Tudtad, hogy ez a 7 leghatékonyabb fogamzásgátló módszer?

·
13 perc olvasás
Esemêny utáni tabletta

Feltetted már magadnak a kérdést, hogy vajon melyik fogamzásgátló módszer lehet a számodra leghatékonyabb? Spirál, tapasz, tabletta, gumi vagy a szimptotermális-módszer (természetes családtervezés/fogamzásszabályozás) avagy termékenységtudat? Nem egyszerű kiigazodni. Szerencsére már rengeteg fogamzásgátló közül választhatunk. De a legmegfelelőbb módszer kiválasztása mégis nehéz lehet, hiszen számos tényezőtől függ: az egészségi állapotodtól, mikor szeretnél gyermeket, mennyi időt és energiát tudsz fektetni egy adott módszer megtanulásába, aggódsz-e a hormonális fogamzásgátlók okozta mellékhatások miatt és nem utolsó sorban: a pénztárcánktól. Az is nagyon fontos, hogy ne feledkezz meg a szexuális úton terjedő fertőzésekről sem, amitől csakis az óvszer védhet meg!

De vajon melyik a legjobb fogamzásgátló módszer?

Sajnos nincs olyan módszer, ami minden nő számára egyenértékűen nyújt biztos megoldást. A számodra és partnered számára legmegfelelőbb fogamzásgátlási módszer több mindentől függhet, sőt meg is változhat egy idő után. Az is szempont, hogy mennyire veszitek a védekezést szigorúan. Sok olyan pár van, akik ugyan védekeznek, de akár jöhet is a baba, így nem tesznek meg mindent a terhesség elkerüléséért. Jellemzően ilyenkor ha az óvszer csődöt mond, nem szaladnak azonnal esemény utáni tablettáért, hanem inkább kivárnak, és pozitív terhességi teszt esetén örülnek. Azonban ennek a fordítottja is igaz: akárcsak egy szem tabletta késleltetett bevétele miatt is inkább dupla fogamzásgátlást alkalmaznak az adott hónapban, pl. óvszert húz a férfi miközben a nő folytatja a tabletta szedését, és csakis a negatív terhességi teszt hozza el a megkönnyebbülést.

Esemêny utáni tabletta

Femella Tipp: Az esemény utáni tabletta sürgősségi fogamzásgátlási módszer, ami nem abortusztabletta! Az aktus után kell bevenni egyetlen szemet, lehetőleg minél hamarabb. Rendszeres használata nem javasolt, hiszen magas hormontartalmú. De ha mégis úgy alakult, hogy esély van egy nem kívánt terhességre, nem érdemes az esemény utáni tablettától idegenkedni. Hiszen sokkal jobb ezt bevenni, mint később esetleg egy terhességmegszakításon keresztülmenni, vagy úgy világrahozni egy babát, hogy nem vagytok rá felkészülve, esetleg abszolút nem is akarjátok őt. Bármelyik a kettő közül beláthatatlan következményekkel járhat, így ha semmiképpen sem szeretnétek babát, és valami miatt nem sikerült megfelelően védekeznetek, egyértelműen biztatlak az esemény utáni tabletta bevételére. Ugyanis ez még mindig sokkal kisebb lelki és egészségügyi teher, mint egy nem kívánt terhesség. Azonnal keresd fel a nőgyógyászod, ha csak utólag vettétek észre, hogy az óvszer elcsúszott vagy kiszakadt, vagy ha megszakítással akartatok védekezni, de nem jött össze. Balesetek bárkivel előfordulhatnak, és nagyon fontos időben segítséget kérnetek!

Mielőtt kiválasztasz egy fogamzásgátló módszert, mindenképp beszélj a nőgyógyászoddal a következőkről:

  • Milyen mellékhatások merülhetnek fel?
  • Hány szexpartnered van?
  • Szeretnél-e gyereket a közeljövőben?
  • Milyen gyakran szexelsz?
  • Van-e trombózishajlamod? Volt-e a felmenőid között valakinek trombózisa?
  • Dohányzol-e?
  • Van-e bármilyen krónikus betegséged (cukorbetegség, májat érintő betegség, magas vérnyomás, stb...)?
  • Hogyan éreznéd magad az adott módszer használatától (pl. oda tudsz-e figyelni, hogy minden nap bevegyél egy tablettát, hogy mindig kéznél legyen egy óvszer, hogy minden nap megfigyeld a nyákod, elviselnéd-e az injekciókat, frusztrálna-e egy bőr alá beültetett implantátum, stb...)?

