7+1 praktika a felfázás kezelésére, és megelőzésére

·
7 perc olvasás
Alhasi görcsök

Gyakran küzdesz felfázással? A húgyúti fertőzéseket a leggyakrabban bakteriális fertőzés okozza, ezért az orvosok általában antibiotikumokkal kezelik. De vajon lehetséges antibiotikumok nélkül is kezelni a húgyúti fertőzéseket? Míg a tudományos kutatások a húgyúti fertőzések néhány otthoni vagy természetes gyógymódját támasztják alá, mások már évtizedek óta bizonyos gyógyszerekre esküsznek. Az az egy biztos, hogy számos megoldás létezik, és mindenkinek más válik be. A következőkben hoztam egy-két praktikát a felfázás kezelésére, és megelőzésére!

Egyes gyógymódok nem igényelnek receptet - és akár otthon is elvégezhetők, (természetesen az orvos által javasolt kezelés mellett).

Fontos azonban, hogy óvatosnak kell lenned a házi praktikákkal, és mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mielőtt új kezelést próbálnál ki!

Alhasi görcsök

Na, de mi is az a felfázás?

Először is fontos tisztázni, hogy akár 40 fokos nyári kánikulában is fel tudunk fázni. Emiatt a felfázás szó picit félrevezető is, hiszen nem a hideg vagy a fázás okozza ezt a betegséget - de hajlamosíthat rá. Legtöbb esetben baktériumok okozzák, amik normál esetben a bélrendszerünkben vannak. Azonban ha onnan valamilyen módon bejutnak a húgycsőbe, majd onnan a húgyhólyagba, könnyedén gyulladást tudnak okozni.

Gyakorlatilag a húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladását nevezzük hólyaghurutnak, vagyis felfázásnak. Egy olyan fertőzésről van szó, amikor a kórokozók a húgycsövön át kerülnek a hólyagba, ahol megtelepedve gyulladást okoznak. Sajnos a nőknél gyakoribb a rövidebb húgycső következtében. Persze nem kell egyből megijedned, hiszen számos praktika van, amellyel kezelheted, illetve megelőzheted a felfázás kialakulását!

1. Maradj hidratált!

A rendszeres vízivás segíthet a húgyúti fertőzések kezelésében. Az elegendő vízfogyasztás az egyik legegyszerűbb módja a húgyúti fertőzések megelőzésének és kezelésének. A víz segít a húgyúti szerveknek hatékonyan eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből, miközben megőrzi a létfontosságú tápanyagokat és elektrolitokat.

Tehát azért fontos, hogy a felfázás alatt elegendő vizet igyál, mert a hidratáltság alapvetően hígítja a vizeletet, és felgyorsítja annak útját a szervezeten keresztül, megnehezítve a baktériumok számára, hogy elérjék a húgyúti szerveket bélelő sejteket, és fertőzést okozzanak.

Igyál sok vizet

Nincs elfogadott ajánlás arra vonatkozóan, hogy hány litert kellene naponta meginnunk, mivel minden ember vízigénye más és más. Átlagosan azonban naponta legalább hat-nyolc pohár vizet (2-3 liter) kellene meginnod a hidratáltság érdekében.

Összességében az elegendő mennyiségű víz felgyorsítja a gyógyulást.

Femella Tipp: igyál meg bátran napi több csésze vizelethajtó gyógynövényes teát! Legjobb erre a csalántea, de a citromfű vagy a zöldtea is megfelelő. Fontos, hogy ne ízesítsd ezeket cukorral, sőt, a cukros és szénsavas üdítők helyett is inkább tiszta vizet vagy ízesítetlen gyógyteát igyál!

2. Menj wc-re, amikor szükség van rá!

A gyakori vizelés nyomást gyakorol a húgyúti baktériumokra, ami segíthet elpusztítani őket. Emellett csökkenti azt az időt, amíg a vizeletben lévő baktériumok a húgyúti sejteknek vannak kitéve, így csökken annak a kockázata, hogy megtapadnak és fertőzést okozzanak.

Ne tartogasd a vizeleted

A húgyúti fertőzések megelőzése és kezelése érdekében mindig a lehető leghamarabb menj pisilni, amikor a vizelési inger jelentkezik!

3. Csemegézz áfonyát!

A tőzegáfonya a húgyúti fertőzések egyik legjobban bevált természetes gyógymódja. Az emberek hagyományosan arra is használják, hogy segítsen az általános fertőzések tisztulásában és a gyógyulási idő felgyorsításában.

