Intimtölcsér-tisztítás szakszerűen

·
6 perc olvasás
Rózsaszín hüvelykehely és sterilizáló pohár

A menstruációs kelyhek több évig képesek kitartóan átsegíteni minket a “nehezebb napokon”, ám ehhez elengedhetetlen, hogy vigyázzunk rájuk, azaz kellő körültekintéssel tisztítsuk őket. Hogyan tudod a legegyszerűbben sterilizálni az intimtölcséred, és milyen gyakran szükséges tisztítani? Cikkünkben segítünk, hogy higiénikus, ugyanakkor egyszerű maradjon a menstruációs tölcséred használata.

Mivel az intimkelyhek orvosi szilikonból készülnek, számos minőségi ellenőrzésen mennek keresztül a forgalmazás előtt, használatuk rendkívül biztonságos. Az orvosi minőségű szilikon hipoallergén, rugalmas anyaga nem okoz irritációt, allergiát, megfelelő tisztítás esetén a felületén nem tudnak megtapadni a különböző fertőzést okozó baktériumok.

Tiszta menstruációs kehely

Hogyan kell tisztán tartani a menstruációs kelyhet?

Az intimtölcsér tisztán tartása roppant egyszerű, ám fontos lépés a menstruációs rutinunkban. Összességében három fontos pilléren nyugszik: öblítés, fertőtlenítés, tárolás. Először is két fontos momentumot kell elkülöníteni: az öblítést és a fertőtlenítést, mely nem ugyanaz. Amikor a hüvelykelyhed éppen használatban van, elegendő, ha minden ürítés során, azaz 8-10 óránként egyszerűen alaposan kiöblíted, majd mehet is vissza a hüvelybe. Öblítés során ügyelj, hogy a látható lerakódásokat jó alaposan lemosd az eszközödről, ha szükséges, egy csak erre a célra használt, puha fogkefét is segítségül hívhatsz, amellyel óvatosan végig tudod sikálni az apró bemélyedéseket, lyukakat. A különböző gyártók eltérnek abban, hogy a használat közbeni tisztítás kapcsán mit javasolnak. Egyesek szerint a langyos vizes öblítés megfelelően kitisztítja a tölcséredet, mások semleges szappant, esetleg intim mosakodót ajánlanak. Mindemellett fontos, hogy minden menstruációs ciklus elején vagy végén legalább egyszer fertőtleníteni kell az intimtölcsért.

Mi is az a fertőtlenítés?

A menstruációs ciklus elején vagy végén fontos az intimtölcsér fertőtlenítése, mely lehetővé teszi, hogy semmilyen kórokozó ne tapadhasson meg és ne szaporoshasson el az eszköz felületén. A fertőtlenítésre, melyet sterilizálásnak is neveznek számos jól bevált módszer létezik, melyekkel egyszerűen megoldható a higiénikus használat. Amennyiben biztonságosabbnak érzed, egy ciklus során többször is fertőtlenítheted a kelyhedet, nem kell megvárni a végét vagy az elejét. Akkor ajánlott az intimtölcsért gyakrabban, akár minden felhelyezés előtt fertőtleníteni, ha hajlamosabb vagy a fertőzésekre, vagy ha éppen olyan helyen tároltad a tölcsért, amely mégsem volt annyira tiszta.

Femella Tipp: Fontos, hogy amikor egy újonnan vásárolt intimkelyhet szeretnél használatba venni, az első alkalom előtt mindenképpen fertőtleníteni kell.

A 3 legjobb módszer a fertőtlenítéshez

1. Kifőzés

A lehető legegyszerűbben úgy tudod fertőtleníteni az intimtölcséredet, ha egy erre kijelölt kis méretű, tiszta edényben kifőzöd. Először is forralj fel annyi vizet a lábasban, amennyi szépen ellepi az eszközt, ne érjen le a tölcsér alja. Ha felforrt a víz, egyszerűen dobd bele az előzetesen már alaposan átöblített intimkelyhet és figyelj rá, hogy a kifőzés során mindenhol ellepje a víz. Forrald így legalább 2-3 percig, lobogó vízben, ne aggódj, nem fog megolvadni. Ha kész vagy, öntsd ki a forró vizet és óvatosan vedd ki a kelyhed. Tedd egy tiszta felületre, és hagyd, hogy alaposan megszáradjon.

