Minden, amit tudni kell a méhen kívüli terhességről

·
7 perc olvasás
Méhen kívüli terhesség a petevezetékben, keresztmetszeti ábra

Sajnos nem minden áldott állapot örömteli a kismamák számára, 100-ból körülbelül 1-2 esetben az akár életveszélyt okozó méhen kívüli terhesség jön létre. Hogyan alakul ki a méhen kívüli terhesség és hogyan lehet felismerni? Milyen kezelésre lehet számítani? Lehet valamit tenni a méhen kívüli terhesség megelőzése érdekében? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Mit nevezünk méhen kívüli terhességnek?

Ideális esetben a hímivarsejt által megtermékenyített petesejt a petevezetéken és a méhkürtön keresztül 8-9 nap alatt a méhüregbe vándorol, majd beágyazódik. Amennyiben a megtermékenyített petesejt nem a méhüregbe ágyazódik be, abban az esetben méhen kívüli terhességről beszélünk. Ilyenkor a beágyazódás leggyakrabban (90%-ban) valamelyik petevezetékben történik meg, de a terhesség létrejöhet a petefészekben, a méhnyakban, vagy akár a hasüregben is. A nem megfelelő helyen történő fogantatás miatt az embrió nem képes normál ütemű fejlődése, melynek következtében elhalálozik. A méhen kívüli terhesség előfordulása szerencsére elég ritka, a statisztikai adatok szerint csupán a terhességek 0.8-2%-át teszik ki. Ennek ellenére egy rendkívül fontos témáról van szó, hiszen szélsőséges esetben akár életveszélyes állapotról is beszélhetünk.

Méhen kívüli terhesség ábrázolása egy női testen

A méhen kívüli terhesség első tünetei

Mivel a beágyazódás miatt tulajdonképpen létrejön a terhesség, az arra jellemző tünetek gyakran megjelenhetnek méhen kívüli terhesség esetén is. Sok esetben mellfeszülés, hányinger, hányás, hangulatváltozás, gyakori vizelési inger jelentkezik, majd a menstruáció elmaradása egyre biztosabban jelzi a terhességet. Ezt követően a méhen kívüli terhesség első komoly gyanújele a vérzés kimaradása után jelentkező barnás (kávéaljszerű) vérzés. Amennyiben ilyet tapasztalunk, azonnal orvoshoz kell fordulni. A méhen kívüli terhességet gyakran jelzi a barnás vérzésen túl enyhe, húzó jellegű alhasi és/vagy deréktáji fájdalom, éles hasi görcsök, végbéltáji fájdalom, szédülés és ájulás is. Továbbá egyes nők a hasi fájdalom váll felé érződő kisugárzásáról számoltak be.

Kimutatja-e a méhen kívüli terhességet a terhességi teszt?

Igen, a méhen kívüli terhesség pozitív terhességi tesztet eredményez, mely az orvos számára is fontos differenciáldiagnosztikai lépés a diagnózis megalkotásában. A legtöbb terhességi teszt a vizeletben található hCG nevű hormon (humán korion-gonadotropin) mennyiségét méri, mely a további, terhességhez nélkülözhetetlen hormon termelését serkenti. Méhen kívüli terhesség esetén a pozitív teszt oka a beágyazódást követően megemelkedett hCG-szint.

Pozitív terhességi teszt méhen kívüli terhesség esetén

Mik lehetnek a méhen kívüli terhesség okai?

A méhen kívüli terhesség kialakulásának hátterében álló okot sok esetben nem lehet egyértelműen beazonosítani. Rengeteg tényező vezethet az állapot kialakulásához:

  • ha már korábban is volt méhen kívüli terhességed,
  • főként a petesejt méhüregbe történő vándorlását nehezítő vagy megakadályozó faktorok veszélyesek,
  • a méhkürtben lévő összenövések vagy hegesedések, mely korábbi betegségek, például petevezeték-gyulladás, hasüreg-gyulladás, vagy akár endometriózis miatt is kialakulhattak,
  • szexuális úton terjedő fertőzések, például a gonorrhea vagy a klamídia gyulladást okozhatnak a petevezetékben és más közeli szervekben, és növelhetik a méhen kívüli terhesség kockázatát,
  • petevezetéket érintő nőgyógyászati műtétek,
  • hasüregi műtétek,
  • daganatok,
  • petefészekciszta,
  • fogamzásgátló spirál használata: bár spirál alkalmazása mellett eleve már a teherbeesés esélye is minimalizálódik, de ha mégis bekövetkezne a terhesség, akkor az sajnos 50%-os valószínűséggel méhen kívüli terhesség lesz,
  • dohányzás,
  • hormonális termékenységi kezelések.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az in vitro megtermékenyítésen, azaz a szervezeten kívüli, vagy úgynevezett mesterséges megtermékenyítésen vagy hasonló kezeléseken átesett nőknél nagyobb a valószínűsége a méhen kívüli terhességnek, sőt, maga a meddőség is növelheti a kockázatot. Amennyiben a kórelőzményben méhen kívüli terhesség, esetleg meddőség szerepel, sajnos fokozottabb a veszélye egy következő méhen kívüli terhesség kialakulásának. A korábbi betegségek mellett az életkor is fontos tényező lehet, ugyanis a 35 év feletti nők esetében gyakrabban alakul ki méhen kívüli terhesség fiatalabb társaikhoz képest. A babatervezés szempontjából eleve kerülendő dohányzás szintén növelheti a méhen kívüli terhesség kialakulásának kockázatát, így saját magunk és leendő utódunk érdekében érdemes azt mellőzni.

