Ösztrogén dominancia alapismeretek

·
9 perc olvasás
Ösztrogén dominancia alapismeretek

Ha az ösztrogén szintünk magasabb a progeszteronénál, akkor azt sokan ösztrogén dominanciának hívják. Sőt akár betegségnek is nevezik és könnyen meglehet, hogy helytelenül. Ugyanis egy egészséges menstruációs ciklusban az ovulációt megelőző napokban az ösztrogén szint a csúcson van, a progeszteron pedig ettől jóval kevesebb mértékben van jelen. Paradox módon tehát az ösztrogén dominancia kimutatása a legegyszerűbb módon igazoltan egészséges menstruációs ciklussal lehetséges. De mi okozza ezt a fogalmi zűrzavart és mikor beszélhetünk betegségről?

Mi valójában a dominancia és hogyan képzeljük el ezt a szervezetünkben?

A domináns jelentése fölérendeltség, irányító jelleg. Legegyszerűbb példa erre a kézhasználatunk. A két kezünk összehangolt mozgása ad lehetőséget arra, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk az egy- illetve kétkezes tevékenységeinket végezni. Gondoljunk például egy papír elvágására. Ha jobb kezesek vagyunk, akkor a jobb kezünkben van az olló és a balban a papír. Ha a bal, tehát a nem-domináns kezünkkel rossz mozdulatot teszünk, még akár el is vághatjuk a kezünket. A nem-domináns kéz feladata a papír folyamatos mozdítása a megfelelő pozícióba. Tehát a nem-domináns kéz segíti a domináns kezet. Kifinomultan együttműködnek és csak akkor lehet hibátlan egy papírlap kettévágása, ha mindkettő kezünk egészséges (és nincs begipszelve, rögzítve, nem remeg, stb.).

Nagyon hasonló az ösztrogén és a progeszteron kooperációja is. E két hormon összehangolt működése elengedhetetlenül szükséges az egészséges menstruációs ciklushoz és a teherbeeséshez egyaránt.

Mi az a progeszteron?

Progeszteron molekula szerkezete

A progeszteron női nemi hormon. Sárgatesthormonnak is nevezik, mert a ciklusunk második felében, a luteális fázisban az ovuláció (peteérés) után állítja elő a sárgatest. Fő feladata az, hogy a terhességre előkészítse a méhet azáltal, hogy annak nyálkahártyája tovább vastagodik, tápanyagokban dúsul. Így a megtermékenyített petesejt képes a beágyazódásra. Ekkor megkezdődik a terhesség, melynek fenntartásáért is ez a hormon a felelős.

Ha nem következik be terhesség, akkor a megvastagodott méhnyálkahártya menstruáció formájában leválik, és kezdődik a ciklus elölről. Továbbá a progeszteron felelős az ébredés utáni testhőmérséklet-emelkedésért is.

Ha figyeled a ciklusod a termékenységtudat-módszerrel, akkor az ovuláció bekövetkeztét a progeszteronnak köszönhetően tudod utólag bizonyítani.

Mi az az ösztrogén?

Az ösztrogének a legfontosabb női nemi hormonok, másnéven tüszőhormonok. A másodlagos női nemi jellegek kialakulásáért felelősek (szélesebb csípő, magasabb hang, keskenyebb váll, fejlettebb bőr alatti zsírpárnák, nagyobb mellek), ami a pubertás idején kezdődik meg.

A ciklus első felében, a follikuláris szakaszban a méh nyálkahártyájának a menstruációt követő regenerálódásáért, majd a megvastagításáért is az ösztrogén hormon a felelős. A csontok folyamatos építésében is jelentős szerepe van.

A ciklus közepe táján, ahogy közeledik a peteérés (ovuláció), megfigyelhettél odalent a bugyidon bizonyos fehér folyást, ami a fehéres színtől az átlátszó, vizes, tojásfehérjés állagúba is átvált. Ez a termékeny típusú méhnyaknyák, és a teherbeeséshez feltétlen szükséges. A nyák változását, egyre bővebbé és vizesebbé válását is az ösztrogénnek köszönhetjük.

Mi az az ösztrogén dominancia?

Ahogy az ábrán láthatjuk, az ovuláció előtti magas ösztrogén szint teljesen normális élettani jelenség. Ez tehát nem ösztrogén túlsúly, sem magas ösztradiol szint, hanem a havi ciklusunk egészséges működése.

