Rólam

Bettina vagyok, életkorom tekintetében az Y-generáció tagja, akik életében a technika száguldó fejlődése játszott meghatározó szerepet. Azonban amikor a nőket érintő problémákra igyekeztem a legjobb megoldásokat felkutatni, azzal kellett szembesülnöm, hogy ez a mai napig egy meglehetősen alulreprezentált tudományterület. Erősen hiszek abban, hogy a mi generációnk feladata az ezzel kapcsolatos tabuk ledöntése, és ezáltal a női egészségvédelem méltó szintre emelése. Ehhez egyetlen út vezet: a folyamatos tanulás. Blogom elsődleges célja a legújabb tudományos és orvosi szakirodalmak -női egészségvédelem témában- közérthető nyelvre való formálása és a tartalom legvilágosabb átadása. Mindezek mellett általános tudást nyújtó, könnyedebb cikkeket is igyekszem majd írni azok számára, akik csak most kezdenek a témával ismerkedni.

Biomérnöki tanulmányaimat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyész- és biomérnöki karán végeztem, egészségvédelmi szakirányon. Jelenleg klinikai fázisban lévő gyógyszerek kutatásával foglalkozom főállásban. Az egyetem alatt kezdtem az orvostechnikai kutatómunkát, amit azóta is kisebb-nagyobb megszakításokkal végzek. Ennek köszönhetően volt lehetőségem több nemzetközi konferencián is szerepelni, tapasztalatot szerezni akadémiai közegben. És bár nagyon szerettem az adott témát, amin dolgoztam, de mindig is éreztem egy hiányt, hogy ez még nem az, amit hosszútávon keresek.

Az orvosi-mérnöki tudományos pályán maradva, a női egészségvédelem iránt elköteleződve úgy érzem, sikerült ez a hiányt feloldanom. Hiszen ezen a területen rengeteg értékes és életminőség-javító tudás bújik meg.

Tapasztalataimat ötvözve alkottam meg ezt a weboldalt, melynek fő célja a tudás átadása. Folyamatosan tervezek bejegyzéseket írni a legújabb - vagy elfeledett? - nőket érintő gyógyszeripari és orvosi (újra)felfedezésekről, nők életét megkönnyítő eszközökről, legyen az akár egy egyszerű menstruációs eszköz, akár egy applikációval működtethető ciklusfigyelő okoskütyü. Ez utóbbit szintén egyszerűnek mondanám, hiszen a 21. században már nem számít nagy szenzációnak egy mobilapplikáció. Az üdvözlendő inkább az, hogy végre elkezdték a nők igényeit is figyelembe venni a gyártók. Talán generációs ártalom is, hogy mindig a legmodernebb technológia vonz. Azonban egy dolgot be kellett látnom: semmilyen ultramodern mesterséges intelligenciával ellátott orvostechnikai eszköz nem tudhatja jobban tőled, hogy mikor vagy termékeny és mikor nem. A női szervezet egy csodálatosan összehangolt működésű biológiai rendszer. Amint ezeket a folyamatokat megérted és átlátod, egy új világ nyílik ki.

Lányok kézenfogva

Gyere velem.