Menstruációs kehely kisokos

·
10 perc olvasás
Rózsaszín hüvelykehely női kezekben

Menstruációs kehely, hüvelykehely, intimtölcsér, menstruációs tölcsér - megannyi név illeti az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő női “csodaeszközt”, mely nők százezreinek könnyíti meg a nehéz napokat. Éppen fontolgatod, hogy végre te is kipróbálod? A legjobb helyen jársz, cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a hüvelykehely kiválasztásáról és használatáról - nem csak kezdőknek.

Az intimkehely egy orvosi szilikonból készült tölcsér alakú eszköz, mely a hüvelybe helyezve enyhe vákuumot képez, és mélyedésébe összegyűjti a menstruáció során távozó vért. Egyik legnagyobb előnye, hogy akár 10-12 órán keresztül is használható, majd ürítés és tisztítás után azonnal újra felhelyezhető. Rendkívül környezet- és pénztárcabarát megoldás, emellett pedig teljesen biztonságos. Ideális választás sportoláshoz, akár még úszáshoz is. Síelésnél is kifejezetten előnyös, hiszen nem kell napközben a tamponcserével bajlódnod.

Miért éri meg intimkehelyre váltani?

Bizonyára neked is sok kellemetlenséget okozott már a betétek, tamponok használata. A gyakori betétcsere, az “átázás”, a kellemetlen szagok és a menstruáció során keletkező rengeteg hulladék mind-mind olyan dolgok, melyek az intimkehely használatával kiküszöbölhetőek. A menstruációs tölcsér a legkörnyezetbarátabb megoldás, amit választhatsz, ugyanis ugyanazt az eszközt akár 10 évig is használhatod. Mindez idő alatt pedig nem csak nem termelsz hulladékot a menstruációs vérzésed miatt, hanem még a pénztárcádat is megkíméled. Az intimtölcsérek általában orvosi szilikonból készülnek, mely egy hipoallergén anyag, melynek a felületén semmilyen baktérium nem tud megtelepedni. Használata ezáltal sokkal biztonságosabb és higiénikusabb, mint a tamponé vagy a betété. Ha mindez még nem lenne elég, a menstruációs kelyheket elég naponta 1-2 alkalommal cserélni, így sokkal kényelmesebb megoldást nyújtanak, hiszen a nehéz napokon sem kell két óránként mosdóba rohangálnod.

Hol lehet beszerezni?

Az intimkehely szinte bármelyik nagyobb drogériában könnyedén beszerezhető, ezen felül pedig a különböző webshopokban is számos típusát lehet megvásárolni. Vannak olcsóbb és drágább menstruációs tölcsérek, az áruk körülbelül 3-12 ezer forint között mozog. Gyakran párban kaphatók, melynek előnye, hogy rögtön két méretet is ki lehet próbálni. Mielőtt azonban az intimkehely vásárlása mellett döntesz, mindenképp alaposan végezd el az ehhez szükséges előkészületeket.

Rózsaszín menstruációs kehely

Hogyan válasszam ki a számomra megfelelő intimkelyhet?

Az ideális menstruációs tölcsér kiválasztása nem egyszerű folyamat, és nem árulunk zsákbamacskát: gyakran nem is sikerül elsőre. Érdemes tehát úgy készülnöd, hogy több menstruációs kehely megvásárlására lesz szükséged, mire rátalálsz a számodra legmegfelelőbbre. Ez ne tántorítson el, hosszútávon mindenképpen megéri majd.

Mielőtt elindulsz a legközelebbi drogériába vagy internetes rendelést adnál le első hüvelykelyhedre, olvasd el az alábbi 4 pontot a megfelelő intimtölcsér kiválasztásáról.

1. A méhszáj fekvésének megállapítása

A megfelelő intimtölcsér-méret kiválasztásához elengedhetetlen tudni: alacsonyan, közepesen, vagy magasan fekvő méhszájad van? Ezt önvizsgálattal tudod a legegyszerűbben megállapítani, ha azonban nagyon bizonytalan vagy, nyugodtan kérdezz rá a legközelebbi nőgyógyászati vizsgálatod során. Fontos, hogy a méhszáj fekvését menstruáció ideje alatt kell megmérni, mivel ilyenkor helyzetét tekintve leereszkedik, valamint sokkal keményebb is lesz. Első lépésként moss alaposan kezet, majd pedig óvatosan dugd a mutatóujjad a hüvelyedbe. Egészen addig próbálj meg lassan felnyúlni, ameddig el nem éred a méhszájadat, melynek tapintása olyan érzés, mintha éppen elérnéd az orrod hegyét. Amikor ez a pont megvan, húzd ki az ujjad és próbáld meg megmérni, hogy mennyire sikerült felnyúlnod a méhszájadig. Amennyiben csak az első ujjpercedig, azaz körülbelül 2-3 centiméterig kellett a hüvelybe nyúlnod, akkor alacsonyan fekvő méhszájad van. Ha a középső ujjpercedig, azaz az ujjad 3-6 centiméternyi hosszan helyezkedett el a hüvelyben, közepesen fekvő méhszájról beszélünk. Előfordulhat, hogy éppen sikerült elérni a méhszájad, vagy pedig egyáltalán nem éred el, ebben az esetben magasan fekvő méhszájad van.

Femella Tipp: A méhszáj fekvésének megállapítása nagyon fontos a megfelelő intimkehely kiválasztásához. A biztos siker érdekében próbáld meg a menstruáció több napján is az önvizsgálatot, hiszen pár napon belül is változhat a méhnyak és a méhszáj helyzete. A méhszáj helyzetének változása a ciklus alatt a szimptotermális-módszernél egy fontos termékenységi jel.

2. A menstruációs kehely méretének kiválasztása

A sikeres méhszáj-helyzet megállapítása után gőzerővel kutathatsz a legszuperebb menstruációs tölcsérek között, elsőként lássuk a kelyhek méretét. Alacsonyan fekvő méhszáj esetén a maximum 5 cm hosszúságú, azaz XS vagy S méretű menstruációs kehely lesz számodra megfelelő, az ajánlások szerint pedig inkább a harang alakú tölcsérek válnak be leginkább. Az intimkehely szárával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, az a jó hírük, hogy bármikor könnyedén le lehet belőle vágni, ha túl hosszúnak érzed majd. Ha közepesen fekszik a méhszájad, az intimtölcsérek széles választéka áll előtted, a vérzés erősségétől függően szinte bármelyik méretű kehely megfelelő lehet. Természetesen érdemes elsősorban a közepes méretűek között nézelődni, de ha kevés vér ürül a szervezetedből a menstruációd alatt, az S-es intimtölcsér éppúgy megfelelő lehet. Amennyiben magasan fekvő méhszájad van, nyugodtan válassz egy hosszúkásabb alakú kelyhet, azonban nagyon figyelj a szárára. Minél hosszabb és könnyebben megfogható szára van a tölcsérnek, annál ügyesebben fogod tudni eltávolítani a kelyhet.

Mint korábban már említettük, a kehely méretének kiválasztásában fontos szerepe van a menstruációs vérzés általános mennyiségének. Átlagosan egy menstruáció alatt kb. 30-60 ml vér távozik a szervezetünkből, egy intimtölcsér űrtartalma pedig 15-35 ml között változik. Ha végiggondolod, egy kis méretű kehely is összesen csak 2-3-szor telik meg a menstruáció ideje alatt, így a legtöbb esetben a kisebb űrtartalmú intimtölcsérek teljesen megfelelőek lesznek. Ha ettől jóval erősebb a menstruációs vérzésed, a nagyobb űrtartalmú intimkehely lesz az ideális választás, persze ez nagyban függ a méhszájad helyzetétől. Természetesen ha erősebb vérzéseket tapasztalsz, akkor is választhatsz kisebb űrtartalmú kelyhet, csak nagy valószínűséggel gyakrabban lesz szükséged a cserére. Rutinos használóknak jó megoldás a vérzésnek megfelelően kétféle űrtartalmú kehely használata. Örökérvényű szempont, hogy a számodra legkényelmesebb megoldást csak Te tudod kitapasztalni, ez pedig egy tanulási folyamat eredménye.

Rózsaszín hüvelykehely női kezekben

Az intimtölcsér kiválasztásában fontos szempont a hüvelyizomzat feszessége is, mely függ attól, hogy hány éves vagy, illetve hogy hüvelyi úton szültél-e gyermeket, vagy sem. Szülés után jellemzően kitágul a hüvelyizomzat, így egy nagyobb méretű kehely megfelelőbb választás lehet. Ellenkező esetben érdemes egy kisebb méretű kelyhet kipróbálni, főként, hogyha rendszeresen sportolsz is.

Femella Tipp: A terhesség és a szülés megviseli a gátizmokat. A szülés utáni regenerációt nagyonis elő tudod segíteni például intimtornálval, Kegel-gyakorlatokkal. Ezek a gyakorlatok nemcsak szülés előtt/után hasznosak, hanem általában véve is.

3. Puha vagy kemény?

Különböző keménységű intimtölcsérek kaphatóak melynek oka, hogy mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Általánosságban elmondható, hogy a puha kelyhet nehezebb használni, viszont kényelmesebb viselni, mint a keményebb társait. Egy keményebb menstruációs tölcsér könnyebben kinyílik a hüvelyben, ezáltal kevesebb eséllyel fog szivárogni, és kivételnél is biztonságosabban használható. Ha most kezded az intimtölcsér használatát megszokni, ajánlott egy közepes keménységű kehellyel próbálkozni. Sportoláshoz egyaránt a keményebb szilikonból készült tölcsérek az ideálisabbak, mivel az erősebb fal kevesebb esélyt enged az elmozdulásra.

4. Milyen legyen a szára?

Többféle szárral rendelkező hüvelykehely van már a piacon, lehet kapni egészen hosszú, vékony szárút, de teljesen karika-szerűt is, míg egyes termékeknek egyáltalán nincsen hosszúkás vége. Szerencsére bármilyen intimtölcsért választasz, a szárából bármikor le lehet majd vágni. Fontos azonban, hogy ezt ne az első pár használat során tedd meg, először tapasztald ki, hogyan tudod a hüvelykelyhet biztonságosan használni. Amennyiben alacsonyan fekvő méhszájad van, értelemszerűen a hosszú szár nem fog elférni a hüvelyedben. Ilyen esetben ideális választás lehet egy rövid szárral rendelkező, vagy akár karikás végű tölcsér is. Akinek kimondottan magasan fekszik a méhszája, mindenképpen egy hosszabb szárú intimkelyhet vásároljon, máskülönben meggyűlhet a baja a kivétellel.

Az intimkehely felhelyezése

Jöjjön a feketeleves. A menstruációs tölcsérek egyik hátránya az, hogy meg kell tanulni helyesen felhelyezni őket, ami bizony gyakorlást és türelmet igényel. Érdemes azonban rászánni az időt, hosszútávon mindenképp nagyon megéri, és ha párszor már sikerült, utána pillanatok alatt menni fog. Az első próbálkozást javasolt nem a menstruáció legerősebb napjára időzíteni a “vérfürdő” elkerülése miatt, enyhébb napokon egyszerűbb lesz a gyakorlás is.

  • A felhelyezés előtt mindenképpen el kell végezni az újonnan vásárolt intimtölcsér fertőtlenítését, melyet a legegyszerűbben egy kis lábosban történő 4-5 perces forralással tudsz elvégezni.
  • Ezt követően hagyd megszáradni a kelyhet, moss alaposan kezet, majd vedd fel a számodra kényelmes pozíciót a menstruációs tölcsér hüvelybe helyezéséhez. Első használat során érdemes a WC fölött vagy pedig a kádban, zuhanyzóban próbálkoznod, nehogy a vérzésed nem kívánatos helyeken jelenjen meg.
  • A felhelyezéshez guggolj le és tárd szét a térdeidet, vagy pedig egyik lábadat helyezd a WC-ülőkére vagy a kád szélére, és lazán rogyassz a másik lábaddal. Fontos, hogy a sikeres felhelyezéshez relaxált gátizmokra van szükséged, ezért próbálj meg ellazulni a felhelyezéshez.
  • Az intimtölcsért a hüvelybe helyezés előtt többféle módon lehet összehajtani, a legnépszerűbb az úgynevezett C-hajtás. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy összelapítod a tölcsért, majd pedig a másik kezeddel egyszerűen kettéhajtod.
  • Ezt követően nincs más dolgod, mint az intimkelyhet óvatosan felhelyezni a hüvelybe, melyhez szükség szerint nyugodtan alkalmazz víz alapú síkosítót. Amikor az eszköznek több, mint a fele már a hüvelyben van, óvatosan engedj a szorításból, hogy kinyílhasson a tölcsér, és létrejöhessen a vákuum. Az aljánál fogva óvatosan forgasd meg a kelyhet, hogy biztosan kipattanjon.
  • Amennyiben a menstruációs kehely a húzásra elmozdul, vedd ki, és próbáld meg újra a felhelyezést.
Az intimtölcsér legnépszerűbb hajtogatási módja: a C hajtás

Femella Tipp: Az első használat során a biztonság kedvéért tegyél be egy tisztasági betétet is, biztos ami biztos alapon.

