást is jelezhet. Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, kövessük a női nemi ciklusunkat, szükség esetén pedig forduljunk mihamarabb nőgyógyászhoz!

1. Fogamzásgátlók

Számos hormonális fogamzásgátló eszköz létezik, mely köztudottan befolyásolja a menstruációs ciklus hosszát, illetve adott esetben pedig a menstruációs vérzés teljes elmaradását okozhatják. Bizonyos esetekben ez teljesen normális folyamat, azonban érdemes odafigyelni, ha a menzesz több hónap eltelte után sem áll be a módszer által elvárható rendszer szerint. Kérdés, kétely esetén mindig konzultálj nőgyógyászoddal. A hormonális fogamzásgátlók, legyen az tabletta, hüvelygyűrű, spirál és így tovább, mesterséges úton idézik elő a menstruációs vérzést. Amennyiben több éven át használsz hormonális fogamzásgátlást, előfordulhat, hogy a módszer abbahagyását követően a ciklusod teljesen megváltozik, gyakran gyenge vagy rövid ideig tartó lesz a menstruációs vérzésed. Ennek oka, hogy a hormonháztartásodnak vissza kell állnia a természetes rendszerébe, amely akár hónapokat is igénybe vehet. Amennyiben 6 hónap után sem szabályos a ciklusod, keresd fel szakorvosodat.

2. A hormonháztartás zavarai

Az emberi szervezet hormonális működése egy rendkívül bonyolult folyamat, mely irányítja többek között a női ciklus regulitását is. Ha gyenge menstruációs vérzést tapasztalunk, annak többféle oka lehet, melyek a hormonháztartás zavarából adódnak. A hipotalamusz, a hipofízis és a petefészkek együttműködnek a menstruációs ciklus szabályozásában, így bármelyikük rendellenes működése negatívan befolyásolhatja a ciklust. A policisztás petefészek szindróma, vagy PCOS egy olyan endokrin rendellenesség, amelyben a petefészkekben található ciszták kialakulása és a férfi nemi hormonok (androgének) túlzott termelődése jellemző. PCOS esetén a normális petesejt-érési folyamat zavart szenved, mely számos tünet mellett okozhat túl rövid menstruációs vérzést is. Gyakori tünetei közé tartozik a barna folyás, a nagyon enyhe pirosas vérzés, a túl hosszú vagy túl rövid ciklusok, a pattanások (akné), az elhízás, az inzulinrezisztenia és a sűrű arc- vagy testszőrzet megjelenése. További endokrin rendellenességek, például pajzsmirigy problémák (pajzsmirigy-alulműködés vagy túlműködés), a mellékvesék rendellenességei vagy a hasnyálmirigy rendellenességei is befolyásolhatják a menstruációs ciklust, mely gyenge menstruációs vérzésben nyilvánulhat meg. Mindezzel összefüggésben nem elhanyagolható az sem, hogy az extrém alacsony testsúly vagy a túlsúly is hatással van a hormonháztartásra. Extrém alacsony testsúly esetén a hormonális rendszer lelassulhat vagy leállhat, míg túlsúly esetén az inzulinrezisztencia és a hormonális egyensúlyhiány okozhatja a cikluszavarokat. Rendkívül fontos, hogy amennyiben hormonális zavarra gyanakodunk, mihamarabb keressük fel szakorvosunkat, aki elrendeli majd a megfelelő kivizsgálást.

3. Életmódbeli változások

A menstruációs ciklus hozzátartozik a női test egészséges működéséhez, melyre minden más szervrendszerhez hasonlóan nagy hatással van az életmódunk. A sokat promótált egészséges életmód nem közhely, valóban nagyon fontos szerepe van, többek között a női ciklus szempontjából is. A dohányzás, a rendszertelen és nem megfelelő minőségű étkezés, az extrém testmozgás, a magas vagy túl alacsony testsúly mind-mind olyan tényezők, mely rendellenes menstruációs vérzéshez vezethetnek. A túlzott mértékű, hosszan fennálló szorongás és a magas stresszszint is negatiív hatással van a hormonális szabályozásra és a petefészkek működésére, mely a teljes női nemi ciklus felborulását eredményezheti. A jó hír az, hogy egy komoly testi betegséggel ellentétben az életmódunkon kellő odafigyeléssel tudunk változtatni, ugyanakkor elhatározásra, kitartásra, és bizony időre is szükségünk van hozzá. Az eredmény viszont önmagáért beszél.

4. Terhesség

Habár a terhesség első és legfontosabb jeleként a menzesz elmaradását tartjuk számon, a nők jelentős része bizony tapasztal vérzést a várandósság első szakaszában. A fogantatást követő 6-12. napon jelentkezhet az úgynevezett beágyazódási vérzés, ami kis mennyiségű, barnás vagy halvány rózsaszín színű vérzést jelent és teljesen természetes. A beágyazódási vérzés nem tényleges menstruáció, ám olykor nehéz megkülönböztetni tőle, és sok nő gyenge menzesznek értelmezi azt. Amennyiben a várandósság egyéb jeleit is tapasztaljuk, vagy éppen kisbabát tervezünk, a terhességi teszt lesz a biztos válasz a kérdéseinkre.

