Menstruáció terhesség után

·
5 perc olvasás
Szárnyas betét szülés után

A hosszú szünet után rég nem látott vendégként érkezik meg az újdonsült édesanyák mindennapjaiba a menstruációs vérzés. Mint ahogy a női ciklus kapcsán megszokhattuk már, természetesen a menzesz terhesség utáni visszatérése is teljesen egyedi, minden nőnél más és más. Mivel nincsenek „szabályok”, számos kérdés, aggodalom felmerülhet. Mikor kell megjelennie az első vérzésnek? Vajon minden visszatér a megszokott kerékvágásba, vagy teljesen más lesz a havi ciklus? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A várandósság és a szülés során a nők teste és lelke számtalan változáson megy keresztül. Van, aki örömmel fogadja ezeket, míg mások nehezebben barátkoznak meg az újdonságokkal, melyek valljuk be, sok-sok kellemetlenséget tudnak okozni az anyai örömök mellett. Mindemellett megnehezíti a nők dolgát az is, hogy bár felkészültnek érzik magukat a gyermekágyi időszakra, mindig jöhetnek meglepetések. Nincs ez sokkal másképp a menstruációs ciklus kapcsán sem, mely jelentős változásokon mehet keresztül a terhesség és szülés következtében.

Mikor jelentkezik az első menstruáció a szülés után?

Talán nem meglepő, hogy a szülés utáni első menzesz időpontját nem lehet pontosan meghatározni, hiszen számos tényező befolyásolhatja. Egyrészt függ az egyén ciklusának sajátosságaitól, hormonháztartásának változásaitól, és bizony a csecsemő szoptatásától is. Azok az édesanyák, akik anyatejes táplálásban részesítik gyermeküket, gyakran a szoptatás megszüntetéséig nem tapasztalnak menstruációs vérzést. Így előfordulhat, hogy a szülést követő 1-2 évben, vagy akár hosszabb időtartamban egyáltalán nem kell a menzesszel számolni. Ennek oka, hogy a szoptatás alatt magas a vér prolaktin-koncentrációja, mely az agyalapi mirigyben termelődő, az anyatej kiválasztódásáért felelős hormon. A prolaktinnövekedés gátolja a peteérésért felelős hormonok, többek között a tüszőérlelő hormon termelődését, így az ovuláció és a menstruációs vérzés is elmarad. Sajnos vagy nem sajnos, ez nincs kőbe vésve, számos nő a rendszeres anyatejes táplálás mellett is tapasztal menstruációs vérzést. Természetesen ez is teljesen rendben van, nagy egyéni eltérések lehetnek a menstruációs vérzés megjelenésében. Azok a nők, akik nem szoptatnak, jellemzően hamarabb tapasztalják a menzeszük megjelenését, a szülés után körülbelül 6-8 héttel már jelentkezhet az első vérzés.

Egy skót kutatás eredménye szerint, melynek során több, mint 800 nőt vizsgáltak meg szülés után, a szoptató nők 25,7%-ánál a 6-12. héten, 20%-ánál a 12-18. héten, 14,3%-ánál pedig a 18-24. héten jelentkezett először valódi menstruációs vérzés. Ezzel szemben a nem szoptató nők 47,3%-ánál 6 héten belül, és 45,4%-ánál pedig 6-12 héten belül állt helyre a menzesz, mely jóval korábbi időpont a szoptató édesanyákhoz képest.

Vérzés közvetlenül a szülés utáni napokban

Elsőként fontos tisztázni, hogy a szülés utáni napokban jelentkező vérzés még nem menstruációs vérzés, hanem a méh regenerálódásával járó természetes folyamat. Az úgynevezett gyermekágyi vérzés, vagy lochia természetes úton történő szülés és császármetszés esetén is egyaránt megjelenik, és a szüléstől számítva körülbelül a 6. hétig tart, de egyes esetekben 12 hétig is elhúzódhat. Oka, hogy a szülés után leváló méhlepény helyén egy seb keletkezik a méhfalban, mely a méhizomzat gyors összehúzódása és a gyógyulás miatt váladékozik, vérzik. A szülést követő első napokban a gyermekágyi vérzés általában sötétvörös színű, ami erős menstruációs vérzéshez hasonlíthat. Ettől semmiképp sem kell megijedni, természetes, hogy így gyógyul a méh nyálkahártyája. Az első hét után a vérzés színe jellemzően sötétbarna lesz, majd a hetek múlásával egyre átlátszóbb, sárgás-fehér színűvé válik. Fontos, hogy a vérzés csillapítására sem tampon, sem pedig intimkehely használata nem ajánlott. Ennek oka a sebgyógyulás elősegítése, valamint a fertőzések elkerülése.

Meg fog változni a menstruáció a szülés után?