Femella Tipp: A szimptotermális módszer az egyetlen metódus, ahol nem léphet fel semmilyen mellékhatás, hiszen nem juttatsz semmilyen anyagot a szervezetedbe. Az allergiás rekciók is teljesen kizártak, hiszen legfeljebb egy hőmérővel kell napi szinten érintkezned. Ha még ez is túl macerás lenne, egyre jobb okoskütyük kaphatóak már a piacon kifejezetten erre a célra - bár az áruk eléggé borsos.

A tökéletes fogamzásgátlási módszer nem mindenki számára jelenti ugyanazt, és talán nem is létezik. Előfordulhat, hogy te esküszöl a szimptotermális-módszerre, míg másvalakinek kifejezetten nehezére esne e módszer használata. Az is meglehet, hogy neked remekül bevált egy kombinált fogamzásgátló tabletta, ám másvalaki egész egyszerűen nem akar gyógyszert szedni, ha nem beteg. Valakiknek az óvszer használata jelent gondot, ugyanis arról is gondoskodni kell, hogy azt szex előtt elő tudjátok gyorsan kapni. Ahány ágy, annyi szokás :)

Kondom egy banánon

Femella Tipp: A megfelelő óvszer nem kényelmetlen. Sajnos elterjedt a “zokniban lábat mosni” kifogás arra, hogy a férfiak egy része miért nem akar óvszert használni. Természetesen nem kényszerítheted a párodat arra, hogy húzzon gumit, ahogyan a párod sem erőltetheti rád, hogy szedj bogyót, rakass fel spirált, stb. Mindenképpen kell legyen közös nevező (ha nincs, akkor sajnos könnyen lehet, hogy nem a megfelelő partnerrel vagy együtt). Az óvszer kiválasztásánál nagyon fontos szempont a méret. Ha túl nagy az óvszer, akkor lecsúszhat, ha pedig túl kicsi, akkor valóban kényelmetlen és akár még ki is szakadhat. A https://www.condom-sizes.org oldal segítségetekre lehet, hogy megtaláljátok azt a kondomot, ami mindkettőtök számára bizonságos és élvezetes szexet eredményezhet. Azt sem kizárt, hogy pont egy szexshopban bukkantok rá a megfelelő vastagságú óvszerre. A piacvezető márkákon kívül számos másik is létezik ám - de ezek a termékek többnyire csak a szexshopokban elérhetőek.

Mi az a Pearl-index?

A Raymond Pearl-ről elnevezett jelzőszám a fogamzásgátló módszerek használatának sikertelenségéről ad egy százalékos értéket. Tehát minél kisebb a Pearl-index, annál biztonságosabb az adott módszer. Ebben a cikkben részletesebben is írok erről.

Ha például a Pearl-index 3%, akkor az adott fogamzásgátló hatékonysága: 100%-3%=97%.

Femella Tipp: Érdemes olyan módszert választani, ahol a Pearl-index 1% alatti, tehát a fogamzásgátló hatékonysága 99% feletti.

Lássuk akkor, mi az a 7 módszer, amiket jelenleg a leghatékonyabbnak tartanak számon a szakirodalmak! A teljesség igényére törekedve a művi meddővé tételt (férfi, illetve női sterilizáció) nem tettem bele ebbe a felsorolásba. Viszont érdemes tudni, hogy ezek Pearl-indexe sem nulla, hanem férfiaknál 0,1%, illetve nőknél 0,5%. Tehát 100%-os biztos módszer sajnos nem létezik.

