Minden, amit a progeszteronhiányról tudni érdemes

·
7 perc olvasás
Progeszteron molekula szerkezete

Nem túlzás azt állítani, hogy a progeszteron az egyik legfontosabb nemi hormonok közé tartozik. Létfontosságú szerepe van a petesejt beágyazódásának elősegítésében, a várandósság létrehozásában és fenntartásában, továbbá a női nemi ciklus szabályozásában. Ennek ellenére sajnos nagyon sok nő szenved hormonális nehézségektől az alacsony progeszteronszinttel összefüggésben. Mitől alakul ki a progeszteronhiány? Hogyan lehet kezelni? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Kezdésnek: mi is az a progeszteron?

A progeszteron, vagy másnéven sárgatest-hormon a női nemi ciklus szabályozásában és a terhesség létrejöttében elengedhetetlen szerepet játszó, kémiai sajátosságait tekintve ún. szteroidhormon. Kiválasztását legfőképp a sárgatest (corpus luteum) végzi, mely a női nemi ciklus második felében, azaz az ovulációt követően alakul ki a megrepedt tüsző helyén. A sárgatest tulajdonképpen egy hormontermelő-szövet, mely a petefészek felszínén progeszteront termel. A létrejött progeszteron feladata a méhnyálkahártya megvastagításával a megtermékenyített petesejt befogadása, azaz a terhesség létrejöttének biztosítása, majd pedig a terhesség fenntartása. Sikeres beágyazódás esetén a méhlepény fokozatosan átveszi majd a sárgatest progeszteron-termelő szerepét, a teljes “átállás” azonban csak a 11-12. terhességi héten következik be. Amennyiben nem történik megtermékenyítés, a sárgatest körülbelül 2 hét alatt elsorvad. Ilyenkor a progeszteron termelése fokozatosan csökken, melynek következtében elindul a megvastagodott méhnyálkahártya leválása, azaz maga a menstruáció.

Progeszteron molekula szerkezete

A progeszteront nem csupán a petefészekben kialakult sárgatest, vagy terhesség esetén a méhlepény képes előállítani. Gyakran feledésbe merül, ám a mellékvesekéreg egyaránt termel progeszteront (a női szervezetben található progeszteron kb. 10%-át), biztosítva a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását. A progeszteron, mely a legfontosabb nemi hormonok egyikéhez tartozik, a férfiak szervezetében egyaránt termelődik, csak sokkal kisebb mennyiségben.

Milyen az optimális progeszteronszint?

Mivel a női nemi ciklus során a progeszteronszint változik, nehéz meghatározni, hogy mikor beszélünk optimális, alacsony, vagy éppen magas progeszteronszintről. Ezen felül jól tudjuk azt is, hogy minden nő testének működése más és más, különbözőképpen reagál az egyes környezeti hatásokra, stresszre, egészségügyi állapotokra, melyek mind befolyásolják a hormonháztartást. Alapvetően a ciklus első napjától az ovuláció időpontjáig a progeszteron szintje viszonylag alacsony (milliliterenként csupán 1-2 nanogramm), majd a tüszőrepedést követően folyamatosan emelkedni kezd (2-25 nanogramm/milliliterre). Terhesség során a progeszteronszint a szokásos mennyiség százszorosát is elérheti (100-200 nanogramm/milliliter). Az első trimeszterben csupán lassú emelkedés történik (kb. 40 nanogramm/milliliterig), majd a terhesség második harmadában még kifejezettebb növekedés történik. Ha nem történik megtermékenyítés, nagyjából a ciklus 21-22. napján a progeszteronszint elér egy csúcsértéket, majd a sárgatest elhalásának következtében folyamatos csökkenésnek indul. A vérben mérhető progeszteron szépen lassan visszatér a ciklus első napjain tapasztalható alacsonyabb mennyiséghez, a körülbelül 1,5 nanogramm/milliliternyi értékhez.

Femella Tipp: Ha a szimptotermális-módszert használva megfigyeled a ciklusodat, akkor ha nem is nanogrammra pontosan, de egész jól tudni fogod, hogy megfelelő-e a progeszterinszinted a ciklus adott napján a szervezetedben. Ebből kifolyólag az is világos lesz, hogyha a progeszteron-csúcs nem a ciklus 21-22. napján van, a legtöbb esetben az is teljesen normális és egészséges.

Hormonális változások a menstruációs ciklusban, progeszteronhiány

Ábra forrása: A farmakológia alapjai - Klára, Gyires, Zsuzsanna, Fürst (2011), Medicina Könyvkiadó Zrt., 49.2. ábra. A menstruációs ciklus

Hogyan történik a progeszteronszint mérése?