A szülés utáni első néhány menstruációs vérzés jellemzően más lesz, mint a megszokott menzesz. Előfordulhat, hogy az első időszakban rendszertelen lesz a ciklus, illetve gyakran erősebb vérzés is tapasztalható a terhesség utáni időszakban. Ezzel szemben sok nő számol be arról, hogy a terhesség után visszatérő menzeszénél gyengébb vérzést tapasztal. Itt is érvényes az oly sokat említett „aranyszabály”, mely szerint valamennyi verzió rendben van. Egy a fontos, hogy próbálj meg türelmesnek lenni a testeddel. Hatalmas változásokon ment keresztül, idő kell neki, mire visszarendeződik, ám az is előfordulhat, hogy egy teljesen új egyensúlyra talál majd. A terhesség utáni első menstruációs vérzés nemcsak mennyiségében, de minőségében is eltérő lehet a korábbi évek során megszokottnál. A hüvelyen át távozó vérben előfordulhatnak ugyanis kisebb vérrögök, melyektől nem kell megijedni, nagy mennyiségük és egyéb furcsaságok (például kellemetlen szagú vérzés) esetén azonban érdemes szakorvossal konzultálni.

Szárnyas betét szülés után

Mikortól használhatok intimtölcsért vagy tampont a terhesség után?

A menstruációs kehely vagy a tampon használatát a szakorvosok ajánlása szerint a közvetlenül szülés után megjelenő úgynevezett gyermekágyi vérzés, azaz lochia során mellőzni kell. A méhizomzat és a hüvely óriási munkát végzett, mely bizony jelentősen megterheli a szöveteket, ezért idő kell a regenerálódáshoz.

Femella Tipp: A gátizmok rendszeres edzése Kegel-gyakorlatokkal nemcsak gyorsabbá teszi a szülést követő regenerálódást, de magát a szülés folyamatát is megkönnyítheti.

Ezekre a napokra, hetekre maradnak a betétek, esetlegesen menstruációs bugyik, fő a biztonság és a fertőzések elkerülése. A leggyakoribb tanács szerint a szülés után 6-8 héttel lehet először elgondolkozni a hüvelybe helyezhető eszközök használatán, ám minden esetben egyéni mérlegelés szükséges. A tampon, intimtölcsér használatáról mindenképp konzultálj szülész-nőgyógyászoddal, mielőtt újra nekilátsz. Fontos, hogy ha már az első néhány hónapban visszatér a menstruációd, számolj a ciklusod változásaival, előfordulhat ugyanis, hogy nagyobb méretű kehelyre vagy tamponra lesz szükséged.

Femella Tipp: Mivel a szülést követően a menstruációs ciklus számos változáson mehet keresztül, érdemes készülni a „meglepetésekre”. Ha elmész otthonról, mindig lapuljon a táskádban egy menstruációs kehely, tampon (amennyiben már biztonsággal használhatod őket) vagy betét, „jobb félni mint megijedni” jeligére.

Irány az orvos!

Habár sokszor türelemre intettünk, vannak esetek, amikor rendkívül fontos, hogy időben felkeresd szülész-nőgyógyászod. Amennyiben a szülés utáni napokban jelentkező ún. gyermekágyi vérzés eltér a fentebb leírtaktól, azaz például nagy mennyiségű, erős élénkpiros színű, nagyobb vérrögök vannak benne, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy a nem megfelelően ellátott szülési seb, méhlepény-rendellenesség, vagy pedig a méhben maradt méhlepény részlet okozza a vérzést, melynek ellátása minden esetben szakorvosi kompetenciát igényel. Fokozottan igaz ez azokra az esetekre, amikor a rendellenes vérzést erős alhasi fájdalom, görcs kíséri, mely szintén súlyos problémára is utalhat. A gyermekágyi vérzés kellemetlen szagúvá válása esetén is érdemes a szülész-nőgyógyász felkeresése, hiszen a szagos váladék fertőzésre utal. Amennyiben már 3-4 hete teljesen abbahagytad a szoptatást, és még mindig nem jelentkezett menstruációs vérzés, érdemes konzultálni a nőgyógyászoddal. A vérzések elmaradásának számos oka lehet. Könnyen lehet, hogy csak több időre van szüksége a szervezetednek a korábbi működés visszaállításához.

Összegzés

A terhesség és a szülés óriási változásokat indukál a női szervezetben, melynek hatására a menstruációs ciklus is megváltozik. A szülés utáni első menzesz megjelenésének időpontja egyénenként nagyon változó, jelentősen függ például a szoptatástól. Fontos, hogy légy türelmes magaddal, a szervezetednek idő kell, mire regenerálódik és újra egyensúlyba kerül.

Források

  • Sharman A. Menstruation after childbirth. J Obstet Gynaecol Br Emp. 1951;58:440-5. PMID: 12255260.
  • Chao S. (1987). The effect of lactation on ovulation and fertility. Clinics in perinatology, 14(1), 39–50.
  • nogyogyaszatikozpont.hu
  • mayoclinichealthsystem.org

Ezeket olvastad már?