1. Bőr alá ültethető fogamzásgátló implantátum

Pearl-index: 0,1%

A fogamzásgátló implantátumok méltóan foglalják el az első helyet a listán, ám ennek ellenére sem túl ismertek. Pedig hosszú távú és igen egyszerű megoldást jelentenek a nem kívánt terhességek tekintetében. A maguk 99,9%-os hatékonyságukkal ezek hatékonyabbak, mint a művi meddővé tétel! Az implant maga egy gyufaszál méretű, rugalmas műanyag rúd, amely progeszteron típusú hormont tartalmaz. Körülbelül 3 évig jó, és helyi érzéstelenítés mellett helyezik be a felkar bőre alá. Alacsony, egyenletes dózisú progeszteron hormont bocsát ki, hogy meggátolja a peteérést, tehát elmarad az ovuláció. Emellett megakadályozza a spermiumok méhbe jutását is.

Ha minden rendben van, gyakorlatilag megfeledkezhetsz a védekezésről 3 évig. Így különösen ajánlott azoknak a nőknek, akiknek hajszolt életmódjuk mellett (pl. váltott műszakos munkaidő) teljesen kizárt például az ébredési testhőmérséklet mérése, vagy akár a tabletta szedése ugyanabban az időpontban, és nem akarnak méhen belüli eszközt sem felrakatni. Számos előnye mellett a fogamzásgátló implantátum bármikor eltávolítható, pici heget azonban hagy a bőrön. Ha még nem hallottál róla, az nem meglepő, mivel hazánkban ez nem igazán elterjedt. A fogamzásgátló implantátum ellenjavallatairól és mellékhatásairól ebben a cikkben írtam részletesebben.

2. Rézgyöngy

Pearl-index: 0,2%

Ez egy nagyon hatékony új generációs méhen belüli fogamzásgátló eszköz, ráadásul hormonmentes. Csakis erre kiképzett nőgyógyász helyezheti fel. Magyarországon 2017 nyarától igényelhető. A tudomány jelenlegi állása szerint ettől hatékonyabb (99.8%) hormonmentes fogamzásgátló eszköz jelenleg nem létezik. Mivel egy méhen belüli dologról van szó, nem tekinthetünk el a mellékhatásoktól, ám ezek csak ritkán lépnek fel, és korántsem olyan súlyosak, mint a hormontartalmú eszközöknél. A rézgyöngy vitathatatlan előnye, hogy 5 évig fejti ki a hatását, így egyáltalán nem kell vele foglalkoznod. Tinédzsereknek is kifejezetten ajánlott, hiszen nincs hatással az ovulációra, így nem nyomja el a ciklust. Ebben a cikkben írtam róla bővebben.

Femella Tipp: Ha hormonmentes megoldást keresel, ám a méhen belüli eszköz gondolatától ódzkodsz, akkor a szimptotermális-módszert lehet, hogy pont neked találták ki.

3. Fogamzásgátló injekció: Depo-Provera

Pearl-index: 0,2%

Nem túl népszerű választás a magyar nők körében, magas hatékonyságuk ellenére sem. Rendszerint a felkarba vagy a farizomba adják be.

Két típusuk van, illetve inkább volt:

  • Csak progeszteron-típusú hormont tartalmazók: Ezen injekciók Pearl-indexe 0,2%. Hatékonyságuk tehát 99,8%. Minden egyes injekció 12-13 hétig véd a terhességtől. Magyarországon Depo-Provera néven van forgalomban 1998 óta, a Pfizer gyártja. Három havi adag ára 3000 forint körül mozog (2022 májusában).
  • Kombinált, azaz progeszteron és ösztrogén típusú hormonokat is tartalmazók: Pearl-indexük 0,05%, és havonta újat kell beadni belőlük. Azonban ez a termék 2002 óta nincs forgalomban Európában és az Egyesült Államokban sem, mert kiderült róla, hogy sajnos mégsem bizonyul olyan hatékonynak a nem kívánt terhességgel szemben.
Fogamzásgátló injekció

Ha kifejezetten félsz a mellékhatásoktól, ezt a módszert nem neked találták ki! Ugyanis az injekció beadását nem lehet “visszacsinálni”, míg az implantátumot vagy a spirált bármikor el lehet távolítani, ha kedvezőtlen mellékhatások lépnek fel. Hátránya még, hogy az abbahagyása után a termékenység visszatérése lassú: több hónap vagy akár egy év is lehet. Nagy előnye viszont, hogy olcsó.