Az áfonyalé hatékonyságával kapcsolatos tanulmányok a húgyúti fertőzésekre vonatkozóan vegyes eredményeket hoztak. Egy tanulmány szerint az áfonyalé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozhatják, hogy az E. coli sejtek a húgyúti sejtekhez tapadjanak.

Az áfonyalé antioxidánsokat, köztük polifenolokat is tartalmaz, amelyek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. Szóval fogyaszd bátran, akár az immunerősítés jegyében is!

Femella Tipp: ne keverd össze a tőzegáfonyát a vörös áfonyával, mert ez 2 külön faj. A tőzegáfonyához a legegyszerűbben kapszula vagy tabletta formájában juthatsz hozzá, drogériákban is kapható. Érdemes tudni, hogy akár a vörösáfonya-, akár a tőzegáfonyalé rendszeres fogyasztása jótékony hatású a húgyúti fertőzések esetén is.

4. Használj probiotikumokat!

A jótékony baktériumok, az úgynevezett probiotikumok segíthetnek a húgyutak egészségének megőrzésében és a káros baktériumoktól való mentesítésében.

Különösen a probiotikumok egy csoportja, a laktobacillusok segíthetnek a húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésében.

A probiotikumokat számos erjesztett, illetve tejtermékben megtalálhatod, többek között:

  • joghurtok
  • kefir
  • egyes sajttípusok
  • savanyú káposzta

Femella tipp: egyes tanulmányok szerint a szennyezett baromfit és húst olyan E.coli baktériumtörzsekkel hozták összefüggésbe, amelyek húgyúti fertőzést okozhatnak. Természetesen nem bizonyították, hogy a hús- vagy baromfifogyasztás húgyúti fertőzést okozna, mindenesetre érdemes odafigyelned arra is, hogyha húst fogyasztasz, akkor alaposan süsd át/főzd meg (mivel a baktériumokat csak az alapos sütés-főzés pusztítja el), és mindig nézd meg a lejárati dátumot! Nem kell megijedned, hiszen egyes E.coli baktériumok élhetnek a belekben anélkül is, hogy bármilyen problémát okoznának. A bélből származó baktériumok azonban bejuthatnak a húgyutakba, és fertőzést okozhatnak.

5. Vegyél be elegendő C-vitamint!

A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása azért fontos, mert a nagy mennyiségű C-vitamin savasabbá teszi a vizeletet. Ez gátolja a baktériumok szaporodását a húgyutakban. Ha azonban aktív húgyúti fertőzésed van, érdemes elkerülnöd a citrusféléket vagy más savas ételeket. Ezek az ételek köztudottan irritálják a húgyhólyagot, ami az utolsó dolog, amire szükséged van, amikor fájdalmas a vizelés.

A C-vitamin egy antioxidáns, amely segíti javítani az immunrendszer működését és csökkenti a vizelet pH-ját. A vizeletben lévő nitritekkel is reakcióba lép. Ekkor gyakorlatilag olyan nitrogén-monoxidot képeznek, amelyek elpusztíthatják a baktériumokat. (1) Ezért a magas nitrát tartalmú ételek fogyasztása és nagy dózisú C-vitamin szedése a vizelet savasítása miatt jó hatású lehet húgyúti fertőzések esetén.

A C-vitamin szedése fontos

Az áfonyaléhez hasonlóan az emberek már évezredek óta használják a C-vitamint különböző módokon a húgyúti fertőzések kezelésére, viszont nincsenek bizonyított tanulmányok, amelyek megerősítenék, hogy a fokozott C-vitamin-bevitel megelőzheti-e vagy kezelheti-e a húgyúti fertőzéseket.

6. Elölről hátrafelé töröld ki!

Sok húgyúti fertőzés,- többek közt a felfázás is-, akkor alakul ki, amikor a végbélből vagy a székletből származó baktériumok bejutnak a húgycsőbe, abba a kis csatornába, amely lehetővé teszi a vizelet távozását a szervezetből.

Amint a baktériumok a húgycsőbe kerülnek, eljuthatnak a húgyutak más szerveibe is, ahol fertőzéseket okozhatnak. Pisilés után úgy tisztálkodj, hogy a baktériumok ne érintkezzenek a nemi szervvel! A nemi szervek és a végbélnyílás tisztításához használj külön WC-papírt!

Femella Tipp: az életmódváltás azért fontos, mert segíthet a húgyúti fertőzésből való felépülésben, és megelőzhet egy újabb fertőzést. Íme pár tanács:

  • Hagyd abba a dohányzást!
  • Viselj laza pamut ruházatot és alsóneműt! Ne hordj műszálas bugyit!
  • Mindig elölről hátrafelé töröld magad tisztára!
  • Csak illatanyagmentes higiéniai termékeket válassz!

7. Gyakorold a helyes szexuális higiéniát!

Biztos Te is tisztában vagy vele, hogy közösüléssel baktériumok és más mikrobák kerülnek a húgyutakba. A jó szexuális higiénia gyakorlása segíthet csökkenteni a baktériumok mennyiségét, amelyeket az emberek a szex, és más szexuális aktusok során átadhatnak egymásnak.

A jó szexuális higiénia példái közé tartoznak:

  • Vizelés a szex előtt és közvetlenül utána,
  • Barrier fogamzásgátló eszközök, például óvszer használata,
  • A nemi szervek, különösen a fityma megmosása szex, vagy közösülés előtt és után,
  • A nemi szerv megmosása, és az óvszer kicserélése, ha anális szexről, vaginális szexre váltasz,

Femella Tipp: gondoskodj arról, hogy a partnered tisztában legyen a jelenlegi vagy korábbi fertőzéseiddel, és ez természetesen oda-vissza érvényes! Ne feledd, hogy attól, hogy a fogamzásgátlást komolyan veszitek, az még nem jelent feltétlen biztonságos szexet is! Ha alkalmi partnered van, vagy valami miatt nem tudtok/akartok korábbi nemi betegségekről beszélni, nem használhatod a termékenységtudat-módszert sem, sőt, csakis az óvszer az, ami jó szívvel ajánlunk!

7+1 tipp, ami csak akkor vonatkozik rád, ha nem vagy várandós: Vegyél egy doboz medveszőlőlevél kapszulát!

Bár ez a gyógynövény tea formájában is elfogyasztható, az íze eléggé kellemetlen. Antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt azonban mindenképpen érdemes valamilyen formában elfogyasztanunk felfázás esetén.

A patikákban vény nélkül is kapható egy medveszőlőlevél kivonat-tartalmú kapszula, Urzinol néven. Ha mégis tea mellett döntesz, akkor úgy a leghatásosabb, ha áztatmány formájában iszod meg: 3 teáskanálnyi jól felaprított levelet másfél deci hideg vízzel leöntesz, majd lefedve állni hagyod 6-12 óráig. Fogyasztás előtt érdemes picit felmelegíteni.

FONTOS: Terhes és szoptató anyukáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott a medveszőlőlevél fogyasztása! Ez esetben ugorj vissza a 3. ponthoz, ugyanis a tőzegáfonya a terhesség alatt az egyik leggyakrabban szedett gyógynövény, így az bátran fogyasztható várandósság alatt is! Egy tíz éven át tartó és összesen 100 ezer terhességet vizsgáló kutatás szerint a tőzegáfonya a terhesség szempontjából ártalmatlan étrendkiegészítőnek tekinthető (2).

Összességében az orvos segíthet megelőzni a felfázás súlyosbodását. Ha azt gyanítod, hogy húgyúti fertőzésed van, akkor beszélj az orvosoddal, hogy tanácsot kérhess az esetleges fertőzés kezelésének legjobb módjáról! A húgyúti fertőzések kezeléséhez nem mindig van szükség antibiotikumokra, és nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, viszont ettől függetlenül fontos, hogy bármilyen fertőzés vagy annak gyanúja esetén szakemberhez (háziorvos, nőgyógyász, urológus) fordulj!

Hivatkozások

  1. Lundberg, J. O., Weitzberg, E., & Gladwin, M. T. (2008). The nitrate-nitrite-nitric oxide pathway in physiology and therapeutics. Nature reviews. Drug discovery, 7(2), 156–167. https://doi.org/10.1038/nrd2466

  2. Heitmann, K., Nordeng, H., & Holst, L. (2013). Pregnancy outcome after use of cranberry in pregnancy--the Norwegian Mother and Child Cohort Study. BMC complementary and alternative medicine, 13, 345. https://doi.org/10.1186/1472-6882-13-345

Ezeket olvastad már?