5. Méhen kívüli terhesség

Amennyiben a megtermékenyített petesejt valamilyen oknál fogva nem a méhfalba ágyazódik be, méhen kívüli terhesség jön létre, mely rendkívül veszélyes állapot, ezért mindenképpen szakorvosi segítségre van szükség. A méhen kívüli terhesség első komoly gyanújele a menstruációs vérzés kimaradása, amelyet gyakran sötétbarnás, vagy úgynevezett “kávéaljszerű” vérzés követ. Figyelem, ez nem gyenge menstruációs vérzés, gyakran enyhe, húzó jellegű alhasi, deréktáji fájdalom, éles hasi görcsök, végbéltáji fájdalom, szédülés is kíséri. Amennyiben ilyet tapasztalunk, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

6. Vetélés

Amennyiben a beágyazódott petesejt a fogantatást követő 20. hét előtt spontán kilökődik vagy elhal, vetélésről beszélünk, mely leggyakrabban a 12. hét előtt következik be. A vetélést gyakran vérzés kíséri, illetve terhességvesztés után gyakori, hogy a menstruációs ciklus felborul. A terhesség elvesztésének további tünetei lehetnek az enyhe vagy erős hátfájás, fájdalmas összehúzódások 5-20 percenként, fehér-rózsaszínű váladékozás, valamint vérrögszerű szöveti váladékozás is. Amennyiben az a gyanúnk, hogy spontán vetélés történt, ajánlott mielőbb a szakorvosi rendelés felkeresése.

7. Szoptatás

A szoptatás alatt a nők menstruációs ciklusának megváltozása a tejtermelést stimuláló hormon, azaz a prolaktin szintjével van összefüggésben. A magas prolaktin szint gátolhatja a petefészkek működését, ezáltal csökkentve vagy akár teljesen megszüntetve a menstruációs vérzést, melyet laktációs amenorrhoeanak nevezünk. A szoptatás során tapasztalt menzesz egyénenként nagyon eltérő lehet, aggodalom esetén érdemes konzultálni szülész-nőgyógyász szakorvossal.

8. Perimenopauza

A perimenopauza a menopauza, vagy másnéven változókor előtti “bevezető” éveket jelenti, mely általában 40-es évek elején kezdődik. Ilyenkor számos hormonális változás zajlik, mely olyan tünetekkel járhat, mint a rövid, gyenge menstruációs vérzés, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és az alvászavarok. Ennek egyik oka, hogy a változókort megelőző évek során a petefészkek ösztrogén-termelése fokozatosan csökken, amely rendszertelenné teheti a női ciklust, majd pedig a menstruációs vérzés teljes megszűnését okozza.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mint már korábban is említettük, nem kell azonnal orvoshoz szaladni, ha egyszer-kétszer rövidebb a menzeszünk hossza, mint a szokásos 3-5 nap, illetve más komoly betegségre utaló tünetet nem tapasztalunk. A szakemberek ajánlása szerint azonban mindenképpen érdemes konzultálni nőgyógyászunkkal, ha 1-2 napig tartó, valamint gyenge menstruációs vérzést tapasztalunk egymást követő 3 hónapban, illetve ha a vérzés mindemellett még rendszertelen is. Erős alhasi görcsök illetve egyéb szokatlan tünetek esetén szintén javasolt nőgyógyász szakorvos felkeresése.

Összegzés

Minden egyes nő teste teljesen egyedi, így a női nemi ciklus működése tulajdonképpen millióféle lehet, továbbá változik is az élet különböző szakaszaiban. Fontos azonban, hogy figyelemmel kísérjük testünk működését, azon belül pedig a menstruációs ciklusunkat, hiszen annak hirtelen történő változása akár komoly egészségügyi állapotot is jelezhet. Amennyiben menstruációs vérzésünk túl rövid ideig tart és kevés mennyiségű vér távozik a szervezetünkből, még tudatosabb odafigyelésre van szükség. Kiemelten fontos, hogy szükség esetén ne habozzuk felkeresni az orvosi rendelőt.

Források

  • Campbell LR, Scalise AL, DiBenedictis BT, Mahalingaiah S. Menstrual cycle length and modern living: a review. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2021 Dec 1;28(6):566-573. doi: 10.1097/MED.0000000000000681. PMID: 34545843; PMCID: PMC8631146.
  • Cole, L. A., Ladner, D. G., & Byrn, F. W. (2009). The normal variabilities of the menstrual cycle. Fertility and sterility, 91(2), 522-527.
  • Itriyeva, K. (2022). The normal menstrual cycle. Current Problems in Pediatric and Adolescent Health Care, 52(5), 101183.
  • nogyogyaszatikozpont.hu
  • mayoclinichealthsystem.org

Ezeket olvastad már?