Hormonális változások a menstruációs ciklusban, ösztrogén dominancia

Kép forrása: A farmakológia alapjai - Klára, Gyires, Zsuzsanna, Fürst (2011), Medicina Könyvkiadó Zrt., 49.2. ábra. A menstruációs ciklus

A cikk elején példaként hoztam, hogy a domináns és a nem-domináns kezeink összehangolt mozgására van szükség egy egyszerű feladat végrehajtásához is. Nagyon hasonlóan van ez az ösztrogén progeszteron arány esetében is. Engedjük szabadjára fantáziánkat és képzeljük el, hogy ovuláció előtt jobbkezesek, ovuláció után pedig balkezesek vagyunk és ilyen képességekkel végeznénk el a mindennapi teendőinket. Attól függően, hogy peteérés előtt vagy után vagyunk, váltogatni kellene, hogy melyik kezünkkel fogjuk meg a tollat, ecsetet, kanalat, stb. Idővel arra is rájönnénk, hogy az ovuláció előtti napokra időzítenénk az összes papírvágási feladatot is, hiszen a jobbkezes napokon egyszerűen szebben tudunk vágni. Ha pedig főállású papírlapnyírók lennénk, már a betanítás időszakában megtudnánk, hogy létezik jobb- és balkezes olló. Sőt mi több, súlyos szakmai hibát követ el az a munkatárs, aki nem a ciklus fázisának megfelelő ollóval végzi a munkáját az adott napon. Hiszen ha tévedésből jobbkezes ollót használok a balkezes napjaimon (és fordítva), nem tudok megfelelő minőségű munkát végezni. Tehát nem tudok precízen és gyorsan dolgozni. Ráadásul az olló is sokkal hamarabb tönkremegy, és a céget végül csődbe viszem. Örömmel írom, hogy a balkezesek számára már szinte minden eszköz elérhető a piacon, hogy életük jobb legyen. Ugyanígy, egyre több könnyen hozzáférhető megoldás létezik azok számára is, akiknél az ösztrogén dominancia jelei mutatkoznak. És ez a legtöbb esetben nem más, mint maga a tudás.

Mik az ösztrogén dominancia tünetei?

A nők életében teljesen normális és egészséges az ösztrogén dominanciája bizonyos időszakokban. Minden egyes ovuláció előtt az ösztrogén mennyisége a maximumon van. A változókor (klimax, menopauza) közeledtével pedig a progeszteron szintje kezd el csökkenni, ami némi ösztrogén túltengést okoz. Ezeket a folyamatokat nem szabad betegségnek tekinteni, nincs szükség a női hormonok helyreállítására. Beavatkozásra akkor van szükség, ha a legkülönfélébb panaszok széles skáláját tapasztaljuk, amelyek látszólag függetlenek egymástól:

  • ovuláció nélküli ciklusok,
  • száraz bőr, szem, haj,
  • hajhullás,
  • kimerültség, fáradtság, álmatlanság,
  • fejfájás, migrén,
  • türelmetlenség, hangulatingadozás, ingerlékenység,
  • depresszió, lehangoltság,
  • fájdalmas vagy erős menstruáció,
  • menstruáció közötti vérzés,
  • szex iránti vágy csökkenése,
  • szabálytalan menstruációs ciklusok,
  • hüvelyszárazság,
  • korai menopauza,
  • hízás (főleg hasra),
  • ödémák,
  • haspuffadás,
  • pajzsmirigy alulműködés,
  • édességek utáni vágy,
  • lassú anyagcsere,
  • csontritkulás,
  • koncentráció- és memóriazavar, stb...

Az is lehet, hogy észre sem vesszük ezeket a tüneteket, mert már megszoktuk őket és nem tulajdonítunk nekik jelentőséget (fejfájás, hajhullás, álmatlanság, száraz bőr, érzelmi ingadozás, stb...), vagy adott esetben tényleg észrevehetetlen. Ilyen láthatatlan tünet például az anovulációs (ovuláció, azaz peteérés nélküli) ciklus. Ezt csak akkor tudod fülön csípni, ha a szimptotermális-módszer szabályait követve figyeled a ciklusod, többek között minden reggel mérsz ébredési hőmérsékletet. Egészséges nőknél is előfordul néha anovulációs ciklus, baj akkor van, ha ez sorozatos. A PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma) egyik jellegzetessége a folyamatosan magas ösztrogénszint mellett a rendszertelen menstruáció és az anovulációs ciklusok sorozata.

Legrosszabb esetben a terméketlenséget is az ösztrogéndominancia számlájára róhatjuk. Ugyanis peteérés nélküli ciklusban hiába próbálok teherbe esni. Hiába a spermium, ha az nem tud találkozni a petesejttel. Sok esetben igen kellemetlen, fájdalmas és drága meddőségi vizsgálatoknak is alá vethetjük magunkat, holott “csak” a ciklusunk helyreállításán kellene dolgoznunk.

Minél később veszünk tudomást a problémáról, az annál nagyobb károkat tud okozni. Jó hír, hogy tudással és odafigyeléssel könnyen meg tudjuk előzni a bajt és a kudarcélményt is.

Mik az ösztrogén dominancia jelei férfiaknál?

Ösztrogén dominancia jele férfiaknál a megnövekedett haskörfogat

Férfiak esetében is felléphet ösztrogéndominancia, mely a mellek és a has megnagyobbodásával, az arcszőrzet csökkenésével jár együtt. A sörhas sem véletlen kifejezés, hiszen a sör alapanyaga, a komló is tartalmaz ösztrogéneket. Így a sör túlzott fogyasztása -többek között- a hormonháztartásunkra is káros lehet. Ezen kívül a spermiumok számának csökkentése révén a férfi is (ideiglenesen) meddővé válhat. Nem köztudott tény, de a párok gyermektelenségét 65%-ban a férfi meddőség okozza, amiért javarészt az egészségtelen táplálkozás és életmód okolható. A WHO legfrissebb kutatási eredményei szerint a világ férfi lakosságának csak a 60 százaléka rendelkezik megfelelő minőségű spermával. Természetesen nem mindenért okolható az ösztrogén dominancia, sokkal inkább a dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, stb. tehető ezért felelőssé.

Femella Tipp: Egy gyermekáldásért küzdő pár esetében tehát érdemes először a férfinak spermavizsgálatra mennie. Mert az fájdalommentes, ezzel szemben a női meddőségi vizsgálatok sok esetben nemcsak kellemetlenek, hanem fájdalommal is járhatnak, és számos esetben feleslegesek. Az női termékenységi jelek ismeretében megóvhatjuk magunkat ezektől.

Mik az ösztrogén dominancia kiváltó okai?

Az ösztrogén dominancia leggyakoribb kiváltó oka a fogamzásgátló tabletták használata. A magas ösztrogén szintet több, az ösztrogénekhez kémiailag hasonló vegyületek okozhatják. Összefoglaló néven ezeket xenoösztrogéneknek hívjuk: mesterséges ösztrogének, amit a vegyipar, gyógyszeripar és a kozmetológiai ipar állít elő legnagyobb mértékben. Ide tartozik tehát a fogamzásgátló tabletták hatóanyaga is. Az orális fogamzásgátló tabletták akkor is felborítják a női hormonrendszer egyensúlyát, ha csak pár hónapig szedjük azokat. Az ösztrogén dominancia tünetei és a fogamzásgátló tabletták ismert mellékhatásai (amiket a betegtájékoztatóban is olvashatunk) sok esetben azonosak.

Neszeszer mellett sminkek, ezek az ösztrogén dominancia kiváltó okai

A xenoösztrogének csoportjába tartoznak a parabének, ami sok kozmetológiai termékben (tusfürdő, sampon, arckrém, sminkek, intim szappan, stb…) tartósítószerként van jelen. A ftalátok szerves vegyületek, amit a műanyagipar használ előszeretettel többek között a PVC lágyítására, hogy az rugalmas legyen. Így szinte mindenben benne van: műszaki cikkek, kábelek, gyerekjátékok, csomagolóanyagok, stb. A különféle termékekből párolgással szabadulnak fel, amit belélegzünk, így szinte minden ember vérében kimutatható a ftalátok jelenléte. A legújabb kutatások összefüggésbe hozták a férfiak terméketlenségével. Hiszen az ösztrogéndominancia nemcsak a nőkre, hanem a férfiakra is veszélyes lehet, mivel a tesztoszteron (elsődleges férfi nemi hormon) szintjét csökkentik. Ezen kívül a benzofenonok (BP-3) is lehetnek károsak, ami a naptejek közkedvelt adaléka. A triklozán pedig főként izzadásgátlókban, szappanokban van jelen.

Az alább felsoroltak csak a leggyakoribb vegyületek. A fogamzásgátló tabletták elterjedésének köszönhetően már az ivóvízből is kimutathatóak annak hatóanyagai. Az állati és növényi élelmiszer alapanyagok is sok esetben tartalmaznak ösztrogén-származékokat, hiszen az számos növényvédőszerben és állati takarmányban fellelhető, így az bekerült a táplálékláncba. Tehát az ösztrogén dominanciát úgynevezett civilizációs ártalmak okozzák.

