❮ Vissza

Ösztrogén dominancia alapismeretek

Tartalom

Ha az ösztrogén szintünk magasabb a progeszteronénál, akkor azt sokan ösztrogén dominanciának hívják. Sőt akár betegségnek is nevezik és könnyen meglehet, hogy helytelenül. Ugyanis egy egészséges menstruációs ciklusban az ovulációt megelőző napokban az ösztrogén szint a csúcson van, a progeszteron pedig ettől jóval kevesebb mértékben van jelen. Paradox módon tehát az ösztrogén dominancia kimutatása a legegyszerűbb módon igazoltan egészséges menstruációs ciklussal lehetséges. De mi okozza ezt a fogalmi zűrzavart és mikor beszélhetünk betegségről?

Mi valójában a dominancia és hogyan képzeljük el ezt a szervezetünkben?

kep cime

A domináns jelentése fölérendeltség, irányító jelleg. Legegyszerűbb példa erre a kézhasználatunk. A két kezünk összehangolt mozgása ad lehetőséget arra, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk az egy- illetve kétkezes tevékenységeinket végezni. Gondoljunk például egy papír elvágására. Ha jobb kezesek vagyunk, akkor a jobb kezünkben van az olló és a balban a papír. Ha a bal, tehát a nem-domináns kezünkkel rossz mozdulatot teszünk, még akár el is vághatjuk a kezünket. A nem-domináns kéz feladata a papír folyamatos mozdítása a megfelelő pozícióba. Tehát a nem-domináns kéz segíti a domináns kezet. Kifinomultan együttműködnek és csak akkor lehet hibátlan egy papírlap kettévágása, ha mindkettő kezünk egészséges (és nincs begipszelve, rögzítve, nem remeg, stb.).

Nagyon hasonló az ösztrogén és a progeszteron kooperációja is. E két hormon összehangolt működése elengedhetetlenül szükséges az egészséges menstruációs ciklushoz és a teherbeeséshez egyaránt.

Mi az a progeszteron?

kep cime

A progeszteron női nemi hormon. Sárgatesthormonnak is nevezik, mert a ciklusunk második felében, a luteális fázisban az ovuláció (peteérés) után állítja elő a sárgatest. Fő feladata az, hogy a terhességre előkészítse a méhet azáltal, hogy annak nyálkahártyája tovább vastagodik, tápanyagokban dúsul. Így a megtermékenyített petesejt képes a beágyazódásra. Ekkor megkezdődik a terhesség, melynek fenntartásáért is ez a hormon a felelős.

Ha nem következik be terhesség, akkor a megvastagodott méhnyálkahártya menstruáció formájában leválik, és kezdődik a ciklus elölről. Továbbá a progeszteron felelős az ébredés utáni testhőmérséklet-emelkedésért is.

Ha figyeled a ciklusod a termékenységtudat-módszerrel, akkor az ovuláció bekövetkeztét a progeszteronnak köszönhetően tudod utólag bizonyítani.

Mi az az ösztrogén?

Az ösztrogének a legfontosabb női nemi hormonok, másnéven tüszőhormonok. A másodlagos női nemi jellegek kialakulásáért felelősek (szélesebb csípő, magasabb hang, keskenyebb váll, fejlettebb bőr alatti zsírpárnák, nagyobb mellek), ami a pubertás idején kezdődik meg.

A ciklus első felében, a follikuláris szakaszban a méh nyálkahártyájának a menstruációt követő regenerálódásáért, majd a megvastagításáért is az ösztrogén hormon a felelős. A csontok folyamatos építésében is jelentős szerepe van.

Mi az az ösztrogén dominancia?

