A fehér folyás okai és típusai

·
7 perc olvasás
A termékeny nyák, fehér folyás

Bár a fehér hüvelyváladék egyesek számára riasztónak tűnhet, azonban a legtöbbször nincs miért aggódnod, hiszen csakúgy, mint a barna folyás, a legtöbb esetben ez is teljesen normális jelenség. Sőt mi több, a fehér folyás az egészséges menstruációs ciklus jele is. A hüvelyváladékod gyakorlatilag támpontot ad, hogy a ciklus melyik fázisában vagy éppen (amennyiben nem használsz hormonális fogamzásgátlót). Ha már alkalmazod a szimptotermális-módszert, akkor ez a cikk számodra nem sok újdonságot rejt. Vannak azonban sajnos olyan esetek, amikor a fehér folyás fertőzést jelez, például gombás vagy bakteriális fertőzést. Ám ezeket a fertőzéseket más tünetek is kísérik, például viszketés, égő érzés, és sok esetben a szaguk is kellemetlen. Ha azt tapasztalod, hogy a hüvelyváladékod hirtelen megváltozik, büdös lesz, csíp vagy viszket, azonnal fordulj nőgyógyászhoz.

Normális jelenség-e a fehér folyás?

A legtöbb esetben igen. Ez a folyás nem feltétlenül fehér ám, hanem inkább átlátszó, nyúlós, tojásfehérjés állagú. Nem mindig szagtalan, de semmiképpen sem büdös. Ez a termékeny nyák, ami az ösztrogénnek köszönhetően az ovulációhoz közeledve jelentkezik. Ez kell a spermiumoknak ahhoz, hogy felúszhassanak és megtermékenyíthessék az esetlegesen kilökődött petesejtet. Tehát ahhoz, hogy természetes úton teherbe ess, mindenképpen szükséges ez a fajta hüvelyváladék: a bőséges és tojásfehérjés állagú méhnyaknyák.

Femella Tipp: A termékeny nyák mennyisége természetesen nem minden nőnél egyforma, valaki napokon keresztül bőségesen tapasztalja, valaki pedig csak éppenhogy. Ha te az utóbbi vagy, és mielőbb teherbe szeretnél esni, jól jöhet, ha szedsz valamilyen nyákoldót (köptetőt), mert ezek a gyógyszerek növelhetik a méhnyaknyák mennyiségét is.

A termékeny nyák, fehér folyás

Fehér folyás fogamzásgátló abbahagyása után

Sok nő, aki évekig fogamzásgátló tablettát szedett (így nem volt ovulációja tehát termékeny nyákja sem) a tabletta abbahagyása után meglepődik, esetleg meg is ijed, amikor visszatér ez a teljesen természetes fehér folyás. Mivel a tabletta (és az összes egyéb hormonális fogamzásgátló: injekció, implantátum, hüvelygyűrű, stb) elnyomja a természetes ciklust, így gyakorlatilag ez a fajta hüvelyváladék elmarad. Amikor a hormonális fogamzásgátlód abbahagyása után megjelenik ez a fajta fehér folyás, az a legtöbb esetben azt jelenti, hogy kezd szépen visszaállni a ciklusod, tehát hamarosan újra teherbe tudsz esni. A tinédzserek is gyakran értetlenül állnak, amikor megjelenik a fehéres hüvelyi folyás, mert először ez a fajta fehér folyás jelenik meg, aztán csak a menstruáció, és erre sajnos ritkán készítik fel őket.

