Hogyan használd az ovulációs tesztet a legtermékenyebb napok előrejelzéséhez?

·
7 perc olvasás
Absztrakt színes ábra a női méhről, ovuláció közben

Babatervezés előtt álltok? Akkor valószínűleg többé-kevésbé ismered az ovuláció fogalmát. A menstruációs ciklusodnak körülbelül a közepe táján (ám nem törvényszerűen a 14. napon) az egyik petefészkedből kiszabadul egy érett petesejt (vagy kettő, ekkor kétpetéjű ikreid lehetnek). Ez gyakorlatilag egy pillanat, és ezt hívjuk ovulációnak. E pillanatot követően a petesejt mindössze 12 órán belül termékenyíthető meg és csak 24 óráig életképes. Jó hír, hogy ha babát szeretnétek, nem kell feltétlenül az ovuláció pillanatára és az azt követő 12 órán belülre időzítenetek az együttlétet. Lássuk be, ez igencsak nehéz lenne, és valószínűleg már kihalt volna az emberiség, ha ez lenne a szaporodás feltétele. Ha ovuláció előtt történik meg az együttlét, akkor a spermiunok vígan és akár napokig eléldegélnek a termékeny nyákban, arra várva, hogy a petesejt kilökődjön, és a terhesség bekövetkezzen. Na de miben segíthet neked az ovulációs teszt? Vagy egyáltalán segíthet bármiben is, ha már ismered és alkalmazod a termékenységtudat avagy szimptotermális-módszert ? Jó hírem van: ha a szimptotermális-módszer szabályait alkalmazod, nincs szükséged ovulációs tesztre, hiszen tudod, hogy mikor ovulálsz és hogy egyáltalán megtörtént-e az ovuláció.

Mik az ovuláció tünetei, jelei?

Ahhoz, hogy az ovuláció egyáltalán bekövetkezhessen, a szervezeted nagyon sok mindent megtesz. Ennek egyértelmű jelei vannak minden nőnél:

  • a sűrű és ragadós méhnyaknyákod (azaz a hüvelyváladékod) egyre hígabbá válik, mennyisége is nő és a bugyin is nyomot hagy: nyúlós, vizes, átlátszó lesz (mint a tojásfehérje)
  • ha az ujjaddal letapogatod a méhszájadat (ennek módját a termékenységtudat-tanfolyamon részletezem majd), akkor azt fogod tapasztalni, hogy közelegve az ovulációhoz, a méhszáj egyre puhábbá válik és egyre feljebb is húzódik, magyarul nehezebben éred el, vagy akár el sem éred ilyenkor
  • az ovuláció után pár nappal a testhőmérsékleted tartósan megemelkedik néhány tized fokkal (ovulációs hőmérővel ezt könnyen meg tudod mérni), ezzel bizonyítható, hogy az ovuláció bekövetkezett
A méhszáj helyzetének változása ovuláció előtt és után

Az ovuláció további tünetei, amik viszont nem minden nőnél jelentkeznek:

  • ovulációs fájdalom (mittelschmerz): pici hasi görcsök, esetleg szúró érzés, ami hamar elmúlik, maximum 1 napig tart
  • középidős vérzés: pár csepp vér megjelenhet a bugyidon
  • nő a szex iránti vágy
  • a mellbimbók érzékenyebbé válnak, mellfeszülés is tapasztalható
  • puffadás

A “spontán” ovuláció fogalma félrevezető lehet. Spontán folyamatnak nevezzük azokat a jelenségeket, amik önmaguktól bekövetkeznek. Az ovuláció nem következik be csak úgy magától a semmiből, észlelhető jelek nélkül. Minden nő ciklusa más és más, sőt a saját peteérésed is hónapról-hónapra változhat. Számos módja van annak, hogy kiderítsd, mikor van peteérésed. Erre a legjobb megoldás a szimptotermális-módszer ismerete, de ha ezt a tudást még nem sajátítottad el, akkor az ovulációs tesztcsík is remek lehet, hiszen azonnali eredményt ad, és nem kell előtte semmilyen tanfolyamot elvégezned.

Mi okozza az ovulációt?