Ahogy az ábrán láthatjuk, az ovuláció előtti magas ösztrogén szint teljesen normális élettani jelenség. Ez tehát nem ösztrogén túlsúly, sem magas ösztradiol szint, hanem a havi ciklusunk egészséges működése.

kep cime

(Kép forrása: A farmakológia alapjai - Klára, Gyires, Zsuzsanna, Fürst (2011), Medicina Könyvkiadó Zrt., 49.2. ábra. A menstruációs ciklus))


kep cime

A cikk elején példaként hoztam, hogy a domináns és a nem-domináns kezeink összehangolt mozgására van szükség egy egyszerű feladat végrehajtásához is. Nagyon hasonlóan van ez az ösztrogén progeszteron arány esetében is. Engedjük szabadjára fantáziánkat és képzeljük el, hogy ovuláció előtt jobbkezesek, ovuláció után pedig balkezesek vagyunk és ilyen képességekkel végeznénk el a mindennapi teendőinket. Attól függően, hogy peteérés előtt vagy után vagyunk, váltogatni kellene, hogy melyik kezünkkel fogjuk meg a tollat, ecsetet, kanalat, stb. Idővel arra is rájönnénk, hogy az ovuláció előtti napokra időzítenénk az összes papírvágási feladatot is, hiszen a jobbkezes napokon egyszerűen szebben tudunk vágni. Ha pedig főállású papírlapnyírók lennénk, már a betanítás időszakában megtudnánk, hogy létezik jobb- és balkezes olló. Sőt mi több, súlyos szakmai hibát követ el az a munkatárs, aki nem a ciklus fázisának megfelelő ollóval végzi a munkáját az adott napon. Hiszen ha tévedésből jobbkezes ollót használok a balkezes napjaimon (és fordítva), nem tudok megfelelő minőségű munkát végezni. Tehát nem tudok precízen és gyorsan dolgozni. Ráadásul az olló is sokkal hamarabb tönkremegy, és a céget végül csődbe viszem. Ennek egyszerű anatómiai okai vannak, amikre most nem térek ki, de az alábbi kép is kiválóan szemlélteti a bajt ezzel:

Tehát ha tudatában vagyunk a jobb- és balkezesség ciklikus változásának, akkor vásárolunk külön jobb- illetve balkezes ollót, dugóhúzót, konzervnyitót, de még azonnal száradó tollakat is. Ha zenészek lennénk, külön lenne például jobb- illetve balkezes gitárunk. Azonban ha épp fellépés és ovuláció előtt vagyok (tehát a jobbkezes fázisban), és kiderülne, hogy véletlenül a balkezes gitárt hoztam magammal, igencsak nézne a közönség. Ez esetben az ösztrogén túltermelés akár a koncert elmaradását is okozhatja. Hiszen ekkor képtelen vagyok a jobbkezes napon (a koncert napján) balkezes gitáron játszani. Míg ha nem vagyok zenész, nem szenvednék el ilyen mértékű károkat. Legrosszabb esetben is főállású papírlapnyíróként csak haza kellene mennem ollót cserélni. Mostmár világos, hogy attól függően, hogy milyen célokat szeretnénk elérni életünkben, az önkéntes papírlapnyírótól kezdve a jobb- és balkezes gitáron egyaránt csukott szemmel játszani tudó gitárművészig, úgy kell megválasztani a megfelelő módszereket arra, hogy az életminőségünk a lehető legjobb legyen. Örömmel írom, hogy a balkezesek számára már szinte minden eszköz elérhető a piacon, hogy életük jobb legyen.

Ugyanígy, egyre több könnyen hozzáférhető megoldás létezik azok számára is, akiknél az ösztrogén dominancia jelei mutatkoznak. És ez a legtöbb esetben nem más, mint maga a tudás.

Mik az ösztrogén dominancia tünetei?

A nők életében teljesen normális és egészséges az ösztrogén dominanciája bizonyos időszakokban. Minden egyes ovuláció előtt az ösztrogén mennyisége a maximumon van. A változókor (klimax, menopauza) közeledtével pedig a progeszteron szintje kezd el csökkenni, ami némi ösztrogén túltengést okoz.

Ezeket a folyamatokat nem szabad betegségnek tekinteni, nincs szükség a női hormonok helyreállítására.