2. Mikrózás

A fertőtlenítést könnyedén elvégezheted a mikrohullámú sütőben is, ám ehhez javasolt egy erre a célra készített sterilizáló pohár vagy sterilizáló tojás beszerzése. Tedd a kelyhedet a sterilizáló pohárba, önts rá kellő mennyiségű vizet, majd tedd rá a pohár tetejét úgy, hogy a keletkező gőz majd távozni tudjon. Ezt követően tedd be a poharat a mikróba. Az, hogy milyen fokozaton és hány percig kell mikrózni az intimtölcsért, az a kehely márkájától és a mikrohullámú sütőd teljesítményétől függ. Általánosságban 5 percig szokták mikrózni az eszközöket, a lényeg, hogy a víz felforrjon és a keletkező gőz távozni tudjon. Nagyon vigyázz, hogy amikor kiveszed a sterilizáló poharat, ne égesd meg magad, ugyanis nagyon forró lesz a több perces mikrózást követően.

Rózsaszín hüvelykehely és sterilizáló pohár

3. Sterilizáló szerek

Számos vény nélkül kapható sterilizáló szer van kereskedelmi forgalomban:

  • tabletták: Hyperol tabletta, Milton tabletta
  • fertőtlenítő gélek
  • folyadékok: gyógyszertári hidrogén-peroxid, de drogériákban is kaphatóak különféle fertőtlenítő folyadékok: pl. Chicco
  • fertőtlenítő spray

Használatuk rendkívül egyszerű, mivel nem igényelnek forralást, így gyorsan fertőtleníthető velük az intimkehely. A sterilizáló tabletta folyadékban feloldva használható, csak bele kell dobni a menstruációs tölcsért a feloldott folyadékba és pár percig benne kell hagyni. A sterilizáló sprayt pedig csak egyszerűen rá kell fújni az intimtölcsérre, hagyni 2 percig állni majd megszáradni. Nagyon praktikus megoldás, ha éppen nyilvános wc-ben, utazás alatt szeretnél fertőtleníteni.

Femella Tipp: A gyógyszertári (3%-os) hidrogén-peroxid-oldat nemcsak fertőtlenítő, hanem fehérítő és színtelenítő szer is egyben.

Milyen gyakran kell tisztítani az intimkelyhet?

Az intimtölcsér használata során összességében elmondható, hogy a használat előtti alapos elmosást nem lehet megúszni, menstruációs vérzés alatt minden egyes felhelyezés előtt alaposan el kell öblíteni a kelyhet. Ha biztonságosabbnak érzed, minden alkalommal fertőtlenítheted is, a gyártók ajánlásától függően. Alapvetően a fertőtlenítő tisztítást minden menstruációs ciklus végén vagy elején egyszer kell elvégezni.

Az intimtölcsér tárolása

A menstruációs kelyhek tisztán tartásához hozzátartozik a megfelelő tárolás is. Amikor megkapod az intimtölcsért a gyártótól, a csomagban találsz majd legalább 1 eszközt, jellemzően egy kis zsákot vagy poharat a tároláshoz. Fontos, hogy fertőtlenítés után hagyd a kelyhed egy tiszta felületen, hogy alaposan megszáradjon, ne vizesen tedd bele a tartójába. Miután kiszáradt, tedd el a gyártótól kapott zsákba vagy tartóba, vagy ha szeretnél, további tárolókat, tojásokat is vásárolhatsz. Szintén nagyon fontos, hogy a tárolóeszközök szempontjából a tisztaság ugyanúgy fontos, mint a tölcsérek esetében, ne tegyünk bele egy fertőtlenített intimkelyhet egy piszkos, nedves tárolóba.

Femella Tipp: Kezdő és rutinos kehelyhasználóknak egyaránt jó, ha mindig lapul egy kisebb méretű tárolóeszköz a táskában, hiszen sose lehet tudni, mikor lesz rá hirtelen szükséged.

Segítség, elszíneződött az intimkelyhem!