Rövid válasz: a hormonok. Az agyalapi mirigy elülső lebenye által termelt luteinizáló hormonnak (LH) kitüntetett szerepe van abban, hogy az ovuláció bekövetkezzen. Az LH egy glikoprotein-hormon, ami azt jelenti, hogy fehérjéből és a hozzá kapcsolódó szénhidrát-alegységekből áll (csakúgy, mint az FSH, TSH és hCG is).

Hormonális változások ovulácio előtt es után

Ahogy az ábra is mutatja, ovuláció előtt az ösztrogén (ösztradiol) szint fokozatosan nő a vérben, majd ovuláció után hirtelen lecsökken. Ez a megnövekedett ösztrögén-szint okozza a luteinizáló hormon (LH) kiugróan magas csúcsát is. Ez az úgynevezett LH-impulzus 12-24 órán át tart és a megfelelő eszközzel detektálható, vizeletből is kimutatható. Ez a magas LH-szint indítja be a tüszőrepedést, azaz az ovulációt. Ezt az LH-csúcsot lehet az ovulációs tesztekkel is kimutatni. Ovuláció után pedig a progeszteron-hormon lesz domináns a szervezetben, ez a hormon felelős például az ovuláció utáni testhőmérséklet-emelkedésért is.

Mi az az ovulációs tesztcsík, és hogyan működik?

Az ovulációs tesztcsíkok olyan otthoni tesztek, amelyekkel megállapíthatod, hogy mikor van a fentebb említett LH-csúcs. Nagyon egyszerűen használhatóak. Amikor az LH-szint elér a vizeletben egy bizonyos szintet, akkor az ovulációs teszt azt jelzi. Ilyenkor jó eséllyel a következő 12-36 órában peteérés következik majd be. Az ovulációs-teszt adhat “álpozitív” eredményt is, amennyiben az LH-csúcs után mégsem következik be az ovuláció, de ez szerencsére nagyon ritka. PCOS esetében viszont ezzel is számolni kell. Száz százalékosan biztos eredményt a nőgyógyászati hüvelyultrahang ad. Ezeken kívül a szimptotermális-módszer ismeretével tudod megállapítani, hogy mikorra várható az ovulációd.

Absztrakt színes ábra a női méhről, ovuláció közben

Hogyan használhatod az ovulációs csíkot a hónap legtermékenyebb napjainak előrejelzésére?

Mindössze annyit kell tenned, hogy rápisilsz az egyik tesztcsíkra (vagy egy pohárba pisilsz, és a pálcikát vagy csíkot belemártod a pohárba, attól függően, hogy mi van a használati utasításban), és vársz néhány percet, amíg az eredmény megjelenik. Ha a tesztcsík sötétebbnek látszik, mint a kontroll vonal, (vagy ugyanolyan erősségűnek), akkor a teszt eredménye pozitív. Ha a tesztcsík csak nagyon halványan jelenik meg, akkor az inkább negatív eredménynek minősül. Ez esetben a rákövetkezendő napon is el kell végezned a teszted, mindaddig, amíg pozitív eredményt nem kapsz. Az első pozitív eredmény napján és az azt követő 2 napban vagy a legtermékenyebb.

Mi a legjobb időpont a szexre a teherbeeséshez?

Azok a napok, amikor a méhnyaknyákod (hüvelyváladékod) vizes, tojásfehérjés állagú és viszonylag sok, tehát a bugyin is nyomot hagy. Akár még pisilés előtt is látható, hogy folyik ki belőled valami más is. Ebben a termékeny típusú nyákban tudnak a spermiumok a legjobban és leggyorsabban mozogni és eljutni a kilökődőtt petesejtig, vagy akár várakozni rá napokig. Ezért is érdemes megfigyelni a nyákod, hiszen a termékenységed kulcsfontosságú eleme.

Mindemellett, ha ovulációs teszteket is be szeretnél vetni, akkor a legjobb, ha néhány nappal a ciklus közepe előtt elkezdesz használni egy ovulációt előrejelző szettet. Tehát akkor, amikor még az LH-szint nem emelkedett, és jóeséllyel negatív eredményt kapsz. A legtöbb készlet emiatt 5-10 darab tesztcsíkot tartalmaz. Előfordulhat, hogy néhány napig így negatív eredményeket mérsz, és csak picit később kapsz majd pozitív eredményt. Ez teljesen jó, mert pont azt a napot keressük, amikor az LH-szint megugrik. Tehát az első pozitív eredményt követő 1-2 napban van a legnagyobb esély a terhességre.