Beavatkozásra akkor van szükség, ha a legkülönfélébb panaszok széles skáláját tapasztaljuk, amelyek látszólag függetlenek egymástól:

kep cime

ovuláció nélküli ciklusok, száraz bőr, -szem, -haj, hajhullás, kimerültség, fáradtság, álmatlanság, fejfájás, migrén, hangulatingadozás, lehangoltság, depresszió, ingerlékenység, türelmetlenség, fájdalmas vagy erős menstruáció, menstruáció közötti vérzés, szex iránti vágy csökkenése, szabálytalan menstruációs ciklusok, hüvelyszárazság, korai menopauza, hízás (főleg hasra), ödémák, haspuffadás, pajzsmirigy alulműködés, édességek utáni vágy, lassú anyagcsere, csontritkulás, koncentráció- és memóriazavar, stb...

kep cime

Az is lehet, hogy észre sem vesszük ezeket a tüneteket, mert már megszoktuk őket és nem tulajdonítunk nekik jelentőséget (fejfájás, hajhullás, álmatlanság, száraz bőr, érzelmi ingadozás, stb...), vagy adott esetben tényleg észrevehetetlen. Ilyen láthatatlan tünet például az anovulációs (ovuláció, azaz peteérés nélküli) ciklus. Ezt csak akkor tudod fülön csípni, ha a szimptotermális-módszer szabályait követve figyeled a ciklusod, többek között minden reggel mérsz ébredési hőmérsékletet. Egészséges nőknél is előfordul néha anovulációs ciklus, baj akkor van, ha ez sorozatos. A PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) egyik jellegzetessége a folyamatosan magas ösztrogénszint mellett a rendszertelen menstruáció és az anovulációs ciklusok sorozata

Legrosszabb esetben a terméketlenséget vagy a meddőséget is az ösztrogéndominancia számlájára róhatjuk, azonban fontosnak tartom leírni, hogy ez a jobbkezes napon akarok balkezes gitárral koncertet adni című epizód. Ugyanis peteérés nélküli ciklusban hiába próbálok teherbe esni. Hiába a spermium, ha az nem tud találkozni a petesejttel. Sok esetben igen kellemetlen, fájdalmas és drága meddőségi vizsgálatoknak is alá vethetjük magunkat, holott “csak” a ciklusunk helyreállításán kellene dolgoznunk.

Ha megmaradunk a koncertes analógiánál: jobbkezes napon balkezes gitárral a kezemben a sikeres koncerthez csak egy jobbkezes gitárra lenne szükségem. Nem pedig a teljes fény- és hangtechnika újbóli beállítására, ami tegyük fel nemcsak időbe, hanem még pénzbe is kerül. Hiszen azzal eleve nem is volt semmi baj. Ráadásul minél tovább próbálkozok jobbkezes napokon balkezes gitárral koncertet adni, egyre boldogtalanabb leszek én magam is, és a közönség is.

Így van ez a petevezeték-átjárhatósági vizsgálatnál is meddőség gyanúja esetén. Teljesen felesleges egy ilyen vizsgálat, ha “csak” anovulációs ciklusok sorozata áll a terméketlenség hátterében. Ez esetben hiába teszem ki magam ezeknek a vizsgálatoknak, a vágyott gyermekáldást nem segítem elő. Sőt, csak hártáltatom, hiszen nem a valódi problémával foglalkozok. Akár “csak” teherbeesési nehézségekkel küzdök, akár sorozatos vetélésekkel, ez előbb-utóbb a mentális jólétemet is komoly veszélybe sodorja. Sőt, kihat a házasságunkra vagy a párkapcsolatunkra is. Ezért rendkívül fontos a témában tájékozottnak lennünk, hogy időben felismerjük, mivel állunk szemben.

Minél később veszünk tudomást a problémáról, az annál nagyobb károkat tud okozni. Jó hír, hogy tudással és odafigyeléssel könnyen meg tudjuk előzni a bajt és a kudarcélményt is.

Mik az ösztrogén dominancia jelei férfiaknál?

kep cime

Férfiak esetében is felléphet ösztrogéndominancia, mely a mellek és a has megnagyobbodásával, az arcszőrzet csökkenésével jár együtt. A sörhas sem véletlen kifejezés, hiszen a sör alapanyaga, a komló is tartalmaz ösztrogéneket. Így a sör túlzott fogyasztása -többek között- a hormonháztartásunkra is káros lehet. Ezen kívül a spermiumok számának csökkentése révén a férfi is (ideiglenesen) meddővé válhat.

Nem köztudott tény, de a párok gyermektelenségét 65%-ban a férfi meddőség okozza, amiért javarészt az egészségtelen táplálkozás és életmód okolható.

