Anya, megjött! - Minden, amit tudni kell az első menstruációról

·
9 perc olvasás
Az első menstruációs vérzés

Minden lány életében fontos pillanat, amikor megjelenik az első menstruáció, hiszen a „nővé válás” testi változásainak egyik mérföldkövét jelenti. Mikor kell megjönnie az első menzesznek, és átlagosan meddig tart? Betétet, tampont vagy hüvelykelyhet érdemes használni? Mi történik, ha valami nem a „nagy könyv” szerint történik? Cikkünkben 10+1 kérdésre keressük a választ az első menstruációról!

1. Mi is az a menstruáció?

A menstruáció vagy menzesz a női nemi működés ciklikus, általában 28 naponként ismétlődő vérzése, melynek során a megvastagodott méhnyálkahártya megtermékenyített petesejt beágyazódásának hiányában, vérzés formájában leválik a méhfalról. A menstruáció serdülőkorban kezdődik, majd változókorban a menopauzával ér véget. Az első menstruációt menarchenak nevezzük, mely minden lánynál egyéni időpontban és időtartamban jelenik meg saját testi folyamatainak függvényében.

Az első menstruációs vérzés

2. Mikor kezdődik az első menstruáció?

Minden lány biológiai fejlődése, nemi érése eltér, éppen ezért nincs egy „kőbe vésett”, tökéletes időpontja a havi vérzések kezdetének. Az első menstruáció átlagosan 12 éves kor körül kezdődik, de 10-15 éves kor között bármikor normálisnak számít az első vérzés megjelenése. Amennyiben 15 éves korban sem volt még menzesz, érdemes gyermeknőgyógyászhoz fordulni!

3. Meddig tart az első havi vérzés?

Az első menzesz általában 2-7 napig tart, az egyes napokon pedig különböző intenzitású vérzés tapasztalható. Míg egyesek első alkalommal csupán 2-3 napig menstruálnak, addig más lányoknak egy hétig is tarthat a menzesze. Az első vérzés megjelenése még nem jelenti a teljes menstruációs ciklus beállását, így előfordulhat, hogy a következő hónapokban egyáltalán nem jelentkezik havi vérzés, majd pedig ismét megjelenik. A rendszeres menstruáció körülbelül 16-17 éves korra áll be.

Femella Tipp: Szerencsére már egyre köztudottabb, hogy rendszertelen menstruációra tizenéveseknek fogamzásgátló tablettát felírni nem éppen a legjobb ötlet, sőt… A fogamzásgátló tabletta, és minden hormonális fogamzásgátló, nem rendszerezi, hanem elnyomja a ciklust. Ne feledd, hogy akár egy 25 vagy éppen egy 32 napos ciklus is teljesen normális. Pláne tinédzser korban.

4. Milyen mennyiségű vérzés a normális?

Sok lány megijedhet az első menstruáció alkalmával a hüvelyen át távozó nagyobb mennyiségű vértől, ám általában aggodalomra nincs ok. Átlagosan menzesz során körülbelül 30-40 ml vér ürül a szervezetből. Probléma akkor állhat fenn, ha a menstruáció során 80 ml vagy több vér ürül, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy körülbelül óránként kell betétet vagy tampont cserélni. Ilyen esetben tanácsos orvoshoz fordulni.

Betét használata első menstruációkor

5. Milyen testi előjelei vannak az első menstruációnak?

Az első vérzés a mell növekedésének kezdete után körülbelül 2 évvel jelenik meg. Talán kevésbé ismert előjel az első menstruáció előtt 6 hónappal jelentkező hüvelyváladék, mely semmilyen kóros folyamatra nem utal. A menstruáció előtt megjelenő hüvelyi folyás lehet tiszta vagy nyálkás, színtelen vagy fehéres színű, szaga pedig nincs. Sokan megijednek ettől a teljesen természetes hüvelyből érkező váladéktól, mely tulajdonképpen elsődleges termékenységi jel, funkciója még a hüvely tisztítása, nedvesítése, illetve a szervezet természetes védekezőrendszerének részeként a különböző kórokozók legyőzése. Míg egyes lányok nagyobb mennyiségű, a fehérneműn is foltot hagyó hüvelyi folyást tapasztalnak, mások alig veszik észre ezt a jelenséget. Fontos, hogy az ettől eltérő színű, szagú vagy állagú folyás valamilyen fertőzésre utal, ilyen esetben érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni!

