Az intimkehely felhelyezése 5 lépésben - kezdőknek és haladóknak egyaránt

·
7 perc olvasás
Intimtölcsér C hajtogatása

Problémáid adódtak az intimkehely felhelyezésével? Szivárogni kezdett, kényelmetlen, esetleg alig sikerült kivenni? Hidd el, nem vagy egyedül: a menstruációs tölcsér használatának “oroszlánrésze” a kehely hüvelybe helyezése, melynek kudarca sokszor elveszi a nők kedvét a további próbálkozástól és a biztonságos rutin kialakításától. Kitartás, sikerülni fog! Cikkünkben 5 egyszerű lépésben írjuk le az intimtölcsér helyes felhelyezésének folyamatát, továbbá több hajtogatási technikát is bemutatunk.

Intimtölcsér C hajtogatása

A tamponok és betétek intimkehelyre cserélése rendkívül környezet- és pénztárcabarát megoldás, ám legtöbben mégis a kényelem miatt választják a menstruációs tölcséreket. Az orvosi szilikonból készült kehely alakú eszköz a hüvelyfallal vákuumot képezve gyűjti össze a menstruációs vérzést, melyet 10-12 óra alatt elegendő egyszer kiüríteni. Az intimtölcsér éjszaka is nyugodtan viselhető, sőt, rutinos használók sportolás, úszás, síelés közben is biztonsággal alkalmazzák. A kényelmi funkciókhoz hozzátartozik, hogy a menstruációs kehely viselés során egyáltalán nem érezhető, helyes felhelyezés esetén nem csúszik el, nem szivárog, nem lesz kellemetlen szaga sem. Mindezekhez szükség van a megfelelő méretű, típusú intimtölcsér kiválasztására, mely kulcsfontosságú a rendszeres és kényelmes használat szempontjából. Fontos, hogy ebben is a saját testedre hallgass, ha nem vagy elégedett, próbálj ki egy másik típusú hüvelykelyhet.

A menstruációs tölcsér használatának rutinná válása általában a felhelyezés sikerességén múlik, melyet részletesen bemutatunk nektek lépésekre bontva. Nulladik lépésként az első próbálkozáshoz vegyél egy nagy levegőt, lazulj el, légy türelmes magaddal, a feszültség a hüvely izomzatára is negatív hatással van.

1. Előkészületek - a kehely fertőtlenítése

Nagyon fontos, hogy az újonnan megvásárolt intimtölcsért használat előtt mindenképp alaposan fertőtleníteni kell. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy egy tiszta, kis méretű edényben vizet forralsz, majd a gyártó ajánlásától függően a kelyhet 3-7 percig forralod benne. Ezt követően öblítsd le az eszközt langyos vízzel, majd egy tiszta felületen hagyd kiszáradni, vagy töröld szárazra. Ha nem szeretnél lábosban intimtölcsért forralni, mikrohullámú sütőben is elvégezheted az eszköz fertőtlenítését. Ehhez többfajta sterilizáló poharat, tartót lehet már beszerezni, melyekben könnyedén elvégezhető a kehely fertőtlenítése. A menstruációs tölcsér fertőtlenítését érdemes minden ciklus után elvégezni, melynek segítségével nem csak a kellemetlen fertőzéseket kerülöd el, hanem az eszköz élettartamát is megnöveled.

2. Alapos kézmosás

Természetesnek tűnik, mégis nagyon fontos kiemelni: a hüvelykehely felhelyezése előtt higiéniai okok miatt alaposan, szappannal kezet kell mosni.

3. Helyezkedj el kényelmesen, és lazíts

A hüvelykehely felhelyezéséhez relaxált gátizmokra lesz szükséged, ezért elsőként egy olyan pozíciót válassz, amelyben kellőképpen el tudsz lazulni. A legtöbben guggolva, széttárt lábakkal, a WC-n ülve, vagy felette enyhén rogyasztott térdekkel szokták a felhelyezést elvégezni, de nyugodtan kipróbálhatod fekve is. Kezdésnek kipróbálhatod, hogy állás közben az egyik lábadat a WC-ülőkére vagy a kádra helyezed, a másikat pedig enyhén behajlítod, és úgy teszed fel a kelyhet. Bátran kísérletezz, a legfontosabb, hogy megtaláld a számodra legkényelmesebb és legegyszerűbb pozitúrát. Ha azon aggódsz, hogy minden csupa vér lesz, több pozícióban is kipróbálhatod a felhelyezést olyankor, amikor nem menstruálsz. Ilyen esetben azonban számolnod kell azzal, hogy a méhszáj fekvése magasabb lesz. Nyugodtan használj síkosítót az első próbálkozások során, hogy minél könnyebb legyen felhelyezni az eszközt.