A WHO legfrissebb kutatási eredményei szerint a világ férfi lakosságának csak a 60 százaléka rendelkezik megfelelő minőségű spermával. Természetesen nem mindenért okolható az ösztrogén dominancia, sokkal inkább a dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, stb. tehető ezért felelőssé. Egy gyermekáldásért küzdő pár esetében tehát érdemes először a férfinak spermavizsgálatra mennie. Mert az fájdalommentes, ezzel szemben a női meddőségi vizsgálatok sok esetben nemcsak kellemetlenek, hanem fájdalommal is járhatnak, és számos esetben feleslegesek. Az női termékenységi jelek ismeretében megóvhatjuk magunkat ezektől.

Mik az ösztrogén dominancia kiváltó okai?

Az ösztrogén dominancia leggyakoribb kiváltó oka a fogamzásgátló tabletták használata. A magas ösztrogén szintet több, az ösztrogénekhez kémiailag hasonló vegyületek okozhatják. Összefoglaló néven ezeket xenoösztrogéneknek hívjuk: mesterséges ösztrogének, amit a vegyipar, gyógyszeripar és a kozmetológiai ipar állít elő legnagyobb mértékben. Ide tartozik tehát a fogamzásgátló tabletták hatóanyaga is.

Az orális fogamzásgátló tabletták akkor is felborítják a női hormonrendszer egyensúlyát, ha csak pár hónapig szedjük azokat. Az ösztrogén dominancia tünetei és a fogamzásgátló tabletták ismert mellékhatásai (amiket a betegtájékoztatóban is olvashatunk) sok esetben azonosak.

kep cime

A xenoösztrogének csoportjába tartoznak a parabének, ami sok kozmetológiai termékben (tusfürdő, sampon, arckrém, sminkek, intim szappan, stb…) tartósítószerként van jelen. A ftalátok szerves vegyületek, amit a műanyagipar használ előszeretettel többek között a PVC lágyítására, hogy az rugalmas legyen. Így szinte mindenben benne van: műszaki cikkek, kábelek, gyerekjátékok, csomagolóanyagok, stb. A különféle termékekből párolgással szabadulnak fel, amit belélegzünk, így szinte minden ember vérében kimutatható a ftalátok jelenléte. A legújabb kutatások összefüggésbe hozták a férfiak terméketlenségével. Hiszen az ösztrogéndominancia nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes lehet, mivel a tesztoszteron (elsődleges férfi nemi hormon) szintjét csökkentik. Ezen kívül a benzofenonok (BP-3) is lehetnek károsak, ami a naptejek közkedvelt adaléka. A triklozán pedig főként izzadásgátlókban, szappanokban van jelen.

Az alább felsoroltak csak a leggyakoribb vegyületek. A fogamzásgátló tabletták elterjedésének köszönhetően már az ivóvízből is kimutathatóak annak hatóanyagai. Az állati és növényi élelmiszer alapanyagok is sok esetben tartalmaznak ösztrogén-származékokat, hiszen az számos növényvédőszerben és állati takarmányban fellelhető, így az bekerült a táplálékláncba. Tehát az ösztrogén dominanciát úgynevezett civilizációs ártalmak okozzák.

Például az elhízás is egy rizikófaktor lehet, hiszen az ösztrogének a zsírszövetben raktározódnak, ezáltal képes a szervezetben felhalmozódni és kellemetlen hatásokat kifejteni. Az alacsony gyomorsav-szint is kockázati tényező, hiszen ez lassú emésztést okoz. Ez abból a szempontból baj, hogy a xenoösztrogénekkel “szennyezett” ételek, amiket nap mint nap fogyasztunk, hosszabb idő alatt haladnak át a bélcsatornán, tehát sokkal több nem kívánatos ösztrogén molekula szívódik fel és jut be a véráramba.

Hogyan kell az ösztrogén dominanciát kezelni?

Az első lépés minden esetben a felismerés, hiszen nem előrehaladott esetben az életmódváltás is segít. Ha fogamzásgátló tablettát szedünk és azonosítottuk magunkon a mellékhatásokat, akkor okos dolog lenne azt abbahagyni és másfajta, hormonmentes fogamzásgátlási módszer után nézni.