Például az elhízás is egy rizikófaktor lehet, hiszen az ösztrogének a zsírszövetben raktározódnak, ezáltal képes a szervezetben felhalmozódni és kellemetlen hatásokat kifejteni. Az alacsony gyomorsav-szint is kockázati tényező, hiszen ez lassú emésztést okoz. Ez abból a szempontból baj, hogy a xenoösztrogénekkel “szennyezett” ételek, amiket nap mint nap fogyasztunk, hosszabb idő alatt haladnak át a bélcsatornán, tehát sokkal több nem kívánatos ösztrogén molekula szívódik fel és jut be a véráramba.

Hogyan kell az ösztrogén dominanciát kezelni?

Az első lépés minden esetben a felismerés, hiszen nem előrehaladott esetben az életmódváltás is segít. Ha fogamzásgátló tablettát szedünk és azonosítottuk magunkon a mellékhatásokat, akkor okos dolog lenne azt abbahagyni és másfajta, hormonmentes fogamzásgátlási módszer után nézni.

Ezen felül amiket még megtehetünk az egészségünkért:

  • Kerüljük a parabén és egyéb xenoösztrogén tartalmú kozmetikumokat.
  • Figyeljünk oda a bevitt táplálék minőségére.
  • Kezdjünk el sportolni. Ez nemcsak az elhízás-elleni küzdelemben, hanem egyébként is javasolt.
  • Takarítás, mosás esetén érdemes a bio-termékek felé nyitnunk: ecetsavat vagy citromsavat is használhatunk vízkőoldásra. A mosószereket is helyettesíthetjük mosódióval, mosószódával, az öblítőszert pedig természetes illóolajokkal.
  • Csökkentsük a magas ösztrogén-tartalmú növények fogyasztását: szója, lenmag, cickafark.
  • Nagyon jó, ha igyekszünk csapvíz helyett tisztított vizet fogyasztani, amire a palackozott ásványvizek nem megfelelő alternatívák a műanyag flakonjuk miatt.
  • Próbáljunk áttérni a csomagolásmentes életformára.
  • Érdemes a májunkat is támogatni a méregtelenítés folyamatában, hogy a felgyülemlett ösztrogén mielőbb kiürüljön. Ezt legegyszerűbben bőséges vízfogyasztással tehetjük meg.
  • Ha tudjuk magunkról, hogy emésztésünk lassú, esetleg alacsony a gyomorsavunk, érdemes ennek is utánajárni, a fentebb írt okok miatt.

Egy mondattal kifejezve: törekedjünk a legkörnyezetbarátabb és a stresszmentes életre és a téma folyamatos tanulására. Ha a problémánk előrehaladottabb stádiumban van, elengedhetetlen egy endokrinológus-nőgyógyász szakemberrel konzultálni, adott esetben a progeszteront mesterségesen pótolni.

Összefoglalás

Bár kifejezetten a hormonális készítmények ellen érveltem, azonban ne feledjük, hogy ezeknek a szereknek rengeteg pozitív hatása is van. Az orális fogamzásgátlók megjelenése a hatvanas években komoly áttörést jelentett a nők életében. Fontosnak tartom tisztázni, hogy egy nem kívánt terhességtől a hormonális fogamzásgátló tabletta kevésbé komoly mellékhatásai is ezerszer jobbak.

Nem ördögtől való szerek a műanyagok és a különféle vegyszerek sem. Cikkemmel arra akartam felhívni a figyelmeteket, hogy ezeknek a kemikáliáknak a tudatos használatát ma már mindenki megengedheti magának. Számtalan információ (és dezinformáció!) érhető el az interneten. Minden ember egyéni felelőssége, hogy megfelelően tájékozott legyen. Hogy a rengeteg intő jelet ne hagyjuk figyelmen kívül és ne várjuk meg a baj bekövetkeztét.

Beláthatjuk azt is, hogy nincs csodaszer, ami egy csapásra megoldaná a problémáinkat és helyreállítaná a hormonháztartásunkat. Az emberi szervezet egy komplex, összehangolt biológiai rendszer, az egészségtudatossággal és az egészségre való neveléssel tehetünk a legtöbbet magunkért és utódainkért egyaránt.

Végül, de nem utolsó sorban, szeretnék egy kis biztatást adni nektek, hogy ha bármilyen gyógyszer szedése esetén mellékhatást tapasztaltok, azt jelentsétek be az OGYÉI oldalán. A mellékhatásokat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet gyűjti és dolgozza fel. Ha megteszitek a bejelentést, ti is hozzá tudtok járulni a gyógyszerek biztonságosabbá tételéhez. Link: https://ogyei.gov.hu/mellekhatas/

Források

  • A farmakológia alapjai - Klára, Gyires, Zsuzsanna, Fürst (2011), Medicina Könyvkiadó Zrt., 49.2. ábra. A menstruációs ciklus

Ezeket olvastad már?