Fontos, hogy beszéld át a nőgyógyászoddal, hogy a fogamzásgátló injekció megfelelő választás-e a számodra. Ha fennáll a szexuális úton terjedő fertőzések kockázata, az injekció használatával egyidejűleg óvszert is alkalmazzatok!

Összességében tehát csakis akkor érdemes egyáltalán megfontolnod az injekciók beadatását, ha biztosan tudod, hogy nem szeretnél a közeljövőben teherbe esni és a mellékhatások miatt sem aggódsz. Erről az orvosoddal együtt dönts. Ha további részletekre is kíváncsi vagy a fogamzásgátló injekciókkal kapcsolatban, legjobb, ha felkeresed a nőgyógyászod és előtte elolvasod ezt a cikkemet is.

4. Fogamzásgátló tapasz

Pearl-index: 0,3%

Ez egy kicsi, bőrre helyezhető ragacsos tapasz, amely a bőrön keresztül hormonokat juttat a szervezetedbe a terhesség megelőzése érdekében. Kombinált fogamzásgátló módszer, mivel ösztrogént és progeszteront is tartalmaz. Helyes használat esetén 99,7%-os hatékonysággal akadályozza meg a terhességet.

Mit érdemes tudnod a tapaszról?

  • Egy tapasz hatása pontosan egy hétig tart. Nem kell minden nap gondolnod rá, és akkor is hatásos, ha beteg voltál (hánytál vagy hasmenésed volt), hiszen ezek a kórképek nem befolyásolják a bőrön át történő hatóanyag-felszívódást.
  • Viselheted a fürdőben, szaunában, úszáskor és sportolás közben is, hiszen úgy tervezték, hogy bírja a strapát. Azonban ilyen tevékenységek után mindig érdemes ellenőrizned, hogy nem-e vált le.
  • Mellékhatások tekintetében szinte ugyanazokra számíthatsz, mint a szájon át szedhető kombinált fogamzásgátló tabletták esetében.
  • A tapasz sem véd a szexuális úton terjedő fertőzések ellen, ezért előfordulhat, hogy óvszert is kell egyidejűleg használnod!

Hogyan használd a tapaszt?

Helyezd fel az első tapaszt, majd mindig a hét ugyanazon napján cseréld le, mivel 7 napos alkalmazásra tervezték. Így 3 héten keresztül hetente cserélned kell. Ezután tarts egy tapaszmentes hetet! A tapaszmentes hét alatt hormonmegvonásos vérzés jelentkezhet, bár ez nem mindig fordul elő. 7 tapaszmentes nap után tegyél fel egy új tapaszt, és kezdd újra a 4 hetes ciklust. Akkor is, ha még mindig vérzel!

Femella Tipp: Minden egyes újonnan felhelyezett tapaszt más-más helyre tegyél fel, hogy csökkentsd a bőrirritáció esélyét. Szőrös bőrfelületre lehetőleg ne ragaszd fel!

5. Hüvelygyűrű

Pearl-index: 0,3%

A hüvelygyűrű is a kombinált hormonális fogamzásgátlók családjába tartozó eszköz. Rugalmas, átlátszó kis gyűrű, amit a hüvelybe kell felhelyezni (akárcsak mint egy tampont), de ezt 3 hétig fent kell hagyni. Itt adja le folyamatosan a hatóanyagokat. Nem helyi hatású, hiszen a hatóanyagok a véráramba kerülnek, ezáltal az ovulációt (peteérést) meggátolják. Tökéletes használat esetén 99,7%-os a hatékonysága.

Hogyan működik a hüvelygyűrű?

A nők maguk is be tudják helyezni és ki tudják venni a hüvelygyűrűt. A megfelelő behelyezést követően a gyűrű magasan ül a hüvelyben. Az ösztrogén és a progeszteron felszabadítása érdekében 3 hétig a helyén kell hagyni. A legtöbb nő egyáltalán nem érzi. A gyűrűt csak 3 hét elteltével kell távolítani egy hétre, hogy a megvonásos vérzés bekövetkezhessen (ez nem menstruáció, de ahhoz hasonló - általában enyhébb vérzés). Ezután új hüvelygyűrűt kell behelyezni.