Ezen felül amiket még megtehetünk az egészségünkért:

  • Kerüljük a parabén és egyéb xenoösztrogén tartalmú kozmetikumokat.
  • Figyeljünk oda a bevitt táplálék minőségére.
  • Kezdjünk el sportolni. Ez nemcsak az elhízás-elleni küzdelemben, hanem egyébként is javasolt.
  • Takarítás, mosás esetén érdemes a bio-termékek felé nyitnunk: ecetsavat vagy citromsavat is használhatunk vízkőoldásra. A mosószereket is helyettesíthetjük mosódióval, mosószódával, az öblítőszert pedig természetes illóolajokkal.
  • Csökkentsük a magas ösztrogén-tartalmú növények fogyasztását: szója, lenmag, cickafark.
  • Nagyon jó, ha igyekszünk csapvíz helyett tisztított vizet fogyasztani, amire a palackozott ásványvizek nem megfelelő alternatívák a műanyag flakonjuk miatt.
  • Próbáljunk áttérni a csomagolásmentes életformára.
  • Érdemes a májunkat is támogatni a méregtelenítés folyamatában, hogy a felgyülemlett ösztrogén mielőbb kiürüljön. Ezt legegyszerűbben bőséges vízfogyasztással tehetjük meg.
  • Ha tudjuk magunkról, hogy emésztésünk lassú, esetleg alacsony a gyomorsavunk, érdemes ennek is utánajárni, a fentebb írt okok miatt.
kep cime

Egy mondattal kifejezve: törekedjünk a legkörnyezetbarátabb és a stresszmentes életre és a téma folyamatos tanulására. Ha a problémánk előrehaladottabb stádiumban van, elengedhetetlen egy endokrinológus-nőgyógyász szakemberrel konzultálni, adott esetben a progeszteront mesterségesen pótolni.

Alacsony ösztrogén szint miatti veszélyeztetett terhesség esetén nem kérdés, hogy nem a műanyagmentes életmód bugyraiba vetjük bele magunkat, hanem az orvos utasításait követve a progeszteront pótoljuk.

Összefoglalás

Bár kifejezetten a hormonális készítmények ellen érveltem, azonban ne feledjük, hogy ezeknek a szereknek rengeteg pozitív hatása is van. Az orális fogamzásgátlók megjelenése a hatvanas években komoly áttörést jelentett a nők életében. Fontosnak tartom tisztázni, hogy egy nem kívánt terhességtől a hormonális fogamzásgátló tabletta kevésbé komoly mellékhatásai is ezerszer jobbak!

Nem ördögtől való szerek a műanyagok és a különféle vegyszerek sem. Cikkemmel arra akartam felhívni a figyelmeteket, hogy ezeknek a kemikáliáknak a tudatos használatát ma már mindenki megengedheti magának. Számtalan információ (és dezinformáció!) érhető el az interneten. Minden ember egyéni felelőssége, hogy megfelelően tájékozott legyen. Hogy a rengeteg intő jelet ne hagyjuk figyelmen kívül és ne várjuk meg a baj bekövetkeztét.

Beláthatjuk azt is, hogy nincs csodaszer, ami egy csapásra megoldaná a problémáinkat és helyreállítaná a hormonháztartásunkat. Az emberi szervezet egy komplex, összehangolt biológiai rendszer, az egészségtudatossággal és az egészségre való neveléssel tehetünk a legtöbbet magunkért és utódainkért egyaránt.

Végül, de nem utolsó sorban, szeretnék egy kis biztatást adni nektek, hogy ha bármilyen gyógyszer szedése esetén mellékhatást tapasztaltok, azt jelentsétek be az OGYÉI oldalán! A mellékhatásokat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyűjti és dolgozza fel. Ha megteszitek a bejelentést, ti is hozzá tudtok járulni a gyógyszerek biztonságosabbá tételhez. Link: https://www.ogyei.gov.hu/on_line_mellekhatas_bejelentes_betegeknek/

❮ Vissza

Tetszik a tartalom?

Ha szeretnél értesülni friss cikkeinkrõl, iratkozz fel: