Valóban jelentkezhet menstruáció a terhesség alatt?

·
7 perc olvasás
Terhes nő szülés előtti napokban, vérzés

A fogantatást követően számos változás megy végbe a női testben, melyek közül az egyik legszembetűnőbb a menstruációs ciklus megszűnése. Sok kismama a havi vérzés elmaradása után észleli először a terhességét, ám vérzés bizony előfordulhat várandósság mellett is. Valóban létezik igazi menstruáció a terhesség alatt? Milyen okai lehetnek a vérzésnek az első, a második, vagy a harmadik trimeszterben? Van-e okunk aggodalomra a terhesség alatt észlelt pecsételő vérzés miatt? Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A menstruációs ciklus során a női szervezet hónapról-hónapra a hormonok segítségével tulajdonképpen “megágyaz” egy esetleges terhesség kialakulásának. Az érett petesejt a tüszőrepedést követően a petefészekből a méh felé veszi az irányt, melynek hatására a méh fala megvastagszik. A vérerekkel, mirigyekkel gazdagon behálózott méhnyálkahártya kész lenne az út közben megtermékenyített petesejt, azaz zigóta beágyazódására, ám hímivarsejt hiányában ez elmarad. Ha nem történik meg a megtermékenyítés, a méhnyálkahártya felső, megvastagodott része leválik, majd vérzés formájában kiürül a szervezetből. Ezt a folyamatot nevezzük menstruációs vérzésnek, mely átlagos esetben 28 (tágabb értelemben körülbelül 25-33) naponként történik meg a természetes női ciklus részeként. Hogyha közösülés történik, és az akár 5 napig is életképes hímivarsejt eljut a petesejtig, bekövetkezik a megtermékenyítés. A létrejött zigóta még a méhkürtben osztódni kezd, majd tovább vándorolva megtapad és beágyazódik a méhfalba, tehát létrejön a terhesség.

Lehetséges-e a teherbeesés menstruáció alatt?

Habár kicsi rá az esély, de a válasz egyértelműen az, hogy igen. Mivel a hímivarsejtek a szexuális aktus után a hüvelyben a termékeny nyáknak köszönhetően akár 5 napig is életben maradhatnak, így elméletileg lehetséges, hogy a menzesz ideje alatt bekövetkezett szexuális együttlétet megtermékenyülés kövessen. Bár ez csak akkor lehetséges, ha valami miatt az előző ciklus anovulációs volt, tehát nem történt meg a peteérés. Ilyenkor a menstruáció jellemzően rövidebb ideig tart és jóval enyhébb is, tehát kevesebb vérrel jár. Az anovulációs ciklus utáni napokat potenciálisan termékeny napoknak kell tekinteni, beleértve a vérzéses napokat is. Hiszen ekkor szokott az előfordulni, hogy az anovulációs ciklust egy nagyon rövid ciklus követi, ami azzal jár, hogy a follikuláris (ovuláció előtti) szakasz kifejezetten rövid, így az ovuláció a ciklus elején is bekövetkezhet.

Femella Tipp: Ha már egy ideje figyeled a ciklusod például a szimptotermális-módszerrel, akkor pontosan tudni fogod, hogy a ciklusod melyik szakaszában tartasz, illetve azt is, hogy teherbe eshetsz-e menstruáció alatt. Ha az előző ciklusban nem volt peteérésed, akkor a termékenységtudat-módszernek köszönhetően ezt pontosan tudni fogod. Ilyenkor kötelező a védekezés egy hormonmentes-módszerrel. Tehát hacsak nem vagy magabiztos ciklusfigyelő (szimptotermális-módszert alkalmazva) már legalább 6 hónapja, akkor a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében elengedhetetlen a menstruáció ideje alatt is megfelelően védekezni.

Létezik-e menzesz a várandósság alatt?

Mivel a menstruációs vérzés a méhnyálkahártya beágyazódásra alkalmas, felső részének leválását és eltávolítását jelenti, ezért klasszikus menstruációs vérzés terhesség alatt nem következhet be. Különböző okok miatt azonban előfordul, hogy a várandósság során havi vérzéshez hasonló tünetek jelentkeznek, főként a terhesség korai szakaszában, mely összekeverhető a szokásos menstruációval. A menstruációs vérzéshez hasonló lehet a barna pecsételő vérzés, mely a terhesség során számos oknál fogva megjelenhet, például a beágyazódást követően is. Egy 2004-ben publikált kutatás szerint 2802 terhes nő közül 24% tapasztalt valamiféle, jobban mondva bármiféle vérzést. A telefonos felmérést 1995 és 2000 között végezték.