Ha a ciklusaid eléggé változóak, vagy rendszertelenek, akkor elkezdheted a tesztelést például a ciklusod 5-6. napján is, közvetlenül a vérzés után. Ekkor lehet, hogy jópár tesztcsíkot elpocsékolsz, de ha véletlenül éppen egy rövid ciklus előtt állsz, akkor csak így tudod az LH-csúcs napját beazonosítani.

Femella Tipp: A legpontosabb leolvasás érdekében győződj meg arról, hogy a vizeleted koncentrált. A teszt előtt egy-két órával kerüld a pisilést, és próbálj meg csak kevés folyadékot inni. Figyelmesen kövesd a csomagoláson található utasításokat és igyekezz azokat be is tartani.

Szürke szobor babavárás után babával az ölében, legjobb időpont a szexhez a teherbeeséshez

Mennyire pontos az ovulációs tesztcsík?

Az ovulációs tesztcsíkok sokat segíthetnek abban, hogy megtudd, mikor vagy a legtermékenyebb. A tesztcsíkok pontossága 99% feletti, természetesen csak akkor, ha megfelelően használod. Ne feledd azonban, hogy a tesztek megjósolhatják a fogamzási kísérlet ideális időpontját, de még mindig nem garantálják, hogy a fogamzás biztosan bekövetkezik. Ráadásul az ovulációt előrejelző készletek azoknál a nőknél működnek a legjobban, akiknek a ciklusa viszonylag kiszámítható. Az eredmények kevésbé megbízhatóak, ha:

  • Nagyon rendszertelenül menstruálsz. Ekkor nehéz lehet kitalálni, hogy mikorra várható az ovuláció. Ez növelheti annak az esélyét, hogy túl korán vagy túl későn használsz egy ovulációs előrejelző készletet, és teljesen lemaradsz az ovulációs ablakról (LH-csúcsról).
  • Olyan egészségügyi problémáid vannak, mint a PCOS. A policisztás ovárium szindrómában szenvedő nőknél havonta többször is LH-emelkedés jelentkezik, de az ovuláció nem minden alkalommal következik be. Ez megbízhatatlanná teszi a teszteredményeket.
  • Túl sok folyadék van a szervezetedben. Ekkor meglehet, hogy negatív eredményt kapsz, mert gyakorlatilag a sok ivásnak köszönhetően felhígítottad az LH-koncentrécióját.

Mennyibe kerül egy ovulációs tesztcsík?

Az árak olyan tényezőktől függően változnak, mint a márka, a készletben lévő csíkok száma és az, hogy a teszt rendelkezik-e digitális leolvasóval. Egy alap tesztcsík általában 700 Ft körül mozog, míg egy doboz 5000 Ft körül mozog attól függően, hogy hány csík van benne. Alapvetően elmondható, hogy drágábbak, mint a terhességi tesztek, ráadásul többet is el kell belőlük használnod. Szerencsére könnyű hozzájutni, a legtöbb drogériában kapható.

Vannak-e hátrányai vagy kockázatai az ovulációs tesztcsík használatának?

Az ovulációs tesztcsíkok biztonságos, hatékony és gyors módjai annak, hogy megtudd, mikor van peteérésed, illetve maximalizáld a fogamzási esélyeidet. Rendkívül pontosak, ha helyesen használod őket. A teszt potenciálisan hamis pozitív eredményt jelezhet, ha az LH-szint megugrik anélkül, hogy peteérés történne, különösen, ha PCOS-ben szenvedsz.

A legfontosabb, hogy ne görcsöljetek rá. Az együttlétek ne váljanak “feladattá”, amit 2 napon belül el kell végezni, hiszen ma lett pozitív az ovulációs teszt. Ha az ovulációs tesztek mellett a méhnyaknyákodat is megfigyeled, maximalizáltad a teherbeesés lehetőségét.

Bár köztudott, de mindenképpen meg kell említenem, hogy ovulációs tesztekre nem szabad hagyatkozni, amennyiben a cél a fogamzásgátlás. Számos hormonmnentes módja is van már a nem kívánt terhesség elkerülésének.

Források

Ezeket olvastad már?