Fontos, hogy ne vedd ki a gyűrűt szexuális együttlét, vagy testmozgás közben - a helyén kell hagyni!

Femella Tipp: A hüvelygyűrű és intimkehely egyidejű használatával kapcsolatban megoszlanak a szakorvosok és a felhasználók véleményei is. Tampon biztonságosan alkalmazható a hüvelygyűrű mellett. Az a leglényegesebb, hogy akár tampon, akár hüvelykehely cseréjekor kifejezetten figyelj arra, nehogy a gyűrű is kijöjjön. Ha ez véletlenül megtörténik, nincs semmi gond, öblítsd le langyos vízzel és gyorsan helyzed vissza. A betegtájékoztató szerint ha a gyűrű kevesebb, mint 3 órán át van a hüvelyen kívül, továbbra is védelmet nyújt a nem kívánt terhességgel szemben.

A hüvelygyűrű nem ajánlott olyan nőknek, akik túlsúlyosak, akiknek volt már mélyvénás trombózisuk, szívrohamuk vagy szélütésük. Továbbá súlyos májproblémák, és a migrén bizonyos típusai mellett (pl. aurás migrén) sem ajánlott. A hüvelygyűrű előnyeit és hátrányait ebben a cikkben mutatom be.

A mindenkit erdeklő kérdés szex közben

Na és akkor a mindenkit érdeklő kérdés: szex közben lehet-e érezni?

Általában nem érzik sem a nők, sem a férfiak az együttlétek során. Természetesen ez csak akkor igaz, ha helyesen helyezted fel. Ha még ennek ellenére is érződik, a beszámolók szerint egyáltalán nem zavaró vagy kellemetlen, illetve csak bizonyos pózokban érződik (pl. lovagló póz). A gyűrűt egyébként ki lehet venni 3 óránál rövidebb időre 24 órán belül egyszer, így ha mégis zavar titeket, szex idejére akár ki is veheted. Ez esetben viszont elég valószínű, hogy nem a hüvelygyűrű a számodra megfelelő fogamzásgátlási módszer, hiszen pont az lenne a lényege, hogy szex előtt/közben/után ne legyen vele semmiféle teendőtök. Nem beszélve arról, ha véletlenül elalusztok és elfelejted 3 órán belül visszatenni. Ennyi erővel az óvszer sokkal jobb megoldás, hiszen ugyanannyi a macera vele, és legalább nem kell aggódnod a mellékhatások miatt sem.

6. Tabletta

Pearl-index: 0,3%

Manapság talán a legnépszerűbb hormonális fogamzásgátló módszer a magyar nők körében a fogamzásgátló tabletta, amely helyes szedés esetén 99,7%-os védelmet nyújt.

Hogyan működnek a fogamzásgátló tabletták?

Megakadályozzák a szervezet peteérését, tehát nem lesz ovulációd. Azt teszik, amit minden hormonális eszköz: elnyomják a ciklusod. Így a tablettaszedési szünetben a “menstruáció” valójában csak hormonmegvonásos vérzés lesz. Megváltoztatják a méhnyak nyálkáját is, hogy megnehezítsék a spermiumok számára a méhnyakon való átjutást, így még egy esetlegesen megtermékenyített petesejt beágyazódása is eléggé valószínűtlen.

A fogamzásgátló tabletták 2 fő típusa a kombinált tabletta és a minitabletta (minipill). A fő különbség a kettő csoport között az az, hogy a kombinált tabletták ösztrogén és progeszteron típusú hormonokat is tartalmaznak, míg a minitabletták csak progeszteront.

Fogamzásgátló tabletta

Femella Tipp: Ha hányós vagy hasmenéses betegséged van tablettaszedés alatt, ne hagyatkozz arra, hogy a tabletta megvéd a terhességtől! Ez esetben a tabletta hatóanyagai nem tudnak megfelelően felszívódni. Mindenképpen szükséges kiegészítő fogamzásgátlás az adott hónapban, ami csakis hormonmentes lehet. Legegyszerűbb ilyenkor, ha óvszert használtok. Kérlek, olvasd el újra a betegtájékoztató ide vonatkozó részét, és az ott leírtak szerint cselekedjetek!