A menstruációs kehely eltávolítása

Amikor szükségesnek érzed, vagy pedig eltelt maximum 12 óra, jöhet a hüvelykehely eltávolítása. Alapos kézmosás után helyezkedj el a felhelyezéshez hasonló pozícióba, és próbáld meg a mutatóujjaddal megtalálni a hüvelykehely szárát. Ne ess pánikba, ha hirtelen nem találod. Lazíts, esetleg próbálj ki egy guggoló pozitúrát, biztosan el fogod tudni érni a tölcsért. Amikor megvan, próbálj meg óvatosan felnyúlni a kehely oldala mentén, hogy a vákuum kioldjon. Ezt megteheted úgy is, hogy a hüvelyk- és mutatóujjaddal végzett úgynevezett csippentőfogással a tölcsér alsó, sokszor bordázott vagy keményebb végét összenyomod, ekkor is érezheted a vákuum oldását. Ezt követően egyszerűen csak húzd ki a kelyhet a hüvelyedből, ürítsd ki a WC-be és jöhet a tisztítás.

A menstruációs kehely tisztítása

A jó hírünk az, hogy a hüvelykelyhet használat közben elég egyszerűen langyos vízzel alaposan kiöblíteni, szárazra törölni, majd mehet is a felhelyezés. Fontos azonban, hogy minden menstruáció előtt és után sterilizálni kell a tölcsért, amely nem egyenlő az alapos kiöblítéssel. A sterilizálás legegyszerűbben a hüvelykehely kifőzésével oldható meg, azaz felforrt vízben minimum 2-3 percig forralni kell a tölcsért. Sterilizálhatjuk az eszközünket speciálisan erre a célra készített sterilizáló pohár vagy tojás segítségével is, melyet egyszerűen a mikrohullámú sütőben alkalmazhatunk.

Tévhitek az intimkehelyről

Lehet, hogy a menstruációs tölcsér túl magasra kerül és eltűnik a hüvelyben?

Sokan attól tartanak, hogy a menstruációs tölcsért túl magasra helyezik fel a hüvelyben, majd pedig emiatt nem fogják tudni kivenni azt. Jó hírünk, hogy az intimkehely nem tud eltűnni a hüvelyben, fontos azonban, hogy megfelelő méretű menstruációs tölcsért válasszunk. Amennyiben elsőre nem sikerül elérni a szárát, ne ijedj meg, próbálj meg lazítani és próbálkozz újra, esetleg más pózban.

Érezni fogom a menstruációs tölcsért használat közben?

Megfelelő használat és ideális méretű kehely esetén a tévhitekkel ellentétben az intimtölcsér viselését szinte egyáltalán nem lehet érezni, illetve a felhelyezés sem jár fájdalommal, görcsökkel.

Biztonságos-e az orvosi szilikonból készült intimkehely?

Az orvosi szilikon hipoallergén, nem irritálja a hüvelyfalat, és nem tudnak rajta a különböző kórokozók megtelepedni. Az intimtölcsér használata ilyen szempontból teljesen biztonságos, sőt, ez a leghigiénikusabb megoldás a menstruációs vérzés során. Ráadásul az orvosi szilikonból nem fognak kioldódni különböző kémiai anyagok. A tamponhasználatnak többek között ez az egyik hátránya, ugyanis a gyártók nem tüntetik fel, hogy a tampon miféle ragasztóanyagot tartalmaz például, ami akár irritációt okozhat.

Viselhető-e az intimkehely éjszaka?

A tévhitekkel ellentétben éjszaka is nyugodtan viselhető, végre nem kell aggódni az össze-vissza csúszkáló szárnyas betétek miatt.

Használható az intimkehely szűzhártya megléte mellett?

A szűzhártya anatómiáját sajnos még mindig tévhitek övezik. Az intimkelyhet (és a tampont is) a szüzességünk elvesztése előtt ugyanúgy biztonsággal lehet alkalmazni, mint szüzességünk elvesztése után. A szűzhártya egy rugalmas bőrredő, melyen különböző, kisebb-nagyobb nyílások vannak. Gondolj csak bele, a menstruációs vérnek is ki kell valahol folynia, tehát nem a tampon, sem pedig az intimkehely nem fogja "átszakítani" a szűzhártyádat, hiszen már eleve vannak rajta ilyen vagy olyan nyílások. Meglehet azonban, hogy szűzként nehezebben megy az intimkehely vagy a tampon felhelyezése. Lényeg a lényeg: ne erőltesd, ez nem verseny, légy türelmes. Tinilányoknak mindenképpen S-es méretű (tehát a legkisebb) intimkelyhet érdemes először kipróbálni.

Összefoglalás

Reméljük, hogy ha még nem próbáltad ki, most kedvet kaptál a menstruációs kehely használatához. Nem csak a bolygónknak teszünk jót vele, de saját testünknek és lelkünknek is, hiszen a használata ezerszer kényelmesebb és biztonságosabb, mint a többi eszközé. Persze nem az első alkalommal, de hidd el, némi gyakorlás után rutinná válik majd a használata.

Források

Ezeket olvastad már?