Femella Tipp: Az első néhány alkalommal érdemes a zuhanyzóban vagy a WC felett elhelyezkedve próbálkozni a “balesetek” elkerülése végett.

4. A hüvelykehely hajtogatása

Az intimtölcsért felhelyezés előtt többféle módon lehet összehajtani, érdemes a felhelyezés előtt picit begyakorolni az adott mozdulatsort. Egyes hajtogatási módok célja hogy a menstruációs kehely minél kisebb méretű legyen, ezáltal könnyebb lesz a hüvelybe helyezni, míg más módszerekkel a tölcsér kinyílása, kipattanása fog egyszerűen megtörténni. Itt is érvényes az örök szabály: nyugodtan próbálj ki több hajtogatási módot, kísérletezz, találd meg a hozzád leginkább illőt. Cikkünkben 6 hajtogatási módszer közül választhatsz személyes igényeid szerint, ezek közül biztosan meglesz a befutó.

A legnépszerűbb az úgynevezett C-hajtás (C-fold). Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy két ujjal összelapítod a tölcsért, majd pedig a másik kezeddel egyszerűen ketté hajtod, egy dupla C betű alakját formázva meg a kehely széléből.

Amennyiben a C-hajtás mégsem válik be (például nem nyílik ki megfelelően a tölcsér a hüvelybe helyezés során), számos egyéb hajtogatási módszert kipróbálhatsz még. Nagyon népszerű az úgynevezett benyomott, vagy “punch down” hajtogatási mód, melyhez először szintén ketté kell hajtanod az összelapított intimtölcséredet. Ezt követően egyszerűen nyomd be egy ponton a kehely peremét, és próbáld meg megtartani a felhelyezés közben. A benyomott hajtogatási móddal könnyebben ki fog nyílni a tölcsér a hüvelyben.

Ha a hajtogatás során a lehető legkisebb méret elérése a cél, próbáld ki az úgynevezett háromszög hajtást. Az eddigiekhez hasonlóan lapítsd össze a kelyhet, majd az egyik sarkát húzd el lefelé a tölcsér alja felé. A végeredmény egy lapított, háromszög alakú intimtölcsér lesz, amelyet könnyű a hüvelybe helyezni. A háromszög hajtás egy másik változata szerint az összelapított kehely sarkát nem kell egészen a tölcsér aljáig lehúzni, hanem csak a közepéig, így a végeredmény az úgynevezett 7-es hajtás lesz.

Ha az eddig felsorolt hajtogatási módok még mindig nem az igaziak, próbáld ki az origami hajtást, amely szintén a felhelyezés folyamatát fogja megkönnyíteni kis mérete miatt. Nyomd be egy ponton az intimkehely peremét egészen a tölcsér belsejébe, majd a másik kezeddel teljesen hajtsd rá a kehely oldalát. Ezt követően húzd ki az ujjadat a hajtás alól, és kész a tampon méretűre összehajtogatott menstruációs tölcsér.

Az S-hajtás nagyon hasonló a C-hajtáshoz, ám az összelapított intimtölcsért “duplán” kell összehajtanod úgy, hogy a pereme egy S betű alakját formázza.