7. Szimptotermális módszer, avagy termékenységtudat

Pearl-index: 0,4%

Szokás mondani, hogy a nők 2 dologért tesznek meg mindent:

  1. hogy ne essenek teherbe
  2. hogy teherbe essenek

Nos, a szimptotermális-módszerrel két legyet is üthetsz egy csapásra, ugyanis mindkettőben a segítségedre lehet. Méghozzá úgy, hogy a módszert elsajátítva meg tudod határozni, hogy mely napokon vagy termékeny. Ezt az információt pedig arra használhatod, amire éppen akarod: a terhesség elkerülésére vagy éppen a fogantatásra. Ugye, milyen egyszerűnek tűnik?

Sajnos ez a módszer nem éppen mondható egyszerűnek, ugyanis meg kell tanulni használni, lehetőleg egy képzett oktatótól. Cserébe olyan tudás birtokába jutsz, ami örökre a tiéd marad, és nem fog soha elavulni sem. Talán elsőre az is meglepő, hogy fogamzásgátló hatékonyságát tekintve szinte ugyanolyan hatékony, mint a tabletta, tapasz vagy a hüvelygyűrű. Ez természetesen csakis akkor igaz, ha a módszert megtanultad magabiztosan alkalmazni. Ehhez általában 3 hónapra van szükség.

A szimptotermális-módszer teljesen hormonmentes, és az a lényege, hogy a ciklusodat tanulmányozod és a megfigyeléseidet lejegyzeteled. Manapság erre jobbnál jobb mobilapplikációk vannak.

Szerencsére már egyre köztudottabb, hogy a szimptotermális-módszer közel sem ugyanaz, mint a naptármódszer. A naptármódszer nagyon megbízhatatlan, hiszen a Pearl-indexe 15%, így az nem igazán használható fogamzásgátlásra. Ezzel szemben a szimptotermális-módszer a testünk biológiai jelzéseinek (termékenységi jeleinek) megfigyelésén alapszik, Pearl-indexe 0,4%, tehát 99,6% a hatékonysága, hogyha minden szabályt betartasz és tökéletesen alkalmazod.

A szimptotermális módszer fő előnyei:

  • Hormonmentes.
  • Természetes. Így hívő párok számára talán ez a legjobb megoldás.
  • A létező legbiztonságosabb módszer, hiszen a mellékhatások teljesen kizártak. Ugyanis nem juttatsz a szervezetedbe semmilyen idegen anyagot.
  • Csak az egyszeri tanfolyami díjat kell megfizetned. Ha pedig inkább az egyéni konzultációt preferálod, akkor nálam erre is van lehetőség.

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a módszer, akkor ebben a cikkben elolvashatod a hátrányait is, hogy teljes legyen a kép.

Személyre szabott fogamzásgátlás

A fentiekben számos fogamzásgátlási lehetőséget ismerhettél meg. Összességében a kulcs a tájékozódásban rejlik, hiszen a megfelelő módszer kiválasztása egy egészségügyi döntés is, amelyet minden nőnek személyre szabottan kell meghatározni. Éppen ezért gyűjtöttem össze a leghatékonyabb és legmodernebb fogamzásgátló módszereket. Noha a szimptotermális-módszer egyáltalán nem mondható high-tech vagy modern dolognak, mégis sajnos sok nőgyógyász fel sem kínálja ezt a lehetőséget, amikor arról kérdezed, hogy mit tudna ajánlani a tabletta helyett. Ez valahol érthető is, hiszen sajnos a nőgyógyászati rendelőkben egész egyszerűen nincs arra idő, hogy egy ilyen komplex módszert megtanítson az orvos a páciensének, hiszen ez többszöri és hosszú konzultációkat követelne meg. Nagy örömömre szolgál, hogy egyre több nőgyógyász már elismeri és ajánlja a szimptotermális-módszert. Ha képzett oktatót keresel, jó helyen jársz.

És ne feledd… Minden női test csodálatos! :)

Források

Ezeket olvastad már?