A magzati szívhang avagy a szívhangrendelet

·
6 perc olvasás
Magzati szívhang ábrázolása: magzat egy szív alakú piros anyaméhben

Bizonyára értesültél róla, hogy 2022. szeptember 15-től a Belügyminisztérium szigorított az abortusz szabályain az úgynevezett szívhangrendelettel. E naptól fogva gyakorlatilag az abortuszt kérő nők kezelőorvosait törvénnyel kötelezik arra, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon mutassák be az állapotos nőnek. Nos, ez a gyakorlatban nem jelent mást, minthogy a művi terhességmegszakítás előtt álló nőknek kötelezően meg kell mutatni a magzat életjeleit, nagyon leegyszerűsítve a szívhangját. Egyesek szerint ez nem is szigorítás, hiszen az abortusz továbbra sem lesz tiltva semmilyen esetben, legfeljebb “csak” nehezítve egy plusz lépéssel. Mások szerint ez a női jogok durva csorbítása. Ha te is az utóbbival értesz egyet, az ezzel kapcsolatos petíciót is aláírhatod. Cikkemben összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a magzati szívhanggal kapcsolatban és véleményemet sem titkolom az új törvénnyel kapcsolatban.

Mikortól lehet hallani a magzat szívhangját?

A terhesség 6. hetében már észlelhető a magzat szívhangja: pontosabban inkább az embrió szívcsövének pulzálása az ultrahangon keresztül, hiszen a szív még ki sem fejlődött, tehát ez nem valódi szívhang. A magzati szívhang eléggé félrevezető fogalom, hiszen ekkor ez még nem a valódi szívdobogás, hanem gyakorlatilag a magzati szívkezdemény elektromos aktivitása, ami azért hallható, mert az ultrahang felerősíti. Természetesen mindenképpen életjel, de szívdobbanásnak nem lehet még nevezni. Azt is érdemes tudni, hogy csak a terhesség 8. hete után nevezzük a születendő babát magzatnak. Előtte embrió. Tehát a terhesség 6. hetén észlelhető hang az valójában az embirionális szívcső aktivitása és semmiképpen sem magzati szívdobbanás. Mivel a szív dobogó hangját a szívbillentyűk záródása okozza, ehhez meg kell várni, amíg ezek a szervek kifejlődnek a magzatban. Ez általában a 10. hét környékén következik be, ekkor hallható először a magzat valódi szívhangja, szívdobbanása.

Aggodalomra ad-e okot, ha a terhesség 6. hetében nincs szívhang?

Sajnos igen, azonban könnyen lehet, hogy még nem vagy a terhesség 6. hetében. Ha picit rendszertelenebbek a ciklusaid, akkor valószínűleg ez a helyzet. Ne feledd, egyáltalán nem mindig a ciklus közepén történik az ovuláció (peteérés), ez lehet pár nappal hamarabb, illetve később is, tehát simán befefér 1 hétnyi “elszámolás”. A fogantatás pontos napját a szimptotermális-módszer szabályait követve fogod tudni a legkönnyebben meghatározni. Ha azonban a fogantatás utáni 7. héten sem észlelhető az embironális szívkezdemény aktivitása, akkor az embrió sajnos nem életképes, és ilyenkor spontán vetélés következhet be. Ilyenkor a nőt művi terhességmegszakításra (abortuszra) írja ki a kezelőorvosa, ha a vetélés még nem indult el magától.