Menstruációs vér hüvelykehelyben, tamponon és betéten terhesség alatt

Mi az a beágyazódási pecsételés?

Alapvetően a terhesség során a menstruáció megszűnik, így legalább 9 hónapig nem kell a havi vérzésre számítani. Mi a helyzet azonban a barna, pecsételő vérzéssel? A zigóta beágyazódása során előfordulhat, hogy a vérbő, mirigyekben gazdag méhnyálkahártya egy-egy apró része, vérere megreped, mely nagyon enyhe, rövid ideig tartó vérzést okozhat. Ez az úgynevezett beágyazódási pecsételés, mely jelentősen különbözik a menstruációs vérzéstől. A közösülés után körülbelül 6-12. napon tapasztalható beágyazódási pecsételés kis mennyiségű, barnás vagy halvány rózsaszín színű vérzést jelent, mely teljesen problémamentes. Ilyen egyszeri, apró pecsételés esetén nem szükséges azonnal orvoshoz szaladni, a beágyazódási pecsételés teljesen normális folyamat. Amennyiben a várandósság további szakaszában bármilyen mennyiségű vagy színű vérzés jelentkezik, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. Habár sok esetben nem jelent veszélyt a várandósság korai szakaszában észlelhető kis mennyiségű vérzés, van, hogy súlyos problémákat, akár vetélést is jelezhet.

Pecsételő vérzés a terhesség alatt

A terhesség kezdeti szakaszában egy alkalommal észlelt beágyazódási pecsételés nem okozhat gondot a fejlődő magzat számára. Azonban nagyobb mennyiségű vérzés esetén érdemes orvoshoz fordulni. A várandósság során több oknál fogva jelentkezhet pecsételő vérzés, mely jelentős szorongást, vagy akár nagy ijedtséget is okozhat a kismamának és családjának. Jó hír, hogy a pecsételő vérzés a legtöbb esetben nem jelez problémát. Számos kismama teljesen egészséges kisbabát hoz világra annak ellenére, hogy a terhesség során különböző okoknál fogva pecsételő vérzést tapasztalt. Na de mégis mi számít kis mennyiségű, pecsételő vérzésnek? Ha pár cseppnyi barnás vagy vöröses színű vér kis foltokat hagy a fehérneműn, pecsételő vérzésről beszélhetünk. Ez nem áztatja át a tisztasági betétet. Amennyiben a tisztasági betét kevésnek minősül, valószínűleg komolyabb vérzéssel állunk szemben. Javasoljuk a mosható betétek, akár menstruációs bugyik használatát az eldobható termékek helyett.

Milyen esetekben nincs ok az aggodalomra? Kis mennyiségű, egyszeri pecsételő vérzés következhet be például közösülés, vagy orvosi vizsgálat után, mely nagy valószínűséggel csak a hüvelyben található apró hámsérülések következménye. Sajnos előfordul azonban, hogy a pecsételő vérzés méhszájelváltozásra vagy fertőzésre utal, mely viszont alapos nőgyógyászati kivizsgálást igényel. Enyhe vérzéssel járhatnak többek között a chlamydia, gonorrhea és más szexuális úton terjedő fertőzések, valamint a különböző húgyuti fertőzések is, mely betegségek további tünetekkel társulnak. A pecsételő vérzés további oka lehet, hogy a méhlepény nem megfelelő helyen kezdett el növekedni, ilyenkor úgynevezett előlfekvő lepényről, azaz placenta praevia-ról beszélünk. A méhlepény rendellenes helyen történő növekedése az első és a második trimeszterben kis mennyiségű vérzést okozhat, melynek következtében a kismamát általában veszélyeztetett terhesnek nyilvánítják. Fontos, hogy a vérzés mennyisége meghatározza a kórkép súlyosságát is. Míg a kis mennyiségű, pecsételő vérzés “csak” fokozott óvatosságot és folyamatos orvosi kontrollt von maga után, a nagy mennyiségű vérzés akár életveszélyes is lehet. A kis mennyiségű, enyhe vérzés további oka lehet az úgynevezett méhnyakpolip. Ez az elváltozás a méh vagy a méhnyak nyálkahártyájából kinövő, mirigyeket, ereket és kötőszövetet tartalmazó, nem rákos daganat, mely gyakran a terhesség során megnövekedő ösztrogénszint miatt alakul ki. A méhnyakpolip mérete a néhány millimétertől a több centiméterig változhat, kialakulása pedig a kinövés alakja és elhelyezkedése alapján különböző súlyosságú rendellenességekhez vezethet. Előfordul, hogy a méhnyakpolip közösülés után ártalmatlan pecsételő vérzést okoz, ám a kinövés a fejlődő magzat növekedése szempontjából veszélyes lehet. Méhnyakpolip jelenléte esetén a sikeres beágyazódás esélye eleve kisebb, ám a kialakult terhesség során a vetélés kockázata nő, ezért fontos a folyamatos orvosi kontroll.