A 21. napi vérvételnek elnevezett hormonvizsgálat a nevéből adódóan arra utal, hogy a női ciklus 21. napján mérik meg a vérben található progeszteron mennyiségét. Miért pont a 21. napon? Mint korábban írtuk, általában a ciklus 21. napján, az ovuláció után éri el a vérben található progeszteronszint a csúcsértékét. A vérvétel eredménye pontos információval szolgálhat arról, hogy megtörtént-e az ovuláció, illetve hogy elég magas progeszteronszint áll a szervezet rendelkezésére ahhoz, hogy kialakulhasson a terhesség. Hormonvizsgálat céljából történő vérvételre bármelyik laborban van lehetőség, mindenképp konzultálj erről a nőgyógyászoddal.

Femella Tipp: Ne feledd, hogy ha esetleg a 21. napi vérvételi adatok szerint nem elégséges a progeszteronszint a szervezetedben, nem kell a legrosszabbra gondolni. Könnyen lehet, hogy egész egyszerűen az ovulációd nem a “tankönyvi” 14. napon következett be, hanem mondjuk a 20. napon. Ez még nem feltétlen jelent bajt. Tény és való, hogy így nehezebb lesz teherbe esned, hiszen ha a 14. napi peteérésre időzítitek a szexet, akkor az nem fog kisbabát eredményezni. Ebben az esetben meg kell találnod a termékeny napokat, ami lehet akár a ciklusod 20-21. napján is. Ezt úgy tudod a legjobban megtenni, ha figyeled a tested jeleit (hüvelyváladék avagy fehér folyás, és ébredési testhőmérséklet) a szimptotermális-módszer szabályait követve.

Mik a progeszteronhiány tünetei?

A megszokottnál alacsonyabb progeszteronszintnek a ciklus különböző fázisaiban számos oka és következménye lehet.

Az alacsony progeszteronszint leggyakoribb tünetei a következők:

  • menstruációs rendellenességek (szabálytalan ciklus, rendellenes vérzés, menstruáció hiánya)
  • barnás folyás
  • teherbeesési nehézségek,
  • hangulatingadozás, szorongás, depresszió
  • alacsony libidó
  • fejfájás, migrén
  • hőhullámok
  • folyamatos kimerültség, fáradtság
  • száraz bőr és haj
  • szédülés

Amennyiben tartósan alacsony a progeszteronszint, a hormonháztartás felborul, és a szervezet az ösztrogén túltermelésével próbálja menteni a helyzetet, azaz ösztrogén-dominancia léphet fel. Hosszú távon ez számos komolyabb megbetegedéshez is vezethet, ezért mindenképpen fontos a részletes orvosi kivizsgálás. A felborult egyensúly következményeként miómák alakulhatnak ki, vagy akár endometriózis, meddőség is létrejöhet.

Milyen okai lehetnek az alacsony progeszteronszintnek?

Sajnos nagyon sok olyan környezeti hatás ér minket, amely befolyásolja a hormonháztartásunkat. Mint a legtöbb testi-lelki betegség esetében, így az alacsony progeszteronszint kialakulásában is számottevő szerepe van a krónikus, azaz hosszan fennálló stressznek és az egészségtelen életmódnak. A tartós stressz hatására fokozódik a mellékvesekéregben termelődő kortizol (azaz “stresszhormon”) kiválasztása, mely blokkolja a női ciklus szempontjából “kincset érő” progeszteron létrejöttét. Ennek következtében elindul az ösztrogén túltermelése, mely tovább fokozhatja a testi tünetek megjelenését. Az alacsony progeszteronszint kialakulásához nagy mértékben hozzájárulhat az egészségtelen táplálkozás, a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, illetve a túl kevés vagy akár túl sok testmozgás is.

Alacsony progeszteronszintet okozhat a policisztás petefészek (ovárium) szindróma (PCOS), melynek során a petefészekben sok-sok kisebb-nagyobb ciszta, azaz folyadékkal teli zsákszerű képződmény keletkezik. Ennek hatására több férfi nemi hormon, azaz androgén termelődik a szervezetben, mely értelemszerűen felborítja a női ciklust és a hormonháztartást. A PCOS kölcsönhatásban van az inzulinrezisztenciával is, mely szintén befolyásolhatja a progeszteron termelődését.

Bizonyos pajzsmirigy-problémák összefüggésben állhatnak az alacsony progeszteronszinttel. A pajzsmirigy súlyosabb alulműködése csökkenti bizonyos receptorok működését, melynek következtében a sejtek nem tudják felvenni és hasznosítani a vérben keringő progeszteront. A hiány a méhnyálkahártya túlzott megvastagodásához, erős és rendszertelen menstruációs vérzésekhez, szélsőséges esetben pedig meddőséghez vezethet.