Magzati szívhang ábrázolása: magzat egy szív alakú piros anyaméhben

Az abortusztörvény és az abortusztabletta

Szeretném leszögezni, hogy meg vagyok arról győződve, hogy abortuszra senki sem jókedvéből megy, illetve “jár”. Talán ezzel még a magukat életpártinak nevezett abortuszellenesek is egyetértenek. Továbbá azt is fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy csakúgy, mint az abortuszellenesek, én is azt szeretném, hogy a lehető legkevesebb legyen a művi terhességmegszakítások száma. Ebben teljes mértékben egyetértek velük. A hatalmas véleménykülönbség viszont az, hogy én az abortusztörvény szigorítását kegyetlen dolgonak tartom. Persze, nyilván még ettől is kegyetlenebb tett “megölni a babát”, tudom. Sőt mit több, jobboldali politikusok gyilkosságnak is nevezik az abortuszt. Szép kis bűntudatkeltés, ha úgy tetszik, érzelmi manipuláció. Valószínűleg ezek az emberek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy még nem éltek át olyan fokú krízishelyzetet, mint egy abortusz előtt álló nő. És valami miatt képtelenek empátiát és emberségességet mutatni a bajba jutott nők felé, akiken az állam feladata lenne segíteni. De az állam segítség helyett inkább szigorít. Magyarországon a várandósság 12. hetéig lehet művi terhességmegszakítást véghezvinni, kivételes esetben később is. Ára jelenleg (2022. szeptemberében) 46 667 Ft, indokolt esetben ingyenes. Ez a műtéti eljárás. Magyarországon sajnos nincs lehetőség arra, hogy egy nő abortusztabletta segítségével fejezze be a nem kívánt terhességét. A gyógyszeres terhességmegszakítás sokkal kevésbé rizikós, hiszen nincs szükség műtéti beavatkozásra. Gyakorlatilag mesterségesen lehet vetélést előidézni. Ezt a gyógyszert egyébként a WHO alapvető gyógyszerként tartja számon, és számos országban elérhető és kérhető.

Az esemény utáni tabletta

Az esemény utáni tabletta sürgősségi fogamzásgátlási módszer, ami nem abortusztabletta. Az aktus után kell bevenni egyetlen szemet, lehetőleg minél hamarabb. Rendszeres használata nem javasolt, hiszen magas hormontartalmú. De ha mégis úgy alakult, hogy esély van egy nem kívánt terhességre, nem érdemes az esemény utáni tablettától idegenkedni. Hiszen sokkal jobb ezt bevenni, mint később esetleg egy terhességmegszakításon keresztülmenni, vagy úgy világrahozni egy babát, hogy nem vagytok rá felkészülve, esetleg abszolút nem is akarjátok őt. Bármelyik a kettő közül beláthatatlan következményekkel járhat, így ha semmiképpen sem szeretnétek babát, és valami miatt nem sikerült megfelelően védekeznetek, egyértelműen biztatlak az esemény utáni tabletta bevételére. Ugyanis ez még mindig sokkal kisebb lelki és egészségügyi teher, mint egy nem kívánt terhesség. Az esemény utáni tabletta ára jelenleg 7700 Ft körül mozog, ez az Escapelle nevű tabletta. Csak receptre adják ki, szóval mindenképpen fel kell keresned előtte egy orvost.

Femella Tipp: Azonnal keresd fel a nőgyógyászod, ha csak utólag vettétek észre, hogy az óvszer elcsúszott vagy kiszakadt, vagy ha megszakítással akartatok védekezni, de nem jött össze. Balesetek bárkivel előfordulhatnak, és nagyon fontos időben segítséget kérnetek. Ha hétvége vagy ünnepek miatt nem rendel a nőgyógyászod, menj el az ügyeletre és írasd fel ott. Nem szabad a bevétellel várni, hiszen minél hamarabb veszed be, annál biztosabb, hogy megvéd a nem kívánt terhességtől.

Az abortuszok számának csökkenése

Minden olyan törvényt, ami a biztonságos abortuszhoz való hozzáférést nehezíti, szomorúan olvasok. Írom mindezt úgy, hogy blogot vezetek a fogamzásgátlókról és remélhetőleg hamarosan tanfolyamom is lesz. Az én célom is az, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, és a nem kívánt terhességek számát amennyire csak lehet, csökkentsük le. Nem rakétatudomány, hogy a biztonságos abortuszhoz való jog csorbítása nem vezet előre. Sokkal inkább a fogamzásgátlók népszerűsítése, reklámozása, olcsóbbá tétele emberségesebb és valószínűleg hatékonyabb módszere is lenne az abortuszok számának további csökkentésében. Erre nagyon egyszerű bizonyítékom is van: a KSH adatai szerint 1990 óta fokozatosan csökken az abortuszok száma.