Mit tegyünk, ha méhen kívüli terhességre gyanakszunk?

A válasz egyértelmű: azonnal keressük fel nőgyógyászunkat. A méhen kívüli terhesség szövődményeként kialakulhat hasüregi vérzés, mely súlyos, akár életveszélyes állapothoz is vezethet, ezért kiemelt fontosságú a minél korábbi diagnosztizálás és kezelés. Érdemes már a legelső gyanújeleket követően egy megbízható terhességi tesztet elvégezni, mely már a beágyazódást követő 5. napon képes kimutatni a terhesség jelenlétét. Ezt követően ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni, súlyos tünetek (éles alhasi görcs és nagyobb mennyiségű, rendellenes vérzés, ájulás) tapasztalása esetén pedig azonnal mentőt kell hívni, mert sajnos ez életveszélyes állapot.

Milyen vizsgálatok szükségesek a méhen kívüli terhesség megállapításához?

A méhen kívüli terhesség diagnosztizálását mindenképpen nőgyógyász szakorvos végzi. A gyanújeleket követően még az orvos felkeresését megelőzően érdemes csinálni egy terhességi tesztet, ezzel is gyorsítva a folyamatot és kizárni esetleg más betegségek kockázatát. A nőgyógyász ezt követően hüvelyi ultrahanggal tudja megállapítani a méhen kívüli terhességet, melyet vérvizsgálat követ a terhességi hormon (hCG) szintjének megállapítására. Az ultrahang és a vérvizsgálat segítségével a nőgyógyász megállapítja a méhen kívüli terhességet, majd tájékoztatja az érintett nőt a további kezelési lehetőségekről. Ezen felül szükséges lehet hasi ultrahangvizsgálat, mely a terhesség megerősítésére vagy a belső vérzés mértékének megállapítására alkalmas.

Milyen kezelésre lehet számítani, mindenképpen műtétre van szükség?

A méhen kívüli terhesség orvosi diagnózisát követően az állapottól függően eltérő kezelésekre lehet számítani, nem minden esetben van szükség műtéti beavatkozásra. A “legideálisabb” esetben az embrió a lehetetlen fejlődési körülmények miatt pár napon belül elhalálozik, és megtörténik a spontán vetélés és a szervezet spontán gyógyulása, azonban ez jóval ritkább. Fontos, hogy ilyen esetben is szükséges az orvosi megerősítés és a folyamatos kontroll. Még spontán gyógyulás után is elengedhetetlenek az utóvizsgálatok az esetleges szövődmények elkerülése, mielőbbi felismerése érdekében.

A méhen kívül kialakult terhesség gyógyítása különböző gyógyszeres kezelésekkel is elérhető, ám csak nagyon korai felismerés esetén. A korai, vérzés nélküli méhen kívüli terhességet leggyakrabban a Metotrexát nevű gyógyszerrel kezelik, amely megállítja a sejtek növekedését és így gyakorlatilag megszünteti a terhességet, illetve csökkenti az immunrendszer működését is. A gyógyszert injekció formájában adják be, egyszeri adagban.

Méhen kívüli terhesség műtéti kezelése, női medencéből az egyik petefészek eltávolítva

Előrehaladottabb állapotban a terhesség műtéti eltávolítására van szükség, melyet a kialakulás helyétől függően különböző orvosi beavatkozásokkal végeznek el. Az eljárás kiválasztása a vérzés és a károsodás mértékétől függ, valamint attól, hogy a petevezeték megrepedt-e már az oda beágyazódott petesejt növekedésétől. A műtét szempontjából fontos tényező a másik petevezeték állapota is. A műtétek közül a laparoszkóppal történő kiágyazás a legkíméletesebb a szervezet számára. A kisebb műtét során 4 apró kis metszést ejtenek a hasfalon, melyen keresztül operatív eszközökkel kiágyazzák a rossz helyen lévő embriót. Amennyiben a méhen kívüli terhesség előrehaladottabb állapotban van és hasűri vérzés lépett fel, nagyobb hasi metszésre és azonnali hasüregi műtétre van szükség, mely sok esetben a petevezeték teljes eltávolításával járhat.

Megelőzhető-e a méhen kívüli terhesség?

Jelenleg sajnos nincsenek konkrét prevenciós módszerek, eszközök a méhen kívüli terhesség kiküszöbölésére, alapvetően bármelyik megtermékenyülés során előfordulhat, hogy a zigóta rossz helyen ágyazódik be. Érdemes tudni, hogy milyen rizikótényezők játszhatnak szerepet a méhen kívüli terhesség kialakulásában, így azok figyelemmel kísérése preventív tényező lehet. A dohányzás abbahagyása több szempontból alapvetően is javasolt, nincs ez másképp a nőgyógyászati betegségek esetén sem. Amennyiben nem tervezel babát, az óvszerrel történő védekezés megvéd a nemi úton terjedő betegségektől is, mely csökkenti a méhen kívüli terhességhez vezető rizikótényezők kialakulásának kockázatát.

Femella-tipp: Ha korábban volt méhen kívüli terhességed vagy bármilyen komolyabb nőgyógyászati betegséged, a babatervezés előtt érdemes nőgyógyász szakorvossal konzultálni.

Méhen kívüli terhesség a petevezetékben, keresztmetszeti ábra

Lehetséges-e a babavárás egy méhen kívüli terhesség után?

Természetesen igen. Amennyiben nem volt szükség bizonyos női nemi szervek műtéti eltávolítására, a továbbiakban lehetséges egészséges terhesség kihordása. Az egyik oldali petevezeték műtéti eltávolítása után is létrejöhet várandósság, érdemes azonban fokozott orvosi kontrollal tervezni a babavárást. Fontos szem előtt tartani, hogy a lezajlott méhen kívüli terhesség 10%-kal növeli a kockázatát egy újabb méhen kívüli terhesség kialakulásának. Amennyiben ennek következtében szükség volt valamilyen gyógyszeres kezelésre, a nőgyógyász javaslatának megfelelően pár hónapnak el kell telnie a következő várandósság tervezése előtt.

Femella-tipp: Ha a kórelőzményedben szerepel méhen kívüli terhesség, és babát szeretnél, érdemes a teherbeesési esélyedet maximalizálni a tudatos cikluskövetéssel, vagy akár a szimptotermális avagy termékenységtudat módszerrel.

A méhen kívüli terhesség utáni lelki felépülés

Nem szabad megfeledkeznünk a lelki folyamatokról sem. Akár a nem kívánt terhességed lett méhen kívüli, akár a várva-várt terhességet kell befejezni orvos által, mind-mind lelki teher és a teljes felépüléshez idő és türelem szükséges. Íme néhány emlékeztető:

  • Nem a te hibád. Méhen kívüli terhessége bármelyik nőnek lehet sajnos, annak is aki makk egészséges. Ez egyébként akkor is igaz, ha a terhességeddel minden rendben volt, de spontán vetéléssel fejeződött be. Sajnos egyik esetben sem ritka, hogy a nőknek bűntudata van, azonban szeretnélek megerősíteni, hogy ez nem a te hibád. Ha neadjisten valaki ennek az ellenkezőjét mondja, arra ne hallgass.
  • Az orvostudomány jelenlegi állása szerint lehetetlen az embriót megmentetni, lehetetlen “átültetni” például a petevezetékből a méhbe. Így mindenképpen szükséges a terhességmegszakítás. Ez a kismama életét menti meg.
  • A méhen kívüli terhesség művi befejezése nem abortusz. Hiszen az abortusz definíció szerint a méhen belüli, tehát a “normál” terhességek művi befejezése. Tehát logikusan következik az a tény, hogy méhen kívüli terhességet nem lehet abortusszal befejezni. A méhen kívüli terhességet csakis gyógyítani lehet terhességmegszakítással.

Femella Tipp: Nem szégyen, sőt, kifejezetten bátor dolog, ha szakember (pszichológus) segítségét kéred a veszteség, gyász feldolgozásához. Sokat segíthet az is, ha olyan nőkkel beszélgetsz erről, akik már ezt átélték. Hiszen az mindig támogató erejű, hogy érzed és tudod is, hogy nem vagy egyedül.

Források

Ezeket olvastad már?