A termékeny nyák

A termékeny nyák tehát az ovulációhoz közeli néhány napban tapasztalható, és fontos termékenységi jel, amennyiben a szimptotermális-módszert használod akár védekezésre, akár babatervezésre. Mint azt már írtam, az ösztrogén hormonnak köszönhetően kezd el fokozatosan felépülni, egyre vizesebbé és nyúlósabbá válni, míg el nem éri a tojásfehérjés állagot. Meglehet, hogy néhány napig tojásfehérjés állagú folyást tapasztalsz az ovulációd környékén. Ez nagyon jó, hiszen azt jelzi, hogy a hormonrendszered egészséges. A termékeny nyák elengedhetetlen ahhoz, hogy természetes úton teherbe ess, ugyanis a spermiumoknak nemcsak hogy utat biztosít a kilökődőtt petesejthez, de táplálja és védi azokat. Hiszen a hüvely pH értéke alapvetően savas, a spermiumok viszont a hüvely savas közegében körülbelül csak 6 óráig életképesek. Amikor a termékeny nyák jelen van, a spermiumok akár 3-5 napig is életben maradnak, és készen állnak arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. Ez azért lehetséges, mert a termékeny nyák lúgos kémhatású, ami megvédi a spermiumokat a hüvely savas közegétől. A termékeny nyákot egyébként a méhnyak redőiben található mirigyek termelik. Fontos, hogy ne keverjük össze azzal a típusú nedvességgel, ami szexuális izgalom hatására termekődik, gyakorlatilag bármikor, amikor szexuálisan izgatott állapotba kerülsz.

A fehér folyás változása a ciklus alatt

A fenti ábrán szépen látható, ahogy haladsz a ciklusodban, hogyan változik a fehér folyásod minősége és mennyisége is. Ha használsz cikluskövető applikációt, érdemes lehet innentől kezdve figyelgetned magad, majd lejegyzetelni a megfigyeléseidet. Később még jól jöhet.

A fogantatás kulcsa

Ha babát szeretnél, érdemes lehet minden olyan körülményt kizárnod, ami a nyákod minőségét rontja. Értelem szerűen ha keveset iszol és dehidratált vagy, kevesebb nyák fog termelődni. Bizonyos gyógyszerek, például az antihisztanimok, negatívan hatnak a méhnyaknyákra, hiszen csökkentik annak mennyiségét. Bizonyos fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen, elnyomhatják az ovulációt - ám ennek nincs köze a nyákhoz, másfajta hatásmechanizmus van érvényben. Ha a célod a teherbeesés, érdemes ezekkel is számolnod.

Ne végezz hüvelyöblítést sem, hiszen a hüvely egy öntisztuló szerv, nem szükséges belülről is kimosni. Hacsak valamilyen betegség miatt az orvosod nem mondja másképpen, messziről kerüld el ezeket a szereket. Ha nem indokolt, ne használj síkosítót sem. Ha indokolt, akkor csakis spermabarát (azaz lúgos kémhatású) síkosítót vegyetek. Sajnos ahogy a korral haladunk előre, szervezetünk víztartalma is csökken, ezzel együtt a nyákunk mennyisége is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy 40 éves kor felett már lehetetlen teherbe esni, viszont tény és való, hogy nehezebb lesz. Azonban ha tudatos cikluskövető vagy és figyeled a nyákod és a testhőmérsékleted is, akkor ez nem fog fejtörést okozni, ha csak később szeretnél anyává válni. Amikor teherbe esel, akkor is előfordulhat, hogy tiszta vagy tejszerű folyás jelentkezik, bőségesen. Ilyenkor nem kell kétségbe esned, mert ez egy normális jelenség. Szagtalan és enyhe. Ez a terhesség normális része, sőt, a harmadik trimeszterben erőteljesebb fehér folyásod is lehet.

Femella Tipp: Ha kíváncsi vagy, pontosan hogyan is néz ki a termékeny típusú méhnyaknyák, csekkold le az alábbi weboldalt. Ebben a nyákgalériában képek és videók is találhatók mindenfajta típusú nyákról: vizes, tojásfehérjés, nyúlós, krémes, ragacsos, stb.

Kóros fehér folyás

Abban az esetben, ha ez a nyák negatívan megváltozik: büdös lesz, darabos, túrós állagú és extra bőséges, esetleg más színű, csíp, éget, viszket, sajnos jó eséllyel hüvelyi fertőzést kaptál. Azonnal keresd fel a nőgyógyászodat, hogy megóvd magad a szövődményektől. És amíg az orvosod nem mondja másképpen, kerüld a szexuális kapcsolódást. Akár gombás akár bakteriális fertőzésed van, legjobb, ha nem várod meg, míg magától elmúlik, mert egyáltalán nem biztos, hogy el fog. Jobb a biztosra menni. A legtöbb esetben amikor szájon át szedhető gyógyszer kapsz, a partnerednek is szednie kell, megelőzve azt, hogy oda-vissza fertőzzétek egymást.