Az abortuszok számának csökkenése a szívhangrendelet előtt Magyarországon

Ennek pedig a nyilvánvaló oka az, hogy a rendszerváltás óta egyre könnyebb a fogamzásgátlókhoz való hozzáférés, illetve egyre jobb fogamzásgátlókat dobnak a piacra. Egyre nagyobb a választék a hormonmentes eszközök tekintetében, illetve a hormonális fogamzásgátlók is már fényévekkel jobbak mellékhatások szempontjából, mint a 80-as években. Minek ide akkor ez a szívhangrendelet? Nincs pénz a fogamzásgátlók áfáját csökkenteni? Netalántán már szinte tilos az iskolákban felvilágosító órát tartani a gyermekvédelmi törvénynek nevezett tragikomédia óta? Vagy már lassan tanár sincs aki matematikát, fizikát, esetleg biológiát tanítson? Mindent értünk…

Az abortusz okai

Számos oka lehet annak, hogy egy nő miért kéri ezt a beavatkozást, és azt gondolom, hogy ehhez alapvetően senkinek semmi köze. Még a potenciális apának sem, amennyiben a magzat egy bántalmazó kapcsolatban, vagy neadjisten nemi erőszak által fogant. Senki sem tudhatja jobban a másiknál, hogy neki adott helyzetben mi a jobb, vagy ha úgy tetszik, mi a kisebbik rossz. Hiszen eleve már maga a nem kívánt terhesség ténye sem egy jó helyzet. És ezt a döntést megnehezíteni egy kikényszerített szívhang hallgattatással szerintem embertelen. Megjegyzem, hogy aki akarta, eddig is meghallgathatta a magzatjának a szívhangját.

Mivel egyik fogamzásgátlási módszer sem 100%-os, még a művi meddővé tétel sem, egy nő bármikor teherbe eshet, ha él szexuális életet és van havi ciklusa. Ezt a tényt sajnos kénytelenek vagyunk elfogadni. A szabad és felelős döntés ott kezdődik, hogy használunk fogamzásgátlót, ráadásul az egyik leghatékonyabbat. Tegyük fel, hogy az minden igyekezetük ellenére csődöt mondott és nem akarunk gyereket. Hogy miért nem, ahhoz senkinek semmi köze a potenciális anyukán és apukán kívül. Ilyen egyszerű.

Az állam felelőssége az abortuszok számának csökkentésében

Az abortuszok száma a 90-es évek óta folyamatosan csökken, ami főként annak köszönhető, hogy a fogamzásgátló eszközök egyre könnyebben hozzáférhetőek, és egyre többféle módszer közül lehet már választani. Örömmel látom, hogy a hormonmentes fogamzásgátlókból is egyre jobbak vannak már, és aki a természetes módszerek híve, a szimptotermális-módszer (termékenységtudat) is egyre szélesebb körben elterjedt. Aki nem riad vissza a hormonális szerektől, akár bőr alá ülethető fogamzásgátló implantátumot is alkalmazhat. Nagyon várok egy olyan törvényt, ami például az esemény utáni tablettát ingyenessé teszi. Ebben követhetnénk Franciaoszág példáját, ugyanis ott a napokban vezették ezt be. Az ilyen törvényekkel mégtovább lehet csökkenteni az abortuszok számát, így fontos lenne ezt itthon is bevezetni.

Mivel a művi terhességmegszakítások száma ígyis csökkenő tendenciát mutat, érthetetlenül és egyben felháborodottan állok a szívhangrendelet előtt. Nagyon bízom benne, hogy ez tényleg “csak” egy gumicsont, és nem arra ébredünk majd holnap, hogy a lengyelországi abortusztörvényeket tervezik bevezetni itthon is.

Források

Ezeket olvastad már?