Femella Tipp: Pecsételő vérzés esetén is mindenképp fontos az alapos nőgyógyászati kivizsgálás, hiszen a kórképek korai felismerése akár életmentő is lehet a fejlődő magzat és kismama szempontjából.

Mit tegyek, ha erős vérzést tapasztalok a terhesség alatt?

Nagy mennyiségű, esetleg alhasi fájdalommal járó vérzés esetén azonnal orvosi segítségre van szükség, legyen az a terhesség bármelyik szakaszában. Az első trimeszterben az erős vérzés akár vetélést is jelenthet, mely mindenképpen orvosi kivizsgálást, esetleg beavatkozást igényel. A vetélés tünetei közé tartozik a már említett -akár darabos- vérzés és alhasi fájdalom, valamint a terhesség tüneteinek, például a rosszulléteknek a megszűnése. A szúró alhasi fájdalommal járó, sötétebb színű vérzés méhen kívüli terhességre utalhat, amely mind a magzat, mind a kismama számára életveszélyes állapotot jelenthet, kivizsgálása elengedhetetlen. A harmadik trimeszterben jelentkező élénk színű, friss vérzés a már említett méhlepény-tapadási rendellenességekre, előlfekvő lepényre utalhat, mely szintén súlyos egészségügyi állapotot idéz elő. Ilyen esetben kórházi kezelés szükséges.

Terhes nő szülés előtti napokban, vérzés

A szülés előtti napokban

A terhesség késői szakaszában, a szülést megelőző héten vagy napokban tapasztalt kis mennyiségű, nyálkás “vérzés” akár a szülés beindulásának egyik korai jele is lehet. Ilyen esetben a méhnyakban található barnás, vagy vöröses színű zselés anyag, az úgynevezett nyákdugó távozik a hüvelyen keresztül, mely teljesen normális folyamat. A nyákdugó távozása történhet akár napokkal a fájások megindulása előtt, de közvetlenül a szülés előtt is. Éppen ezért, ha a vöröses-barnás színű zselés anyag távozását nem kíséri nagyobb mennyiségű vérzés, nem folyik el a magzatvíz, illetve a szülési fájások sem kezdődtek még el, nyugodtan kényelembe helyezhetjük magunkat.

A várandósság ideje alatt a menzesz megszűnése ellenére számos nő tapasztal kisebb-nagyobb mennyiségű vérzést, mely a problémamentes hámsérüléstől kezdve az életveszélyes állapotig bármit magában foglalhat. Összességében fontos, hogy a nagy mennyiségű vérzés komoly vérveszteséget okozhat a kismama számára. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni. Jó hír azonban, hogy a kis mennyiségű pecsételő vérzés nem feltétlen jelent problémát, azonban az orvosi kivizsgálás minden ilyen esetben elengedhetetlen.

Források

  • my.clevelandclinic.org
  • nhs.uk
  • Hasan, R., Baird, D. D., Herring, A. H., Olshan, A. F., Jonsson Funk, M. L., & Hartmann, K. E. (2010). Patterns and predictors of vaginal bleeding in the first trimester of pregnancy. Annals of epidemiology, 20(7), 524–531. doi.org
  • obgyn.onlinelibrary.wiley.com
  • acog.org
  • Yang, J., Hartmann, K. E., Savitz, D. A., Herring, A. H., Dole, N., Olshan, A. F., & Thorp Jr, J. M. (2004). Vaginal bleeding during pregnancy and preterm birth. American journal of epidemiology, 160(2), 118-125.

Ezeket olvastad már?