A változókor, vagy másnéven menopauza során a női nemi hormonok mennyisége jelentősen csökkenni kezd, beleértve a progeszteront és az ösztrogént is. Egyénenként eltérő, hogy mely életkorban kezdődnek a menopauza jellegzetes tünetei, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatingadozások stb.

A napjainkban nagyon népszerű hormonális fogamzásgátló eszközök úgy akadályozzák meg a nem kívánt terhességet, hogy szintetikusan előállított hormonokkal meggátolják a peteérést, azaz az ovulációt. Nyilvánvaló, hogy a szervezet természetes hormonháztartása megváltozik, mely adott esetben a készítmények használata után is megmaradhat egy darabig. Hormonális fogamzásgátló módszer használata után sajnos sok nő küzd a ciklusa helyreállításával, melynek oka nagyon gyakran összefügg a progeszteron termelődésének zavarával. Ha nem feltétlenül ragaszkodsz a tablettához, érdemes szétnézned a legújabb hormonmentes fogamzásgátlók között is.

Hogyan lehet a progeszteronhiányt csökkenteni?

A hiány mértékétől, az egészségügyi állapottól, valamint a terhességtől függően többféle módon lehet a progeszteronhiányt kezelni és a tüneteket csökkenteni. Progeszteron-pótló terápiát leggyakrabban a fogamzás elősegítése, a várandósság megtartása, a vetélés elkerülése illetve az ösztrogén-dominancia kezelése érdekében alkalmaznak. Amennyiben az orvosi kivizsgálás során tartósan alacsony progeszteronszintet állapítanak meg, szükséges lehet a hormonkezelés, főként, hogyha az adott nő szeretne teherbe esni. Az aktuális egészségügyi állapot és a lehetséges mellékhatások figyelembevételével a hormonpótlásra számos lehetőség van. A progesztineket (szintetikusan előállított, progeszteron-szerű hatást kiváltó vegyületek) alkalmazzák szájon át szedhető gyógyszer, bőrön át felszívódó krém és gél, hüvelykúp, vagy izomba injektált formában. Gyakran kombinált hormonpótlásra van szükség, ilyen esetben a progesztogének az ösztrogénnel együtt szerepelnek az orálisan alkalmazható fogamzásgátlókban, illetve a változókor során alkalmazott hormonterápiában. A progesztineket önmagukban is alkalmazzák születésszabályozásra, a menstruációs zavarok kezelésére, endometriózis során, továbbá mell-, vese- vagy méhnyakrák esetén is.

Természetesen úton is van lehetőség a progeszteronszint növelésére. Az egészséges életmódot nem lehet eléggé hangsúlyozni, a stressz kerülése, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a rendszeres sportolás és az egészséges étkezés legyen az első lépés a hormonális problémák természetes orvoslására. A táplálkozás terén segíthet a cinkben gazdag ételek fogyasztása, például kagylóféléket, vörös húsokat, májat és tökmagot érdemes gyakrabban beiktatni az étrendben. A cink ugyanis az egyik legfontosabb ásványi anyagunk, több száz enzim alkotóeleme. Hangsúlyoznunk kell a vitaminok szerepét is, a B-, E- és C-vitaminok bevitelének növelése segítenek a megfelelő progeszteronszint fenntartásában.

Mire jó a barátcserje kapszula?

A vitaminok és ásványi anyagok mellett számos gyógynövényt tartanak számon, melyek alkalmazhatók a progeszteronszint növelésére. Ilyen a menstruációs ciklus zavarának kezelésében népszerű barátcserje (Vitex agnus-castus), a muskotályzsálya illóolaja és a ligetszépe-olaj is. A barátcserje-kivonat nem tartalmaz semmilyen hormont, így az recept nélkül kapható. Az agyalapi-mirigy működésére serkentőleg hat, növeli az LH-szintet, aminek köszönhetően a progeszteronszint is nő. Ebből kifolyólag nem azonnal hat, folyamatosan kell szedni, akár több hónapig is, mire kifejti hatását progeszteronhiány esetén.

Femella Tipp: Mielőtt belekezdenél a barátcserje kapszula szedésébe, mindenképp konzultálj a kezelőorvosoddal. A megfelelő kivizsgálás nélkül ugyanis nem tudhatod 100%-osan, hogy mi okozza a tüneteidet, illetve hogy milyen mértékű hormonzavarról van szó.

Források

Ezeket olvastad már?