Bármennyire alaposan és ügyesen tartja karban valaki a menstruációs tölcsérét, mégis előfordul, hogy a rendszeres használat során -főként az átlátszó eszköz- elszíneződik. Aggodalomra azonban semmi ok nincs, hiszen az elszíneződés egy több hónapja, éve használt kehelynél normálisan előfordul, kiemeltképp a bemélyedések, peremek mentén. Fontos, hogy megfelelően legyen öblítve és fertőtlenítve az eszköz, és ha ennek ellenére is elszíneződést tapasztaltsz, az nem baj, a kehely továbbra is biztonságosan használható. Ha zavar az elszíneződés, érdemes lehet a korábban már említett puha sertéjű, csak erre a célra használt, fertőtlenített fogkefével óvatosan dörzsölni a kehely felületét, főként az elszíneződés helyén, utána azonban mindenképp újra fertőtlenítsük az eszközt.

Femella Tipp: Ha valami tuti biztos fehérítő megoldásra vágysz, vásárolj a gyógyszertárban hidrogén-peroxid (3%) oldatot. Áztasd bele a kelyhed egy egész estére, és csak reggel vedd ki. Garantáltan el fog tűnni az elszíneződés, sőt, olyan lesz mint új korában. Ne aggódj, a hidrogén-peroxid fény hatására nagyon gyorsan elbomlik, így ha véletlenül benne feljeted a kelyhed akár napokig, semmi baja nem lesz.

Mit tegyek, ha nyilvános helyen kell tisztítanom a kelyhet?

Bizony az élet néha nem kívánságműsor és előfordulhat, hogy akár egy öblítést, akár egy fertőtlenítést nyilvános helyen kell megoldani. Semmi gond, vannak jól bevált praktikák, melyek segítségével kellemesebb lehet a folyamat. Fontos, hogy ilyen esetben szükséged lesz megfelelő eszközökre az intimkehely tisztításához, egyértelmű, hogy a kifőzés egy balatoni strand nyilvános mosdójában sohasem lesz opció. A fertőtlenítéshez ilyen extrém esetekben a sterilizáló spray lesz a megoldás, mely könnyedén elfér egy kistáskában is. Természetesen az első lépés mindig egy alapos, szappanos kézmosás legyen, esetleg kézfertőtlenítő használatával, hiszen nyilvános helyeken sokkal több baktérium leselkedik ránk. Hosszabb nyaralás során a mikrós sterilizálás működhet még, a sterilizáló tojások vagy poharak könnyen alkalmazhatók bármelyik mikróban. Vigyázz azonban, hogy a mikrohullámú sütőt helyesen állítsd be, ne égesd meg magad a forró eszközzel. Az öblítés megoldása eggyel könnyebb folyamat, hiszen nem lesz másra szükséged hozzá, mint langyos vízre és opcionálisan intim mosakodóra. Szerencsés esetben a wc mellett van tiszta csap is, ha pedig mégsem, kapható speciálisan erre a célra kifejlesztett fertőtlenítő kendő, mellyel ürítés után egyszerűen áttörölheted a kelyhed.

Femella Tipp: A biztonság kedvéért mindig legyen nálad végső megoldásként egy (mosható) betét vagy akár egy (applikátoros) tampon is, mert sajnos sose lehet tudni, hogy milyen körülmények fogadnak egy nyilvános vécében. Ha úgy érzed, nem sikerült az intimkelyhedet alaposan kiöblíteni, inkább ne kísérletezz. Jobb egy estén át inkább egy betét vagy tampon, mint egy hüvelyi fertőzés.

Összefoglalás

Az intimtölcsér kellemes, rutinszerű használatához hozzátartozik a megfelelő tisztítás is, melynek kulcsa a menstruáció alatt történő napi rendszerességű öblítés, a ciklus elején vagy végén a fertőtlenítés, valamint a száraz helyen történő tárolás. Számos szuper eszköz segítheti a menstruációs kelyhek tisztán tartását, érdemes a saját igényeidhez, életviteledhez mérten beszerezni a szükséges segédeszközöket. Nagyon fontos, hogy a kelyhet mindig alapos, szappanos kézmosás után tisztítsuk és ürítsük, a felhelyezésről nem is beszélve. Ha sikerül a neked legmegfelelőbb tisztítási módszereket megtalálni, hidd el, könnyű lesz beépíteni a mindennapi rutinodba is.

Források

Ezeket olvastad már?