6. Milyen biológiai folyamatok magyarázzák az első menstruációt?

A pubertás részeként fiúknál és lányoknál egyaránt számos testi változás következik be. A női érési folyamat fontos része a havi vérzés megjelenése, melyet különböző hormonális változások indítanak el. Serdülő lányoknál az agyalapi mirigy elkezd olyan serkentő hormonokat termelni, melyek hatására a petefészek ösztrogént és progeszteront (női nemi hormonok) állít elő. Többek között ezek a női nemi hormonok okozzák a petefészekben termelődő petesejtek megérését. Minden ciklusban 1 petesejt válik érett tüszővé, mely a tüszőrepedés vagy ovuláció során a méhkürtbe, majd a méhüregbe kerül. Amennyiben az érett tüsző a méhkürtben hímivarsejt által megtermékenyül, megtörténik a beágyazódás a megvastagodott méhnyálkahártyába. Ennek hiányában a méhnyálkahártya (endometrium) felső rétege vérzés formájában kiürül, melyet menstruációnak nevezünk.

7. Betét, tampon, vagy menstruációs kehely? Melyiket érdemes használni az első menzesznél?

A menstruációs vérzés kezelésére számtalan eszköz áll a nők rendelkezésére, kezdve az egészségügyi betétektől egészen a menstruációs kehelyig. A legtöbb hölgy sokáig kísérletezik a különböző módszerekkel, mire megtalálja a legmegfelelőbb kelléket a vérzés kezeléséhez. Az első havi vérzés megjelenésekor valamennyi tizenéves lánynak -tapasztalat híján- kevés információja van az egyes eszközökről, így legtöbben a legegyszerűbben alkalmazható egészségügyi betétet választják a vérzés felszívására. A betéteknek számos típusa létezik, funkciójukat tekintve megkülönböztetünk egészségügyi és tisztasági betéteket. Míg a tisztasági betétek kisebb méretük és vékony alakjuk miatt kevés nedvességet szívnak fel, addig a jóval nagyobb és vastagabb egészségügyi betétek megbízhatóan alkalmazhatóak a menstruáció során. Az egészségügyi betétek pamutból, műselyemből és műanyagból készülnek, lehetőségünk van eldobható, valamint a jóval környezetbarátabb mosható formát is alkalmazni. Az úgynevezett „szárnyas betétek” oldalán plusz ragasztócsíkkal ellátott felület biztosítja, hogy a betét megfelelően rögzüljön a fehérneműhöz, mely optimális és biztonságos választás lehet az első menstruáció során. A szintén „szárnyakkal” rendelkező, ám jóval vastagabb éjszakai betétek jól alkalmazhatóak alvás során.

Menstruációs kehely vagy tampon alkalmazása az első menstruáció alatt

Számos, már tapasztaltabb lány teszi le voksát a tampon használata mellett, mely kényelmesebb opció lehet például sportolás vagy strandolás közben. Gyakori tévhit, hogy szexuális életet még nem élő lányoknál a tampon képes átszakítani a hüvely bejáratát körülvevő szűzhártyát, amely azonban elég rugalmas a tampon befogadásához, így biztonságosan alkalmazható a nemi élet megkezdése előtt is. Az első applikálás előtt érdemes képek, vagy akár videók segítségével tájékozódni a tampon felhelyezésének helyes technikájáról a könnyebb és biztonságosabb alkalmazás érdekében. A tampont erősebb vérzés esetén ajánlott 3-4 óránként cserélni, gyengébb vérzés esetén azonban 5-6 órán keresztül is fennmaradhat. A tamponcsere során szigorúan be kell tartani a higiéniai szabályokat, előtte is és utána is alaposan kezet kell mosni. Ezen felül fontos „aranyszabály”, hogy a tampont tilos 8 óránál tovább a hüvelyben hagyni, mivel az súlyos fertőzésekhez, illetve ritkán toxikus sokk szindrómához is vezethet.

A menstruációs vagy intim kehely egy főként orvosi szilikonból készült, harang alakú eszköz, mely a hüvelyben gyűjti össze a menstruációs vért. Óriási előnye, hogy akár 12 óráig is bírja, a vérzés mennyiségétől függően 4-12 óránként ajánlott cserélni. Ezen felül rendkívül környezet- és pénztárcabarát, egy menstruációs kehely akár 5-10 évig használható. Hátránya, hogy a felhelyezése és a cseréje kicsit több gyakorlást igényel, mint a tampon esetében, és a megfelelő méretű és típusú kehely kiválasztása sem biztos, hogy elsőre sikerül. A kezdeti energiabefektetés és türelem később azonban mindenképpen megtérül, a tapasztalt használók nagy előszeretettel alkalmazzák a menstruáció enyhébb és erősebb napjain egyaránt. Az intimkelyhet érdemes több menstruációs tapasztalat után kipróbálni.

Femella Tipp: Egyre több gyártónál kapható kifejezetten tinédzsereknek tervezett hüvelykehely, de ennek gyakorlati jelentősége nem igazán van. A lényeg, hogy ha még nem szültél, és enyhe vagy normális mennyiségű vérzésed van, akkor általában a legkisebb méretű kehely be szokott válni. Első kehelynek mindenképpen érdemes olyat választani, amin kör alakú fogó van, amibe kivételkor bele tudod akasztani az ujjadat. Ez jelentősen megkönnyíti a kehely eltávolítását.

8. Mi az a PMS?

A menstruációs vérzést számos testi-lelki tünet megjelenése kíséri. A premenstruációs szindróma (PMS) egy-két héttel a vérzés előtt jelentkezik, tünetei pedig nagyon eltérőek lehetnek. A PMS leggyakrabban pattanások megjelenésével, a mellek érzékenységével, hangulatingadozással, ingerlékenységgel, valamint fáradtsággal jár, esetenként komolyabb fejfájás is megjelenhet. A tünetek súlyossága nagyon változó, még egyénenként is eltérő lehet az életkori változások mentén. Egyes adatok szerint a nők 90%-a tapasztal a menstruáció megjelenése előtti hetekben hasonló tüneteket, a PMS a 30-as években járó nőknél a leggyakoribb.

9. Milyen problémák adódhatnak az első menstruációval, avagy mikor kell nőgyógyászhoz fordulni?

Amennyiben a 16. életév betöltésekor sem jelentkezett még havi vérzés, illetve a mellek növekedése is elmaradt, mindenképpen érdemes egy gyermeknőgyógyászt felkeresni. Az első menstruáció elmaradásának, melyet primer amenorrheanak nevezünk, számos oka lehet. Habár legtöbbször anatómiai vagy genetikai rendellenesség okozza az első menstruáció elmaradását, hormonális problémák is állhatnak a háttérben. Ilyen esetben rendkívül fontos az alapos nőgyógyászati kivizsgálás, melyet kísérhet vérvétellel történő hormonális vizsgálat, hasi ultrahang és genetikai vizsgálatok. Fontos az orvosi kivizsgálás akkor is, ha 16-17 éves korra a menstruációs ciklus nem rendszeres, tehát túl gyakran, vagy éppen túl ritkán jelentkezik vérzés. Problémára utal ezen felül a 8 napnál tovább tartó vérzés, a túl nagy mennyiségű vérzés, a két menstruáció közötti vérzés és a túl erős menstruációs fájdalmak. Ezen tünetek fennállása esetén szintén fontos az orvosi kivizsgálás.

Femella Tipp: Ha esetleg enyhe alhasi fájdalmaid, nem túl erős (és semmiképpen sem kínzó) görcseid vannak, még nem kell megijedned, ugyanis ez normális. Ezek a fájdalmak gyógyszer nélkül is elviselhetőek, de nyugodtan vegyél be fájdalomcsillapítót, görcsoldót akár már az első alkalommal is. Ha azonban a gyógyszer sem hat, illetve csak gyógyszerekkel tudod némiképp elviselhetővé tenni ezeket a napokat, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz kivizsgálás céljából.

10. Szülőként szükséges-e beszélgetni az első menstruációról?

A válasz határozottan igen! Az első menstruáció a nővé válás fontos mérföldköve, mely számos testi-lelki változással jár. Míg egyes lányok egyenesen büszkék első menzeszükre, addig vannak, akik szégyellik azt. Serdülőkorban nehéz az intim dolgokról, a testi változásokról őszintén beszélni, így szülőként fontos a kellő diszkréció. Fontos, hogy bizalmi légkört teremtsünk lányunk számára, aki bátran felteheti kérdéseit a menstruációval és a szexualitással kapcsolatban. Érdemes lehet azt is megbeszélni, hogy milyen eszközöket célszerű használni, ezen felül a higiéniai szabályok ismerete egyaránt rendkívül fontos. Mivel az első menstruáció egyúttal azt is jelzi, hogy lányunk innentől kezdve teherbe eshet, érdemes a szexről és a védekezési módokról is beszélni. Ebben a cikkemben összefoglaltam a leghatékonyabb fogamzásgátlási eszközöket. Tartsuk szem előtt, hogy egy nagyon érzékeny időszakról van szó, így az esetleges ellenállás ne tántorítson el bennünket a további őszinte beszélgetések kezdeményezésétől!

Nő kezében óvszer, ezzel védekeznek az első szex alatt

10+1: Első menstruáció, első szex?

Ha az első menstruációról olvasol, jó eséllyel hamarosan az első szex téma is érdekelni fog, vagy már jelenleg is kíváncsi vagy. Nem megyek most bele a technikai részletekbe, hanem inkább az érzelmi oldaláról szeretném megközelíteni a témát. Nem kell soha semmi olyat csinálnod az ágyban, amit nem szeretnél, amit kényelmetlennek, furcsának, neadjisten fájdalmasnak vagy ijesztőnek érzel. Ha a partnered esetleg próbál rávenni olyan dolgokra, amit te még nem (vagy egyáltalán nem) szeretnél, akkor sajnos nem a megfelelő partnerrel vagy együtt. Ez természetesen fordítva is igaz: nem veheted rá a partneredet olyan dolgokra, amit ő nem szeretne. Nem nyaggathatod, nem siettetheted, és pláne nem manipulálhatod, nem zsarolhatod érzelmileg “ha szeretsz, lefekszel velem” típusú mondatokkal. Azt se feledd, hogy bármikor mondhatsz nemet, vagy meg is gondolhatod magad, még akár közvetlen aktus előtt is, sőt akár közben is. Ha valami olyat tapasztalsz, ami nem esik jól, jelezd a párodnak, még akkor is, ha ő szemmel láthatóan nagyon élvezi. Ezek bizony sokszor nehéz dolgok, és nem könnyű róluk nyíltan és őszintén beszélni, de jobb, ha még az elején letisztázzátok ezeket. A szex a kölcsönös örömszerzésről szól, és mindkettőtök számára élvezetes. Ha a partnered gyorsabban szeretne haladni, viszont te még nem érzed azt, hogy vágynál a következő “állomásra”, türelmesnek kell lennie veled és annyi időt kell hagynia, amennyire szükséged van. Ez akkor is igaz, ha a partnered már jóval tapasztaltabb, mint te. Ha azt érzed, hogy valami nem oké, próbálj beszélgetést kezdeményezni. Ha nem sikerül, és falakba ütközöl, érdemes elolvasnod az alábbi szórólapot: Csak az IGEN jelent IGENT.

Femella Tipp: A kegyetlen igazság az, hogy az első közösülés mindkét fél számára stresszes lehet, így bénázásokkal teli is. Felejtsd el a romantikus filmeket, mert azok a legtöbb esetben a valóságtól messze állnak. Hasznájatok óvszert, és merjetek egymással őszinték lenni.

Ezeket olvastad már?