Intimkehely hajtogatási módszerek

5. A menstruációs kehely elhelyezése

Miután kényelmesen elhelyezkedtél és behajtogattad az intimkelyhed, óvatosan próbáld meg felhelyezni a hüvelybe, hasonlóan, mint egy tampont. Amikor az eszköznek több, mint a fele már a hüvelyben helyezkedik el, óvatosan engedj a szorításból. Amikor az intimtölcsér a megfelelő helyen van, engedd el, hogy kinyílhasson és létrejöhessen a vákuum. Amikor ez megtörtént, érdemes ellenőrizni, hogy valóban jó helyre történt a felhelyezés, ellenkező esetben előfordulhat, hogy szivárogni fog. Amikor úgy érzed, hogy megfelelő a hüvelykehely elhelyezkedése, fogd meg a szárát, és próbáld meg lefelé picit meghúzni, nagyon óvatosan. Ezzel a mozdulattal a kehely be fog ugrani a helyére akkor is, ha túl magasra helyezted volna, és valahol be lenne nyomódva az oldala. Ha kialakult a vákuum, érezni fogod, hogy lefelé nem mozdul el a tölcsér, nem csúszik ki. Ezen felül az ellenőrzéshez segítség lehet, ha 360 fokban megpróbálod megforgatni az intimtölcsért, vagy pedig az oldalánál körbetapogatod. Ha addig nem nyílt ki mindenhol a kehely, így biztosan szétpattan majd, ezt követően az óvatos lefelé húzás ismét javasolt ellenőrzés céljából. Amennyiben a hüvelykehely a húzásra elmozdul, vedd ki, és próbáld meg újra a felhelyezést. Ugyanez érvényes arra az esetre, ha érzed, hogy valahol nyom, vagy ha folyamatos vizelési ingert tapasztalsz. Ilyen esetben inkább fuss neki újra, hidd el, némi gyakorlás után sikerülni fog. Ha úgy érzed, nyugodtan használj síkosító folyadékot az első pár felhelyezés során.

Femella Tipp: Az első néhány alkalommal érdemes egy tisztasági betétet is behelyezni a fehérneműbe, csak a biztonság kedvéért.

Ha sikerült kényelmesen felhelyezned az intimtölcséredet, nincs más dolgod, mint felhőtlenül élni a szokásos mindennapjaidat. Ha reggel tetted be a menstruációs tölcsért, elegendő, ha a délután folyamán, vagy kora este üríted ki. Mindenképp olvasd el a saját eszközöd gyártójának ajánlását, a legtöbb esetben vérzéstől függően 8-12 órán keresztül hordható az intimkehely ürítés nélkül.

Az intimtölcsér kivétele

Ahhoz, hogy kivedd a hüvelyedből a kelyhet, egy alapos kézmosás után szintén egy kényelmes, laza pozíció megtalálása lesz a kulcsmozzanat. Javasoljuk, hogy az első alkalmakkor a WC-n ülve próbáld meg eltávolítani a tölcsért, így az ürítés is egyszerűbb lesz és a hüvelyfal izmai is lazábbak, ha nem tartod magad. Lehet, hogy széttárt lábakkal guggoló pozícióban még egyszerűbb lesz kivenned a kelyhet, kísérletezz nyugodtan. Miután megtaláltad a neked legmegfelelőbb pozitúrát, lazulj el, vegyél egy mély levegőt, majd dugd a mutató és a hüvelykujjadat a hüvelyedbe. Ezt követően az úgynevezett csippentőfogással próbáld meg elérni az intimkehely szárát, majd pedig a tölcsér alját. Lassan fogd meg, majd nyomd össze a kehely alját, melynek hatására a vákuum megszűnik, és könnyedén ki tudod húzni az eszközt a hüvelyedből. Az összegyűjtött menstruációs vért ürítsd a WC-be, majd jöhet a tisztítás, szárazra törlés, és kész is. Jöhet az újabb felhelyezés. Fontos, hogy mikor elérted az intimtölcsér szárát, ne próbáld meg hirtelen kirántani az eszközt a hüvelyből. A vákuum miatt egy ilyen erős rántás kellemetlen érzést okozhat.

Rózsaszín hüvelykehely női kezekben

Összegzés

Köztudott, hogy az intimtölcsér használatában a felhelyezés az a mozzanat, amikor sok nő feladja a harcot, vagy legalábbis egy időre szünetelteti a kehelyviselést. Ne hagyd, hogy a kezdeti nehézségek elvegyék a kedvedet, némi gyakorlás után biztosan sikerül kialakítani a helyes rutint. Fontos, hogy adj időt magadnak a kísérletezésre, ne várd, hogy első alkalommal minden sikerül majd. Kitartást, az eredmény mindenképp kárpótol majd!

Források

Ezeket olvastad már?