Kövesd ezeket a tippeket, hogy távol tartsd magadtól a hüvelyi fertőzéseket:

  • Mindig a lehető leghamarabb cseréld le a nedves ruhát vagy a fürdőruhát! A gomba a nedves és meleg környezetben szaporodik a legjobban, így a fürdőruha és a nedves ruházat tökéletes környezetet biztosít neki.
  • Kerüld az illatos tusfürdőket, helyette használj intim mosakodógélt.
  • Ne végezz hüvelyöblítést!
  • Vegyél hüvelybarát (tehát savas) intim mosakodót, és tusfürdő helyett inkább ezzel mosakodj meg ott lent.
  • Hagyd ki az illatosított betétek használatát! Az illatanyagok irritálhatják a hüvelyt. Próbálj áttérni mosható betétekre vagy intimkehelyre.
  • Egyél kevesebb cukrot, minimalizáld a szénhidrátbevitelt! A magasabb vércukorszint hajlamosabbá tesz a gombás fertőzésekre. Ha neadjisten minden nap csokit zabálsz, jóeséllyel inzulinrezisztenciád lesz, ami egyenes út a cukorbetegség felé. Ez a legtöbb esetben megelőzhető kórkép, ha szükséges, válts életmódot még lehetőleg időben.
  • Ha gyakran visszatérő hüvelyi fertőzésed van és hormonális fogamzásgátlót is szedsz, meglehet, hogy mellékhatástól szenvedsz. Ez esetben érdemes lehet áttérned hormonmentes fogamzásgátlásra.
  • Ezt talán mondanom sem kell, mert magától értetendő: ha gyakran váltogatod a szexpartnereidet, mindig használjatok óvszert!

A fehér folyás és az immunitás, nők előnyben

Kutatások bebizonyították, hogy a termékeny típusú nyák, ami az ovuláció környékén termelődik, növeli a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal szemben. Természetesen ez főként a szexuális úton terjedő betegségek esetében igaz. Azonban általánosságban is elmondható, hogy az immunrendszerünk erősebb ovuláció környékén. Ezidőtájt tehát sokkal ellenállóbbak vagyunk a betegségek ellen, mert az immunrendszerünk és az ösztrogénszintünk ekkor vannak a csúcson. Azt is bebizonyították, hogy a HIV-vírussal való megfertőződés esélye is kisebb azokon a napokon, amikor bőséges termékeny nyákunk van. Sajnos így az sem túl nagy meglepetés, hogy amikor mesterségesen avatkozunk bele ezekbe a hormonális folyamatokba, például mesterséges progeszteron adagolással fogamzásgátló injekció esetében, akkor az immunrendszerünk gyengül, plusz ezek a szerek kedvezőtlenül változtatják meg a méhnyaknyákunkat is. Emiatt nagyobb eséllyel kaphatunk el szexuális úton terjedő betegséget is, ha hormonális fogamzásgátlót használunk.

További érdekesség, hogy a nők immunrendszere erősebb, robosztusabb, mint a férfiaké. Ennek az oka a nemi hormonokban rejlik: a tesztoszteron (férfi nemi hormon) az immunrendszert picit elnyomja, miközben az ösztrogén (női nemi hormon) serkentő hatással bír az immunrendszerre. Talán most értelmet nyert a “férfinátha” kifejezés is.

Források

  • Bradley, F., Birse, K., Hasselrot, K., Noël-Romas, L., Introini, A., Wefer, H., Seifert, M., Engstrand, L., Tjernlund, A., Broliden, K., & Burgener, A. D. (2018). The vaginal microbiome amplifies sex hormone-associated cyclic changes in cervicovaginal inflammation and epithelial barrier disruption. American journal of reproductive immunology (New York, N.Y. : 1989), 80(1), e12863. doi.org
  • Hel, Z., Stringer, E., & Mestecky, J. (2010). Sex steroid hormones, hormonal contraception, and the immunobiology of human immunodeficiency virus-1 infection. Endocrine reviews, 31(1), 79–97. doi.org
  • Taneja V. (2018). Sex Hormones Determine Immune Response. Frontiers in immunology, 9, 1931. doi.org
  • Lisa Falco: Go Figure! - The astonishing science of the female body (2021)

Ezeket olvastad már?